Index Vakbarát Hírportál

A Csík zenekar is fellép az idei Déryné Fesztiválon

2023. július 19., szerda 19:02

Öt nap, tizenegy helyszín és több mint hetven ingyenes program. Harmadik alkalommal rendezik meg a Déryné Fesztivált 2023. július 19. és 23. között. Ingyenes színházi előadásokkal, családi programokkal és koncertekkel várják a kultúra szerelmeseit Sátoraljaújhelyen és környékén.

A színház történetet mesél, tanít, felemel, hidat képez múlt, jelen és jövő között, összeköt hagyományainkkal, katartikus élményekkel ajándékoz meg. Ha van pár deszka, szeggel összeeszkábálva – nevezzük színpadnak –, ezt az élményt nemcsak az épület falain belül, hanem szabadtéren is átadja. Máshogy, másképp, de hogy különleges lesz, az biztos.

A színházak nyáron ugyan zárva vannak, de ez nem azt jelenti, hogy színdarabok, színészek, meg történetek nélkül maradunk.

A nyári fesztiválok egyik különleges színfoltja lehet a Déryné Fesztivál,

amelyet idén július 19. és 23. között rendeznek meg Sátoraljaújhely és környéke festői helyszínein és környékén.

A Déryné Társulat klasszikus és felolvasószínházi előadásokkal, gyermekprogramokkal készül, de néptáncelőadás, valamint az István, a király című rockopera is helyet kapott a műsorban.

Fellép többek között a Csík zenekar, a Budapest Jazz Orchestra, a Besh o droM és a Bohemian Betyars.

A több mint 70 ingyenes programot felvonultató esemény idén először ad otthont a KultCamp tábornak. A Déryné Program által életre hívott KultUp program és a Rákóczi Szövetség együttműködésének köszönhetően 450 középiskolás diák érkezik Sátoraljaújhelyre a határon innen és túlról.

Széphalmon a Kazinczy Ferenc emlékpark ad otthont a gyermekprogramoknak, a társulat idén is várja a kicsiket és nagyokat vasárnap a Petőfi kertbe, valamint szintén Széphalmon lesz látható július 21-én a Petőfi percei című előadás Havasi Péter főszereplésével. Emellett felolvasószínházzal is készülnek a szervezők.

A gyermekprogramok sorát gazdagítja a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A csillagszemű juhász című előadása, de érkezik a Bab Társulat, a Langaléta Garabonciások, valamint Naninski és Figaro a Repülő akrobaták című produkcióval.

Ha szemet szemért, akkor fogat fogért?

A Déryné Program célja, hogy ezt az élményt azokhoz is eljuttassa, akik hiányt szenvednek, ahol a kultúrához való hozzáférés korlátozott. A program egész éves működésének csúcspontja a Déryné Fesztivál, amely a KultCamp táborral kiegészülve a kultúra mellett a fiatalok tehetséggondozását és színházi nevelését is a zászlajára tűzte – mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

„Egy régi álom válik valóra a KultCamppel, emiatt még izgatottabbak vagyunk. Július 19-én a Déryné Társulat Szemet szemért című előadásával nyitjuk a fesztivált, majd másnap 450 középiskolás fog megérkezni hozzánk, akiknek rengeteg programmal készülünk. A középiskolások tehetséggondozására és színházi nevelésére életre hívott KultUp program rendkívüli eredményeket produkált.

Az indulása óta eltelt alig öt hónapban közel 15 ezer diákot sikerült aktívan elérnünk, a tábor pedig a színházi roadshow kiteljesedése, ahol fontos szerep jut a közösségépítésnek. Boldogok vagyunk, hogy ennek megvalósításához méltó partnerre leltünk a Rákóczi Szövetségben

– emelte ki Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója az esemény sajtóközleményében.

A KultCamp táborban készségfejlesztő foglalkozások, kvízversenyek, kirándulások és sportversenyek várják a fiatalokat, de táncházzal, filmvetítésekkel és koncerttel is készülnek a szervezők.

A Déryné Társulat egész évben úton van, hasonlóan az Országjárás alprogramban részt vevő társulatokhoz, előadásaikkal fényt és örömet csempésznek a közönség életébe. Nincs ez másként a Déryné Fesztiválon sem, mégis ez az 5 nap külön ünnep a számukra. A Szemet szemért című előadásuk nyitja a fesztivált, de legújabb produkciójukat, a Lovagias ügy című bohózatot is bemutatják július 22-én a Völgyszínházban.

Rovatok