Index Vakbarát Hírportál

Márkó és Barna Síkideg: Idegeneknek belépni tilos!

2024. május 11., szombat 12:56

Márkó és Barna ezen a héten visszatért az alapokhoz, és kettesben idegeskedett. Volt szó arról, hogy vajon ők beletartoznak-e a „baloldali szektába”, beszélgettek a kampányról, de szó volt szokásos hétköznapi idegeskedésről is. Márkó és Barna Síkideg legközelebb 2024. május 22-én a Mad Garden Budában, Szirmai Gergővel lesz látható.

A Facebook-help rovatban volt szó kiadó lakásról, ahol a hirdető kiemeli, hogy a lakótársak buszvezetők a kutyáikkal. Volt, akinek fizetni lehet azért, hogy az ember kertészkedhessen az udvarán, de volt olyan is, aki 90-es évekből származó erotikus újságokat próbált meg elpasszolni.

Márkó hallgatói a telefonálási szokásokról panaszkodtak. Volt, aki a „Mindjárt visszahívlak” sms-en készül ki. Márkó szerint biztosak lehetünk abban, hogy soha nem hív majd vissza az, aki ilyesmit küld, hiszen ilyenkor nem marad ott a hívásértesítő, és biztosan nem fog rá emlékezni.

Egy másik hallgató azon idegeskedik, hogy amikor megszakad a hívás valakivel, és egyszerre próbálják hívni egymást, mindkettőjüknek foglaltat jelez. Barna megállapodott a barátaival, hogy akinél ő idősebb vagy legalábbis érettebb, azt mindig ő hívja majd vissza. Márkót az is idegesíti, amikor valakit hív, de ő kinyomja, majd visszaír egy nagyon hosszú sms-t arról, hogy miért nem tudja felvenni. Ameddig pedig megírja az üzenetet, már rég megbeszélték volna, amiért kereste.

Internet vs. tv

Barna attól készül ki, amikor a tévében leadnak egy telefonos felvételt, és a riporter úgy érzi, hogy muszáj végignarrálnia azt, amit egyébként mindenki lát. Márkó szerint egyébként sem működik, amikor az internetet megpróbálják tévére vinni, ők maguk is sok ilyenben próbálták ki magukat, de nehezen állt össze a kép egésszé. Leginkább sehogyan.

És ha már internet, Márkó kivan attól a hanghordozástól is, amit youtuberek csinálnak rendszeresen. Mintha egy reklámot narrálnának. Márkó szerint Szirmai Gergő például egy jó példa, aki spontán, és jó lendület van a videóiban. Szirmai lesz egyébként a Márkó és Barna Síkideg évadzárójának vendége május 22-én a Mad Gardenben.

A fiúk beszélgettek a Petőfi-filmről is. Márkó sérelmezte, hogy az IMDb-n direkt le van pontozva, hiszen ez a felület nem erre való. Barna szerint ezzel szemben sok ember úgy érzi, hogy máshogy nem tud véleményt nyilvánítani, így politikai állásfoglalásként pontoznak az oldalon.

Tavaszi zsongás

Barna szólt az érettségizőkhöz is. Emlékei szerint alsóban azzal riogattak a tanárok, hogy „felsőben már nem lesz olyan, hogy fekete pont”, felsőben azt mondták, „gimnáziumban nem lesz már olyan, hogy kisegyes”, gimiben pedig az érettségivel riogattak. Aztán ahogy járja a várost, rendszeresen érettségiről épp kijövő fiatalokat hall, akik telefonon magyarázzák szüleiknek, hogyan sikerült a vizsga.

A fiúk beszélgettek a kampányról is. Márkó szerint Szentkirályi Alexandra motoros fűkaszával irtja a méhlegelőket, Magyar Péter pedig Magyar Péter-style öltözetet javasol támogatóinak uniszex napszemüveggel. Vitézy Dávid a hajléktalanok ellen kampányol, míg Karácsony biciklisávokat tesz a mentők útjába. A „kedvenc” pártja azonban mégiscsak egy bizonyos pornómilliárdos formációja, amely egymilliárd forintot utaztat körbe Magyarország legszegényebb régióiba. Ezen mindketten nagyon felháborodtak. De a fiúk felhívták a hallgatók figyelmét, hogy fontos élni a szavazati joggal.

Volt még szó idegesítő hunglish kifejezésekről, a tiltótáblák fokozásáról és arról is, hogy miért fontos szavazni.

Márkót és Barnát legközelebb Szirmai Gergővel együtt a Mad Garden Budában május 22-én láthatják majd, jegyek itt kaphatók.

A Márkó és Barna Síkideg korábbi epizódjai itt nézhetők vissza.

(Borítókép:  Linczényi Márkó és Turai Barna. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok