Index Vakbarát Hírportál

Előkerültek Hitler titkos szerelmes levelei

2010.04.13. 15:48

Adolf Hitler titkos szerelmének, Inge Ley német színésznőnek a levelei kerültek nyilvánosságra Szlovákiában, ahol egy magángyűjtő harminc éven át rejtegette őket. A levelekről pénteken számolt be a Pravo című cseh napilap egy szlovák újságra, a Novy Casra hivatkozva. A lap szerint az írások sokat elárulnak a harmadik birodalom vezetőinek életéről és a színésznő Hitlerhez fűződő viszonyáról.

A mintegy száz levelet egy bizonyos Fridrich Neuhaus őrizte meg, aki 1972-ben költözött át az akkori Nyugat-Németországból a kelet-szlovákiai Csorbára (Strba), és most kávéházat üzemeltet a magas-tátrai üdülőhelyen.

Hitler titkos szerelme, a berlini Opera színésznője Robert Leynek, a náci Németország összes alkalmazottját tömörítő szakszervezet, a Német Munkafront (Deutsche Arbeitsfront) vezetőjének a felesége volt. A levelek tanulmányozása után Neuhaus arra a meggyőződésre jutott, hogy Hitler szerette Leyt, még Eva Braunnál is jobban, akit a háború végén, néhány perccel együtt elkövetett öngyilkosságuk előtt feleségül vett.

"Ley gyakran kimaradt. Egy nap, amikor hazaért, nem találta otthon a feleségét. Vágyait követve Inge elhagyta, hogy újra együtt lehessen Hitlerrel alpesi üdülőjében, Obersalzbergben" - idézte az újság a 67. életévében járó gyűjtőt.

Miután Inge Ley visszament férjéhez és három gyerekéhez, farkaséhség (bulimia) kezdte gyötörni, és úgy döntött, hogy kezelteti magát. A kétség azonban, hogy együtt maradjon-e zsarnok férjével, vagy kösse össze életét Hitlerrel, felőrölte idegeit, és 1942 decemberében agyonlőtte magát - írta a Pravo.



Rovatok