Index Vakbarát Hírportál

Tordy Gézát április 18-án helyezik örök nyugalomra

2024. április 10., szerda 21:28

Tordy Géza március 30-án, 85 éves korában halt meg. A Nemzeti Színház szerdán közölte, hogy április 18-án temetik a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt a Farkasréti temetőben.

Tordy Géza Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt, a Nemzet Színészét április 18-án helyezik örök nyugalomra a Farkasréti temetőben – közölte a Nemzeti Színház szerdán az MTI-vel.

Tordy Géza 85 éves korában, március 30-án halt meg. Búcsúztatását 13 órakor, római katolikus szertartás szerint tartják.

Tordy Géza Budapesten született 1938. május 1-jén. Már 16 évesen tagja volt Versényi Ida műkedvelő színjátszó körének, 1956-ban felvették a főiskolára, de abban az évben nem indult színészképzés, azonban Zách János, a kaposvári színház igazgatója odavette segédszínésznek. Somogyból Szegedre került két évre, majd 21 évesen a Magyar Néphadsereg Színháza (a Vígszínház) tagja lett. A Madách Színházhoz 1963 és 1967 között kötötte a szerződése, aztán visszatért a Vígszínházhoz.

Akkor már rendezett is, darabjait a veszprémi Petőfi Színház mutatta be. A Győri Nemzeti Színház prózai tagozatának művészeti vezetője volt 1992-től, majd 1995-től a Budapesti Kamaraszínház főrendezője, és évtizedekig oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A közönség egyik kedvenceként színházban, filmen és a televízióban is kiemelkedő alakításokat nyújtott, rendezőként több mint 60 darabot állított színre.

Művészete elismeréseként 1970-ben és 1977-ben megkapta a Jászai Mari-díjat, 1980-ban lett érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, a Kossuth-díjat 1991-ben vehette át. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje, a Hegedűs Gyula-díjat, az Ajtay Andor-díjat, a Bilicsi Tivadar-díjat és a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt is megkapta, az utóbbit elsőként neki ítélték oda a művésznő születésének 60. évfordulóján. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé is beválasztották 2005-ben, három évvel később a nemzet színésze lett, 2011-ben Prima Primissima díjat kapott.

Tordy Gézát a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Vígszínház, a Győri Nemzeti Színház és a Nemzeti Színház is saját halottjának tekinti.

Rovatok