Index Vakbarát Hírportál

Troy Pierce a Hairy karácsonyi ajándéka

2011. december 22., 20:20 Módosítva: 2018.01.31 14:18
28

A Hairy Records december 26-án az óbudai Cinema Hallba hozza el Troy Pierce-t egy bulira. A Minus label kulcsfigurája és a kísérleti technós Louderbach duó tagja a világ legnevesebb klubjaiban játszik, és az év végén újra hazánkba látogat. Hatalmas mennyiségű bakelitet halmozott fel, és eredeti zenei hitvallássától sosem távolodott el az évek során. Nemrég Magdával és Marc Houle-lal saját kiadót alapítottak Items & Things néven. Budapesti buliján Naga, Beta, Andre, Duel dj-zik, és Andras Toth live act lesz hallható.

troy

Lee Burridge újra Magyarországon

2011. december 7., 23:15 Módosítva: 2011.12.07 23:15
362

A világ egyik legelismertebb underground techno/house dj-je a hétvégén Kelet-Magyarországon és a Budapesten is kedvez a szögelni, szeletelni, pumpálni vagy rityi-rotyizni vágyóknak. Pénteken Kecelen a Club Coronában, 10-én szombaton pedig Óbudán, a Cinema Hallban lép fel. A táncoltatásban ellentmondást nem tűrő, de sztárallűröket messzire kerülő Burridge utoljára 2010-ben járt nálunk. Most sem érdemes kihagyni, mint ahogy az alábbi videóból is látszik.

Matthew Dekay szombaton a Margit szigeten

2011. augusztus 5., 17:41 Módosítva: 2011.08.05 17:46
183

A holland dj augusztus 6-án, szombaton lép fel Budapesten a Margit szigeti Chachacha Cabrio teraszon. A parti különlegessége, hogy a szervezőknek sikerült rávenniük Matthew Dekayt, hogy kivételesen olyan zenéket játsszon, amiket első magyarországi fellépésén, 2003-ban hallhatott tőle a közönség. Ezek a "classic" zenék a progresszív house-on belül azok, amit ebben az időszakban a Home Clubban, a Pachában vagy a keceli Koronában játszottak a DeJa Vu bulikon. Nem mindennapi dolog ez, a lemezlovas állítólag csak azért vállalta, hogy visszatért ezekhez a lemezekhez, mert különösen jó viszony fűzi a magyar közönséghez. Dekay legutóbbi magyar fellépéséről itt látható egy video. A Chachachában azok a magyar dj-k lépnek fel mellette szombaton, akik a legendás Essence klubest akkori házigazdái voltak: Pöli, Surprise és Dave Van N (a.k.a Polarize).

Matthew Dekay

Tedd a napfényt be a samba

2011. július 28., 16:43 Módosítva: 2011.07.28 16:43
2

Zenés, táncos mulatságot tartanak július utolsó hétvégéjén,  Budapesten a Hajós utcában és az itt található bárokban, éttermekben. A díszburkolaton szombaton a Brasil Simpatia táncosai járják a szambát, ők egyenesen Rióból érkeztek, közben capoeirázni is lehet. Az utca bárjaiban brazil koktélok kerülnek fel az itallapra, és erre az alkalomra brazil ételkülönlegességeket is készítenek majd. A vendéglátó egységekben közben kivetítőn lehet követni a Forma1-et. Az akcióban részt vesz: Pezsegő Bár, Sandokan Lisboa Solingbar, Balettcipő Eszpresszó, Chagall Café, Picasso Point Pub, Hajós Deli, Toth Bori, Magic Music Pub & Restaurant, Clips, HAJÓS 16 Bisztró és Fotó Galéria, Palacsintázó. Bővebb információ a brazil hétvégéről a Hajós utca új Facebookján található.

Különbözni a nagy, kopasz, epillált világban

2011. május 13., 13:31 Módosítva: 2011.05.13 13:46
11

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli a Hairy Records péntek este nagyszabású bulival az óbudai Cinema Hallban. A Naga és Beta nevével fémjelzett dj-producer társaság 2006-ban alakult meg, majd több minimált játszó zenészt gyűjtöttek maguk köré. Május 13-án három külföldi meghívott és a teljes Hairy legénység lép fel Budapest jelenleg egyik legjobb új szórakozóhelyén, az Új Udvar egykori multiplex mozijában. A műfaj legjobban elismert kiadójától, a M_nustól érkezik az amerikai Troy Pierce, Christian Burkhardt és Mark Henning pedig a németeket képviseli. A Hairy csapat felállása: Nora Naughty, Andre, Andras Toth, Nigel Snorter, Duel, Roland Handrick Faktor X és Naga&Beta. "A nagy, kopasz, epilált világunkban különbözőek akartunk lenni, ezért szőrösek lettünk" - árulta el nekünk nevük eredetét Beta. A Hairy-t alapító dj-k zsigerből érezték a kétezres évek első évtizedét meghatározó új, minimal zene tartalmát. Közösségben, együttműködésben gondolkodnak, egy olyan márkát indítottak el, ami át akarja szakítani az overground trendimádat és az underground sznobéria front vonalait. Összetéveszthetetlen, sodró hangulatot, energiát adnak, aki nem hiszi, péntek este járjon utána.

Naga és Beta a Cinema Hallban
Fotó: Soós Bertalan

Újra szól a Karabély az elhunyt basszgitárosért

2011. május 2., 15:42 Módosítva: 2011.05.02 15:42

Maurics András, a Karabély és a Flash zenekar basszusgitárosa 41 éves korában hunyt el február 18-án Londonban. Ma emlékkoncerten búcsúztatják a Gödörben. A 21 órakor kezdődő koncerten azok a zenekarok lépnek fel többek között, ahol Maurics András megfordult, fellép Gyáni Levente (Karabély), Mulligan és PH Ideal, IMMC, Puszi, Ivan Tabeira, a Flash, Ujj Erzsi és Darvas Kristóf, a Picnic Underground és a Vidámpark zenekar. Maurics András Londonban nyelvtanárként dolgozott a halála előtti hónapokban. Gyáni Levente, a Karabély énekese egy kinti utazásszervezőtől kapta telefonon a hírt, hogy meghalt a barátja. Az első orvosi vélemény szerint szívroham végzett vele.

Több mint hatvanezren voltak az idei könyvfesztiválon

2011. április 17., 16:05 Módosítva: 2011.04.17 16:05

A szakma és a közönség szempontjából is sikeresnek ítélte a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Zentai Péter László, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. A seregszemlére több mint hatvanezren váltottak jegyet vasárnap kora délutánig, és mint az igazgató elmondta:  külön öröm, hogy minden eddiginél több tizennyolc év alatti látogatott ki a Millenárisra.

Tovább

Jótékonysági táncest Japán segítésére

2011. március 31., 18:24 Módosítva: 2018.01.31 14:26
9

A magyar-japán barátság nem mai eset. A négy évvel ezelőtti klikk verseny alatt soha nem látott ütemben fejlődtek a magyar-japán kapcsolatok, a kölcsönös kedveskedés mellett azért sikerült megnyerni a háborút.

A tavalyi vörösiszap-kiömléskor pénzt és maszkokat küldtek, oszakai diákok az utcán gyűjtöttek adományokat. Ennél jóval súlyosabb most a helyzetük, és egyszerűbb a mi dolgunk: táncolni Japánért!

Az eddigi civil szervezetek által kezdeményezett gyűjtések mellé most buliszervezők, DJ-k és VJ-k álltak össze, így született meg a Tíz Klán táncest.

A fellépők és a szervezők karitatív alapon vesznek részt a rendezvényben, a bevétel teljes összegét a Budapesti Japán Nagykövetségnek utalják át. A táncest 2011. április 2. szombat ÉJFÉLTŐL lesz az A38 Hajón.

Az izraeli beatboxol, a palesztin hip-hoppol

2011. március 27., 12:07 Módosítva: 2011.03.27 12:07
41

Az On the Spot - Global Music Party első vendégei az izraeli Balkan Beat Box és a palesztin SAZ lesznek március 29-én, kedden az Erzsébet téri Gödörben. S. Takács András és Cseke Eszter közös produkciója most a partiszervezés felé mozdul el, és próbál valami meghökkentőt elénk tárni. A palesztin MC, Sameg Zakout alias SAZ az izraeli Ramlában lakott, itt tapasztalta meg, miként veszi át a város megmaradt arab negyede felett az irányítást a drog és az erőszak. Rímekben adja elő, mit gondol a körülötte zajló életről, az izraeli arab múltról és jelenről. Angol és arab nyelvű produkciójában beatboxtudását is megcsillantja.

