Index Vakbarát Hírportál

Vidnyánszky Attila megerősítette, hogy többen is távoznak a Nemzeti Színházból

2024. május 4., szombat 17:04

Udvaros Dorottya, a nemzet színésze azt állítja, hogy 22 év után távoznia kell a Nemzeti Színházból, mert Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg a szerződését. A teátrum vezérigazgatója viszont arról nyilatkozott, hogy Udvarosnak határozatlan idejű és élő szerződése van. Hogy mi az igazság, egyelőre rejtély.

Udvaros Dorottya azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy nem kapott új szerződést, tehát 22 év után távozik a Nemzeti Színházból. Az Index információi szerint azonban nem ő az egyetlen, aki ősztől már nem játszik a teátrum előadásaiban, és azok is távoznak, akik tavaly novemberben súlyos balesetet szenvedtek.

„Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – fogalmazott távozásával kapcsolatban Udvaros Dorottya. Hozzátette, hogy a vezérigazgató a színház nehéz anyagi helyzetére hivatkozott.

Udvaros Dorottya arról is beszélt, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, amit nem sikerült pótolni a költségvetésben. A színésznő ugyanakkor furcsának tartja, hogy ha valóban ennyire rossz az anyagi helyzet, akkor miért kell hatalmas összegekért leszerződtetni újabb külföldi rendezőket.

Vidnyányszky Attila szerint nem igaz, amit Udvaros Dorottya állít

Az Origo egy hosszabb interjút készített a Nemzeti Színház vezérigazgatójával, Vidnyánszky Attilával, aki a beszélgetésben cáfolta, hogy a nemzet színésze távozna a teátrumból.

Vidnyánszky Attila az interjúban többek között azt mondta:

Tanítványok távoznak

A távozók közül nem egy Vidnyánszy Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatójának tanítványa volt. Úgy tudjuk, hogy nem terveznek a helyükre új tagokat felvenni. Ugyanakkor – ahogy azt Vidnyánszky Attila az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának kihelyezett ülésén is elmondta – az orosz–ukrán háború kitörésekor a Nemzeti Színház gyakorlatilag befogadta a beregszászi színház tagjait, elszállásolták őket, és játszanak is, például a színház Tóték című előadásában.

A társulatot emellett sokkolta és megosztotta a színházban 2023 novemberében történt baleset, amely után a színházi dolgozók egy része aláírásgyűjtési kampányba kezdett Vidnyánszky Attila mellett, míg Udvaros Dorottya és Bodrogi Gyula nyíltan beszéltek a balesetről.

(Borítókép: Udvaros Dorottya 2017-ben. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok