Index Vakbarát Hírportál

Magyar szereplők az amerikai szuperprodukciókban

2024. május 8., szerda 20:32

Szeretne egyszer eljutni a New York-i Metropolitan Operába? Könnyebben megvalósítható, mint gondolná, és nem is kell fél napot repülnie érte. Elég jegyet vásárolni azokra a különleges vetítésekre, amelyeket a Müpában nézhet meg.

Klasszikusok és kortárs művek is szerepelnek a MET 2024/2025-ös évadának repertoárján, és bár oda eljutni korántsem egyszerű, a Művészetek Palotája megfordította a dolgot, vagyis az operákat juttatja el hozzánk.

A HD-minőségű közvetítésekben népszerű darabokat és magyar szereplőket is láthatunk majd ősztől. Jacques Offenbach utolsó színpadi művével, a Hoffmann meséivelindul a sorozat októberben.

Bartlett Sher rendezésében a címszerepet napjaink egyik legkiemelkedőbb francia tenorja, Benjamin Bernheim kapta, szerelmeit pedig Erin Morley, Pretty Yende és Clémentine Margaine alakítja.

Kortárs drámából opera

Egy modern darabbal, a Groundeddal folytatódik a sor. George Brant 2012-es története egy drónpilótáról szól, ami monodrámaként futott Anne Hathaway főszereplésével, és aratott nagy sikert a Broadwayn, majd tavaly átlényegült kétszereplős kamaraoperává, amelyben Emily D’Angelot és Ben Blisst láthatjuk.

Novemberben visszatérhetünk a klasszikusokhoz. A Tosca címszerepét a norvég Lise Davidsen kapta, mellette pedig a brit-olasz Freddie De Tommaso debütál majd a MET színpadán.

Magyarok a színen

A 2025-ös évet Verdi Aidájával indíthatjuk, és ez az előadás azért is lehet különleges a magyar közönség számára, mert

Amneris szerepét Kutasi Judit alakítja.

Aida az amerikai nagy kedvenc, Angel Blue lesz, Radamest Piotr Beczała, Amonasrot pedig Quinn Kelsey játssza.

Lise Davidsen a Fidelio Leonorájaként is feltűnik majd, a német basszus, René Pape, a brit tenor, David Butt Philip és a lengyel basszbariton, Tomasz Konieczny mellett.

Áprilisban a Figaro házassága kerül színre olyan művészekkel, mint az amerikai Michael Sumuel (Figaro), az ukrán Olga Kulchynska (Susanna), a kanadai Joshua Hopkins (Almaviva), az olasz Federica Lombardi (Almaviva grófné) és a francia Marianne Crebassa (Cherubino).

Májusban Richard Strauss Saloméját élvezhetjük a dél-afrikai szoprán, Elza van den Heeverrel a főszerepben. Claus Guth viktoriánus korba helyezett új rendezésében Jochanaant Peter Mattei, Heródest Gerhard Siegel, míg Heródiást Michelle DeYoung alakítja.

Az évad A sevillai borbély című operával zárul. Rosinaként az utóbbi évek felfedezettjét, az orosz Aigul Akhmetshinát láthatjuk, mellette pedig nemcsak a szintén fiatal amerikai tenor, Jack Swanson és a moldovai Andrey Zhilikhovsky tűnik fel, de

Kálmán Péter is, akire Bartolo doktor szerepe vár.

A 2024/2025-ös Metropolitan-közvetítésekre a Müpa+ hűségprogram Platina és Arany szintű tagjai május 8-án, 10 órától válthatnak jegyeket; az Ezüst és Alapszintű tagok, valamint a nagyközönség május 9-én, csütörtökön, 10 órától vásárolhat a Müpa jegypénztárában és a weboldalon.

Rovatok