A másik fellépő, a Balkan Beat Box alapítói Izraelből származnak, de Brooklynban találkoztak egymással. Tamir Muskat és Ori Kaplan már a BBB előtt is figyelemre méltó zenei pályafutást járt be. Előbbi, dobosként, a Firewater és a Big Lazy formációk tagjaként, utóbbi (aki már otthon, Tel Avivban is ismert jazz szaxofonosnak számított), a híres Knitting Factoryhoz köthető produkciókban, a Firewaterben és a Gogol Bordellóban játszott. A kétezres évek elejétől dolgoznak együtt, azóta Tomer Josef MC/vokalista is csatlakozott hozzájuk. 2005 óta három lemezt készítettek, dub, dancehall, a balkáni népzene, cigányzene, klezmer a jazz, punk-metál, hip-hop, rai és flamenco stílust kevernek.

A kilenctől kezdődő buliban a fiatal, magyar filmesek vetítenek majd, és a Deck Attack dj-i (Infragandhi és Negro) játszanak.

Náci jelmondat miatt kellett lemondania a zsidó múzeum igazgatójának

2011. március 18., 18:25 Módosítva: 2011.03.18 18:25
10

Lemondott a bécsi Zsidó Múzeum gazdasági igazgatója, miután Facebook-oldalán egy náci jelmondatot idézve kelt főnökének védelmére egy vitában. Peter Menasse az egykori Waffen SS "Becsületem a hűség" (Meine Ehre heisst Treue) jelmondatát átfogalmazva, a "Becsületük a hűség" (Ihre Ehre heisst Treue) mondattal vágott vissza azoknak a szakmabelieknek, akik egy vitában élesen bírálták Daniela Sperát, a múzeum vezetőjét. A megjegyzését követő felháborodás nyomán Menasse csütörtökön bejelentette, hogy lemond minden tisztségéről a múzeumban.

A múzeum felújításakor a város kezelésében lévő Zsidó Múzeum tavaly kinevezett igazgatónője leszereltetett egy, az 1990-es évek elején készült hologramsorozatot, amely a bécsi zsidóság életét mutatta be. Az eltávolítás közben a hologramok nagy része összetörött. Osztrák és külföldi múzeumi körökben emiatt sokan élesen bírálták az igazgatónőt, míg Spera azon a véleményen volt, hogy a kiállítási tárgyak elavult technikát képviseltek és nem rendelkeznek különösebb értékkel. Az elmérgesedő vitában Menasse elmondása szerint egy német múzeum képviselője az 1421-es bécsi zsidóellenes pogromhoz hasonlította a hologramok összetörését.

Peter Menasse - Robert Menasse osztrák író unokatestvére - részben azzal indokolta döntését, hogy egy olyan család tagjaként, amely sok tagját veszítette el a holokausztban, "nem tudja elviselni, hogy zsidó intézmények vezetői a feladatukkal (...) azzal a céllal éljenek vissza, hogy a tények megvizsgálása nélkül ártatlan embereket támadjanak". Közölte: elismeri, hogy hibázott, amikor egy SS-jelmondattal vágott vissza, és el akarja kerülni, hogy a személye körüli vita további károkat okozzon az intézménynek.

Masomenos először Budapesten

2011. március 2., 19:39 Módosítva: 2011.03.02 19:48
64

Egy igazi multikulturális formáció, a francia Masomenos látogat el Budapestre március 4-én a Made Inn csapat jóvoltából. A külföldön nagy népszerűségnek örvendő fiú-lány duó zenéjével és ruháival is divatot teremtett underground körökben. A Masomenost a grafikus és DJ Joan Costes valamint a producer-hangmérnök Adrien de Maublanc alkotja.
A párizsi székhelyű alkotóműhelyükben rikító színű figurákat gyártanak a rajzasztalon, és a stúdióban a hasonlóan színes és szeretni való zenéik a legkülönfélébb stílusokat ötvözik a funkytól house-tól a techig.

