Index Vakbarát Hírportál

Dokumentumfilm-sorozat készül Nelson Mandeláról

2024. május 10., péntek 18:58

A néhai dél-afrikai elnök és szabadságharcos életét bemutató ötrészes dokumentumfilm-sorozat anyagát egykori személyes levéltárosai biztosítják.

A dél-afrikai rendező, Mandla Dube rendezésében készülő sorozat Mandela rendkívüli életére és különösen az 1984–1994 közötti időszakra összpontosít, amelyet „halálos évtizedként” emlegetnek, amikor ezrek haltak meg a politikai erőszakban – írja a Deadline.

A filmet Nelson Mandela saját története az ő szavaival, az ő hangján elbeszélve címmel hirdetik, és a Mandela által 2004-ben személyesen felhatalmazott archívummal és kutatócsoporttal, Verne Harrisszel, Razia Salehhel és Sahm Venterrel együttműködve készül. Céljuk, hogy a legszigorúbban kutatott, legmélyrehatóbb és legszemélyesebb hosszú dokumentumfilmet készítsék el Mandela életéről.

Mandela a „halálos évtizedet” az állam megdöntésére irányuló összeesküvésért életfogytiglani börtönbüntetéssel kezdte, de 1990-ben kiszabadult, és 1994-ben az ország első demokratikus választásait hozta létre, megnyerte a szavazást, majd 1999-ig elnökként vezette az országot.

A sorozathoz a Nelson Mandela Alapítvány engedélyezte, hogy Mandela hangját a személyes levéltárából archiválják, és eddig kiadatlan anyagokat, valamint a börtönben írt, még nem publikált leveleit is bemutassák. Az alapítvány, amely Mandela személyes archívumának őrzője, hosszú távú kreatív partnerének, és az öt, vele és róla készült könyv kiadójának adta a jogot a dokusorozat létrehozására.

A film készítése már két éve folyamatban van, és a tervek szerint 2025. április 27-én a szabadság napján, az 1994-es választás 31. évfordulóján jelenik meg világszerte.

A Mandela: Life rendezője Dube, akinek netflixes akciófilmje, a Silverton ostroma arról a pillanatról szól, amely elindította a Free Mandela mozgalmat. A közelmúltban biztosította a finanszírozást a dél-afrikai ipari társaság a következő hat filmjéhez.

Rovatok