Index Vakbarát Hírportál

A roma kultúra fontosságáról beszélt Navracsics Tibor

2023. július 22., szombat 13:05

A területfejlesztési miniszter fontosnak tartja, hogy mindenkinek, aki Magyarországon él, azonos lehetősége legyen a tehetsége kamatoztatására.

Navracsics Tibor szombaton a II. Ajkai Roma Kulturális Művészeti Fesztivál megnyitóján annak jelentőségét is hangsúlyozta, hogy a magyarországi polgárosodás ne etnikai vagy szociális alapon történjen.

A miniszter örömét fejezte ki, hogy az utóbbi években a romák egyre sikeresebben találják meg azokat az önkifejezési formákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a hátrányos szociális helyzetből kilépjenek, és elkezdjék építeni személyes karrierútjukat.

A roma kultúra azoknak is fontos, akik élvezői a magas színvonalú művészeti alkotásoknak

– tette hozzá Navracsics Tibor.

Dorner László (Közösen Ajkáért Egyesület), Ajka alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a Veszprém vármegyei városban fejlődik a roma közösség, nap mint nap látni, hogyan állnak helyt az élet több területén, akár az iparban, akár a művészetekben.

Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: roma kultúra nélkül nincs roma közösség, és a roma kultúra a magyar társadalomban is fontos szerepet tölt be.

Farkas András énekművész, operaénekes, a fesztivál főszervezője pedig arról beszélt: a roma kultúra nemcsak a roma, de a magyar identitást is erősíti.

A szombati rendezvényen kiállítás látható roma származású magyar képzőművészek alkotásaiból, rendeznek kerekasztal-beszélgetést, valamint mások mellett fellép a Fláre Beás és a Parno Graszt zenekar is.

Rovatok