A páros 2007-ben tűnt fel Bon Voyage cmű albumukban sem spóroltak a látványos megoldásokkal. 2008-ban életre hívták a Masomenos Livemix Projectet többek közt Chris Carrier vagy a Kreon & Lemos duó közreműködésével.

A Masomenost a Merlinben a Made Inn brigádból Pöli, Polarize, Rocha és Daviss követi, aztán a Badgirlsből Shabaam, a Groove Barból Blatti, a Rhythm Of The Nightból Elexi, és a nemrég DJ-vé avanzsált World Junkie játszik.

Őrülten szexi house dj érkezik Szibériából

2011. február 18., 18:06 Módosítva: 2011.02.18 18:11
65

Nina Kraviz egy fiatal, tehetséges énekes, dalszerző és DJ, aki Moszkva egyik legfelkapottabb klubjában, a Propagandában futtatja a pénteki bulikat. Február 18-án, péntek este a magyarországi partizók is megismerhetik a kelet-szibériai Irkutszkban született szépség egyedi, pozitív zenei világát. Este tíz óráról az eredetileg tervezett Citadella helyett a Lurdy házban lévő Beat Clubban lesz hallható Poli, Rocha és Polarize dj-k társaságában.

Nina Kraviz

Nina első 12”-e Greg Wilson B77 kiadójánál jelent meg. Ezt gyorsan követte a Voices Remix Project, Jus Ed labelénél, az Underground Quality-nél, az első szóló munkája a First time EP volt. A következő lépéssel a Rekids-hez igazolt a Pain in the ass című 12”-essel, majd egy B oldalas zenével az Efdemin új kiadójánál, a Naifnál tette le névjegyét. A 2009 decemberében megjelent „Im Gonna Get U” bombasiker lett, innentől mágnesként kezdte vonzani magához a rajongókat és a felkéréseket a világ minden tájáról.

Nina koszos, mély groove-jai megtöltötték a legendás Panorama bart, a Fabricot, a Fuse-t, a Goa-t és a Space-t is. Legutóbb Okainnak remixelt, a Scream című track Nina Kraviz-féle verziója a Tsuba Records egyik legjobban fogyó zenéje, de jó példa a sajátos zenei világára a Moses, ami Sascha Funkéval közös munkájának gyümölcse, a BPitch Controllnál jelent meg.

Forgács Péter az ideiglenes színházigazgató Győrben

2011. február 17., 08:14 Módosítva: 2011.05.21 10:50
1

Jövő pénteken dönthet a győri közgyűlés Nagy Viktor színházigazgató menesztéséről; a lépést szerdai ülésén javasolta a képviselőtestület szakbizottsága, amely a vezetői pályázat lezárultáig Forgács Péter kezébe adná az igazgatói teendőket – írta csütörtöki számában a Kisalföld.

Borkai Zsolt polgármester a lapnak elmondta: a napokban egyeztetett a városvezetőség és az igazgató az intézmény műsorpolitikájáról, de mivel álláspontjuk nem közeledett, közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy a város visszavonja a vezetői megbízást. A lapnak sem Forgács Péter, sem Nagy Viktor nem akart nyilatkozni az ügyről.

Kína művészstúdiót rombolt le

2011. január 13., 16:17 Módosítva: 2011.01.13 16:17
10

A politikai aktivistaként is ismert alkotó szerint a munkások kedden bejelentés nélkül érkeztek és egy nap alatt megsemmisítették a műtermet - jelentette internetes oldalán a BBC.

Aj Vej-vej szerint a lépés politikai tevékenységével van összefüggésben, a hatóságok viszont azt mondják, a művész ugyan engedélyt kapott stúdiójának felépítésére, de eltért az előírásoktól, ezért döntöttek a bontás mellett.

Tovább

Bodó darabja az év legizgalmasabb színházi eseménye Moszkvában

2010. december 30., 12:52 Módosítva: 2010.12.30 12:52

Bodó Viktor egy rendezését nevezte meg az év színházi eseményének a Vedomosztyi című tekintélyes orosz lap csütörtökön: Peter Handke Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című darabját a NET - Új Európai Színház - című fesztiválon mutatták be Moszkvában.

