Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Richard Roundtree, a Hetedik színésze, az első fekete akcióhős

2023. október 25., szerda 07:11 | aznap frissítve

81 éves korában elhunyt Richard Roundtree amerikai színész (Hetedik, Hajó a vége, Az őserdő hőse), aki a Shaft filmsorozat főszereplőjeként vált ismertté világszerte.

Roundtree Los Angeles-i otthonában, családja körében halt meg, közölte a színész menedzsere, Patrick McMinn a The Hollywood Reporter című lappal. Halála a hasnyálmirigyrákkal folytatott rövid küzdelem után következett be.

Richard Roundtree 1942. július 9-én született New Rochelle-ben, az Egyesült Államokban. Ő volt az első fekete akcióhős.

Úttörő színésznek számított John Shaft nyomozó megformálásával, amely a BBC cikke szerint már 29 évesen sztárrá tette őt. A következő négy részben – 1972 és 2019 között – szintén ő kapta a szerepet.

Samuel L. Jackson, aki jól ismerte Roundtree-t, megható szavakkal vett búcsút a néhai színésztől.

„A halála sokak szívében hagy mély űrt. Szeretlek, testvér, látom, ahogy sétálsz a mennyországban, miközben Isaac Hayes vezényli a dalodat” – tette hozzá, utalva a Shaft híres főcímdalára, amit a legjobb filmzene és a legjobb eredeti dalért kategóriában Oscar-díjra jelöltek 1972-ben, utóbbit meg is nyerte.

Richard Roundtree-nál még 1993-ban diagnosztizáltak mellrákot, és kettős masztektómián esett át. Öt gyermeket és egy unokát hagyott hátra.

Rovatok