Index Vakbarát Hírportál

Taroltak a nácik a Titanic filmfesztiválon

2013.04.14. 18:22 Módosítva: 2013.04.14. 18:23

Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, Cate Shortland Lore című filmje nyerte a 20. Titanic
Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját, amelyet a fesztivál a Magyar
Nemzeti Filmalap támogatásával adott át. A közönségdíjat szintén egy második világháborús dráma, a cseh Lidice kapta. A háromtagú nemzetközi zsűri elnöke a világhírű cseh rendező, Jiři Menzel volt. Mira Fornay Kutyám, killer című alkotását, amiben egy ebtartó szkinhed a főhős, különdíjban részesítették.

A Lore-t, aminek a rendezője 8000 eurót is kapott a díj mellé a Magyar Nemzeti Filmalaptól, így magasztalta Morgan Bushe ír producer: „A filmben Saskia Rosenthal magával ragadó alakítást nyújt egy fiatal lány megformálásával, akinek a világa, és hitrendszere összeomlik, amikor közvetlenül a II. Világháború végét követően megtudja az igazságot a szüleiről. A film hátterét a zűrzavarba taszított ország adja. Erőteljes, szakmai mélységgel megalkotott ambiciózus léptékű, hiteles és intim film.”

Hajdu Szabolcs filmrendező így dicsérte a Szlovákiában élő, magyar származású Mira
Fornay Kutyám, killerét: „Egy filmnyelvileg következetesen végiggondolt, erős atmoszférájú alkotás, pontos, érzékeny színészi alakításokkal, kockázatvállaló rendezői munkával, bátor, részleteiben is gondosan kidolgozott forgatókönyvvel."