Az indoklás: szerint az előadás "...a legjobb példája annak, hogy a színház lehet olyan univerzális nyelv, amely szervesen beépíti magába a vizuális művészetek minden elemét".

Bodó Viktor grazi rendezése idén már nagy sikert aratott egyebek között a Berlini Ünnepi Játékokon és a Budapesti Őszi Fesztiválon. 
A Berlini Ünnepi játékok TT10 című színházi találkozójának ifjú kritikus blogerei közül az egyik azt írta az előadásról: "Egy bűvészshow, amelyben a néző átlát minden trükkön, rossz. Bodó Viktor a Grazi Schauspielhausban minden trükköt megmutat, de nála ebből jön létre a varázslat. ... Az érzékeléssel játszik, s Handke költői leírásaihoz saját költői képi nyelvet teremtett".

Bon Jovi 42 milliárdot koncertezett össze idén

2010. december 30., 12:27 Módosítva: 2010.12.30 12:27
38

A Bon Jovi zenekar produkálta 2010 legnagyobb koncertbevételét: 201,1 millió dollár (42,5 milliárd forint) értékben vett jegyet előadásaira a közönség.

A popzene kasszasikerlistájának második helyén az ausztrál AC/DC áll 177 millió dollárral (37,4 milliárd forint). A harmadik hely a tavalyi első U2-é 160,9 millió dollárral (33,8 milliárd forint). A negyedik Lady Gaga, akinek turnéjára 133,6 millió dollárért vettek jegyet. Az ötödik hely a Metallicáé - a világ koncertiparával foglalkozó Pollstar szakkiadvány szerint.

Ami a koncertek számát illeti, Lady Gaga dolgozott meg a legkeményebben a pénzéért: 138 fellépése volt az idén. A Bon Jovi 80, az AC/DC 40, a U2 pedig 32 koncerttel érte el jegyeladásait.

Meghalt a bicepszes poszterlány

2010. december 30., 11:21 Módosítva: 2015.04.23 11:09
247
Elhunyt a világ egyik leghíresebb poszterlánya, Geraldine Doyle. Elsőre valószínűleg senkinek nem mond semmit ez a név, épp ezért eláruljuk, hogy ő volt a második világháborúban készült We Can Do It! plakát főszereplője. A fiatal lány bicepszet mutat kemény arccal, ezzel ez a kép fontos jelképe lett a nőmozgalomnak.

1942-ben Geraldine Doyle 17 évesen egy hetet töltött egy michigani gyárban a háborúban lévő férfiakat helyettesítendő, ekkor készült róla egy fénykép, amiről a nő nem is tudott 1984-ig, és amiből J.Howard Miller készített posztert.

A gyári munkás lány, Rosie the Riveter (Szegecselő Rózsa) először 1942-ben bukkant fel egy dalban, ami országos sláger lett Amerikában. Ekkoriban kellett J. Howard Millernek a háborús kampányhoz posztersorozatot készítenie, amelyek közül az egyik a We Can Do It lett, mert fontosnak tartották, hogy a nők beálltak a gyárakba dolgozni, amíg a férfiak háborúznak.

A feljavított Michael Jackson 3 millió példányban fogyott

2010. december 23., 14:51 Módosítva: 2011.01.05 10:31

Világszerte óriási sikert aratott Michel Jackson első posztumusz stúdióalbuma: a Michael című lemez már az első héten több mint 3 millió példányban fogyott, sok országban egyből a sikerlisták élére tört.

A 42 perces, 10, eredetileg befejezetlen felvételt tartalmazó album Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Svédországban és Hollandiában az eladási lista élére került, de az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Franciaországban, Japánban, Belgiumban és Dániában is helyet kapott az ötös élbolyban. A lemez Németországban 85 ezres első heti forgalmával az egész év legjobban induló albumának számít.

Tovább

Életműdíjat kap a Ramones és Julie Andrews

2010. december 23., 13:33 Módosítva: 2014.12.17 12:33
12

Életmű Grammy-díjat kap Julie Andrews angol színésznő, Roy Haynes amerikai dzsesszdobos és a punkrock úttörőjének számító The Ramones zenekar.

