Index Vakbarát Hírportál

Kulka János: Molnár Piroska hívott és mondta, a Nemzet Színésze vagy

2024. május 3., péntek 16:22

Kulka Jánost választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2024. március 30-án meghalt Tordy Géza helyére. A grémium május 3-án hozta meg döntését.

A Nemzet Színésze címmel egy időben 12 fő rendelkezhet. Amennyiben valaki meghal közülük, a Nemzet Színészei maguk választják ki a következő tagot. A cím olyan személynek adható, aki a 62. életévét betöltötte, és legalább 40 éve a pályán van, vagy legalább 20 évadon át a Nemzeti Színházban játszott.

A döntés értelmében Kulka János kapta a Nemzet Színésze elismerést.

A cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2024. március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére.

Az  RTL -nek nyilatkozva Kulka János elárulta, hogyan tudta meg, hogy őt választották meg a Nemzet Színészének:

„Molnár Piroska hívott, gratulált nekem és mondta: a Nemzet Színésze vagy! Meglepődtem, nagyon köszönöm. Sok üzenetet kaptam, sms-t, telefont... örültem neki.”

Az elmúlt egy évben öt legendás színészt is elveszítettünk. 2023. május 8-án eltávozott Máthé ErzsiBalázsovits Lajos 2023. július 19-én, Csomós Mari november 18-án halt meg.

Máthé Erzsi helyére a grémium Udvaros Dorottyát választotta június 26-án; Csomós Mari elnyunytával december 15-én Pogány Judit lett a nemzet színésze; Balázsovits Lajos után pedig, aki 2024. január 9-én hajtotta örök álomra fejét, Benedek Miklós kapta a címet, szeptember 6-án. Idén március 4-én Csikos Sándorral egészült ki a színészgrémium.

Kulka János az új Nemzet Színésze

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A főiskolán Kazimir Károly volt az osztályfőnöke, s többek közt Balogh Erika, Bubik István, Forgács Péter, Incze József, Kubik Anna és Lang Györgyi voltak az osztálytársai. 1981-ben végzett, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol Schiller Haramiák című művében debütált Franz Moor szerepében. Bár Vámos László, a Várszínház főrendezője szerződtette volna, maradt a Szegvári Menyhért vezette pécsi színházban, ahol minden színházi műfajban kipróbálhatta magát.

1985-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött.

A Babarczy László vezette színház ekkoriban élte fénykorát, olyan társulattal, amelynek tagja volt többek közt Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Jordán Tamás. De itt rendezett az igazgatón kívül Ács János, Ascher Tamás, Gazdag Gyula, Gothár Péter is.

Bálint András hívására 1993-tól a Radnóti Miklós Színház tagja lett Budapesten. 2003-tól a Nemzeti Színház tagja, ahová Jordán Tamás igazgatása alatt került. 2013-ban nem újította meg a szerződését. A Katona József Színház tagja volt 2018-ig.

2018 májusában bejelentette, hogy betegsége miatt visszavonul a színészettől, azonban meggondolta magát, és 2019 januárjában egy szöveg nélküli szerepben színpadra állt. Állapota a vártnál jobban javult, így ugyanebben a hónapban egy tévéreklámhoz adta a hangját, illetve azt is bejelentették, hogy márciusban Csehov Cseresznyéskertjében immár egy szöveges szerepet is elvállal

(Borítókép: Kulka János. Fotó: Keleti Éva / MTI)

Rovatok