Rajtuk kívül életműdíjban részesül Dolly Parton amerikai country énekesnő, a New York-i Juilliard Vonósnégyes, az 1960-as évek amerikai népzenei újjáéledésében élenjáró The Kingston Trio, valamint a 101 éves gospel legenda, a kanadai George Beverly Shea is.

A Ramones kivételével az összes életműdíjas kapott már korábban Grammyt. A díjat posztumusz kapja a Kingston Trio és a Ramones több alapító tagja is, az 1946-ban alapított Juilliard Vonósnégyesnek ugyanakkor két eredeti tagja még átveheti az elismerést.

A szervezők közlése szerint az életműdíjjal járó szobrocskákat Los Angelesben adják át 2011. február 12-én, egy nappal az 53. Grammy-ünnepség előtt.

A 75 éves Julie Andrews Hollywood egyik legnagyobb sztárja lett az 1960-as években a Mary Poppins és más filmmusicalekben alakított szerepeivel. A nála tíz évvel idősebb Roy Haynes több mint hatvan évet átfogó karrierje során a dzsessz olyan nagyságai mellett dobolt, mint Miles Davis, Thelonious Monk és John Coltrane.

A New Yorkból indult The Ramones az 1970-es években gyorsan pörgő számaival élen járt a punkrock kibontakozásában. A négyfős zenekar, melynek tagjai mind felvették a Ramone vezetéknevet, számos alkalommal változtatott felállásán. Három alapító tag, Joey, Johnny és Dee Dee Ramone három év leforgása alatt hunyt el az elmúlt évtizedben.

Ilyen lenne Magyarország?

2010. december 22., 21:07 Módosítva: 2010.12.23 19:58
160

Magyarország 2011-es Európai Uniós soros elnökségének apropójából készült országimázsfilm Madarász István rendezésében, aki a remek superDIGITAL-t és a külföldi filmes blogokon is óriási népszerűséget elérő scifit, az Előbb-utóbbat is jegyzi.

A Budapest-imázsfilm komoly, 1,2 milliós YouTube-nézettsége miatt elkészítették a Budapest Get Engaged film párját.

A Pálmai Anna és Rusznák András párkapcsolata, vidám országjárása és bolondozása köré szerveződő videó elsődleges célja Magyarország kommunikálása a külföld felé, de mindeközben fontos, hogy az ország önképét is erősítsék.

Kommentben várjuk a véleményeket! Jobb most magyarnak lenni?

Akusztikus Bootsie a két ünnep közt

2010. december 22., 18:28 Módosítva: 2010.12.22 18:28
51

Dj Bootsie 8 zenész közreműködésével, akusztikus formában szólaltatja meg szerzeményeit december 27-én a Trafó nagytermében. A BBE kiadónál tavaly megjelent Holidays in The Shade című album számait új hangszerelésben hallhatják. A vizuális aláfestést Somogyi Kristóf, azaz Vj Kemuri végzi majd, vetítéseit a Bootsie Quartet és Zagar bulijairól ismerhetik. A koncert után este tíztől hip-hopot játszik Bootsie, Mango és Shuriken. Shuriken után Bootsie a kedvencei mellett a mai absztrakt vonalat is bemutatja, az estét pedig MANGO zárja Modul live act-jével.

Bajban a zalai múzeumok

2010. november 19., 10:41 Módosítva: 2010.11.19 10:41

Zala megye múzeumainak többsége pár napja takarékossági okokból csak előre bejelentett látogatócsoportokat fogad. Nem tudják ugyanis kifizetni gáz-, illetve villanyszámláikat, a szolgáltató pedig felszólítást küldött, írja a Zalai Hírlap. Csak két kiállítóhely marad nyitva még egy ideig: a keszthelyi Balatoni Múzeum és egy-két hétig a kehidakustányi Deák-kúria.

Tovább

Mozsár István az Operaház ügyvezető igazgatója

2010. november 15., 16:38 Módosítva: 2011.06.01 13:48

Mozsár István hétfőtől a Magyar Állami Operaház Budapest megbízott ügyvezető igazgatója. Megbízatása az ügyvezető igazgatói posztra kiírt pályázat eredményes lezárásáig, legfeljebb 2011. június 30-ig szól. A 46 éves mérnök-menedzser csaknem két évtizedig olyan világmárkáknál dolgozott vezetőként, és vett részt azok magyarországi felépítésében, mint a BMW vagy az Ikea.

Meghalt Benyhe János műfordító

2010. október 23., 13:33 Módosítva: 2010.10.23 13:33
2

Benyhe János a Magyar Írószövetség Arany János-díjainak átadására sietve az utcán összeesett, a mentők hiába próbálták újraéleszteni - jelentette be a díjátadó ünnepség elején Vasy Géza, a Magyar Írószövetség főtitkára.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével és József Attila-díjjal kitüntett műfordító, publicista és irodalomtörténész 1926-ban született. Felelős szerkesztője volt 1957-86 között az Európa Könyvkiadónak, 1986-90-ig a Corvina Kiadó szerkesztőjeként, később főszerkesztőjeként dolgozott. 1990-1995-ig Magyarország brazíliai nagykövete, 2001 óta a Magyar PEN Club főtitkára volt.

Foglalkozott irodalomtörténettel is, esszéket, tanulmányokat, prózákat írt. Stendhal, Maupassant, Camus, Cervantes, Alarcón, García Lorca és Jorge Amado számos művét fordította le magyarra.

Elvonóra küldte Lohant a bíróság

2010. október 22., 20:49 Módosítva: 2010.10.22 20:49

Elden Fox bíró pénteken arra kötelezte Lindsay Lohant, hogy január harmadikáig a Betty Ford klinikán kezeltesse drog- és alkoholfüggőségét, valamint rendszeres drogtesztek elvégzését írta elő.

A bírónő döntése értelmében Lohan megúszhatja a börtönbüntetést, ha a február 25-ére kiírt következő bírósági meghallgatásáig tiszta marad. A feltételek bármilyen megszegéséért 180 napig tartó börtönbüntetést kap.

Lohant július 6-án ítélte 90 napos börtönre és további 90 napos rehabilitációra a bíróság, amiért megszegte a próbaidőre bocsátás feltételeit, egy 2007-es ittas vezetés és droggal kapcsolatos ítélet után. A színésznőt azonban 13 nap után szabadon engedték, és egy rehabilitációs klinikára szállították. Ezután azonban megbukott egy bíróság által előírt drogteszten, és szeptember 25-én börtönbe zárták, de 14 órával később, háromszázezer dolláros óvadék ellenében szabadon távozhatott.

2011 Liszt éve lesz

2010. október 20., 18:05 Módosítva: 2010.10.20 18:05

Jövőre Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepli a világ: a jubileumi év osztrák eseményeit szerdán ismertették Bécsben, a magyarországi programokat pénteken, a zeneszerző születésnapján hozzák nyilvánosságra. Az évfordulóhoz kapcsolódó osztrák honlapok és plakátok kora szupersztárjaként, jellegzetes orrán napszemüveggel ábrázolják Liszt Ferencet. A születésének 200. évfordulóját ünneplő, megemlékezéseket, koncerteket, kiállításokat, szimpóziumokat felvonultató, összesen 200 programból álló eseménysorozat Ausztriában 2011. január 27-én indul. A Lisztomania elnevezésű osztrák programsorozat címét Hienrich Heine költőtől kölcsönözte, aki annak idején a zongoravirtuóz rendkívüli népszerűségét írta le ezzel a szóval. Az eseménysorozat központja Raiding lesz, ahol Liszt szülőháza mellett négy éve nyílt egy kiváló akusztikájú koncertterem. Intendánsai, a zongoraművész Kutrowatz-fivérek - Eduard és Johannes, akik maguk is szenvedélyes Liszt-játékosok - négy blokkba, az évszakokhoz igazítva szerveznek koncertsorozatot, amelyen olyan kiváló muzsikusok lépnek föl, mint Jelizaveta Leonszkaja, Ivo Pogolerich és Daniel Barenboim. A szervezők az évfordulót arra is fel akarják használni, hogy bemutassák, mennyire távol állt Liszttől mindenféle konvencionalitás. Mivel a zeneszerző műveinek mindössze öt százaléka a koncertrepertoár állandó része, a szervezők igyekszenek "újrafelfedezni" dalokat.

Vegyen mikrót EfZámbótól!

2010. október 20., 14:18 Módosítva: 2015.04.05 19:08

Ef. Zámbó István és a Volt fesztivál szervezői idén is jótékonykodnak. Most a három háztartási gép és egy kerékpár eladásából befolyó teljes összeget a hátrányos helyzetű gyermekek művészeti oktatásával foglalkozó alapítvány kapja meg. A nagyobb összeg eléréséért most egy héttel tovább, október 22-ig lehet licitálni az átalakított tárgyakra. Az árverés lezárásáig a műtárgyak a Gödör Klubban tekinthetőek meg, illetve az aukciós oldalon is találkozhatunk a fotóikkal.

A mikrohullámú sütő, a hűtőszekrény, a mosogatógép és a bicikli is a fesztivál elején kezdett új színben pompázni, ekkor vette kezelésbe őket ef. Zámbó István, majd a szentendrei műtermében fejezte be azokat szeptemberben.

Az árverést a vatera.hu gondozza. A befojt teljes összeget pedig az Igazgyöngy Alapítvány számlájára utalják.

Meghalt Rózsa Vera zenepedagógus

2010. október 19., 17:16 Módosítva: 2010.10.19 17:16

Életének 96. évében elhunyt Rózsa Vera világhírű magyar zenepedagógus, énektanár, az angol királynő kitüntetettje, London díszpolgára, közölte a Zeneakadémia. Rózsa Vera a budapesti Zeneakadémián többek között Kodály Zoltán tanítványa volt. 1945 óta élt külföldön, számos országban tanított, mások mellett Sarah Walker, Kiri Te Kanawa, Komlósi Ildikó is tanítványai voltak.

Jövőre belépőjegy kell Velencébe

2010. október 19., 14:03 Módosítva: 2010.10.19 14:03
14

Fizetős lesz a Velencébe való belépés a hajóval és vonattal érkezők számára is: a bevezetés előtt álló díjjal akarják megfékezni a turistaáradatot és finanszírozni a műemlékek helyreállítását.

"Ha busszal, vonattal, hajóval érkezel: Velencében fizetned kell. Jövőre csak a gyalogos látogatók léphetnek be ingyen a szigetekre" - jelentette ki Renato Brunetta, az olasz kormány velencei születésű közigazgatási minisztere. Véleménye szerint csak a minden látogatóra kivetett belépőjegy mentheti meg Velencét.

Az általa vezetett minisztérium rendkívüli intézkedéscsomagot dolgozott ki a velencei polgármester, Giorgio Orsoni együttműködésével. Tervezetről beszámoló tartományi lap, a Corriere del Veneto biztosra veszi, hogy az eddig kizárólag a turistabuszok által fizetett díjat hamarosan a vonattal és hajóval érkezőkre is kivetik.

A lap úgy tudja, hogy a díj a vasúti vagy hajójegy részét képezi majd. A turistacsoportokat a városközponthoz legközelebbi parkolóig szállító buszok tarifája - a jármű méreteitől, a személyek számától és a tartózkodási időtől függően - jelenleg 50 és 400 euró között mozog. A turisták többsége azonban vonattal érkezik a Santa Lucia állomásra, és jelentős számban kötnek ki turistákkal teli tengerjáró hajók is.

Velencét évente 21 millió, többségében külföldi turista látogatja. Kétharmaduk reggel érkezik, este megy el, egy éjszakát sem tölt a városban.

100. évében hunyt el Búza Barna szobrász

2010. október 17., 00:06 Módosítva: 2010.10.17 00:06
5

Életének 100. évében elhunyt Búza Barna, többszörösen kitüntetett szobrászművész. Az alkotóművész szombaton hajnalban egy budapesti kórházban hunyt el. Búza Barnának sok köztéri szobra áll, számos síremléket, kisplasztikát, több mint száz érmet alkotott. Sarkad város és Józsefváros díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja volt, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével, s 2008-ban a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki. Haláláig aktívan dolgozott, a Százados úti Művésztelep egyik meghatározó alakja volt.

Rovatok