Index Vakbarát Hírportál

Vérszomjas kutyafalkák támadnak gazdáikra Mundruczó új filmjében

2013.07.24. 09:23 Módosítva: 2013.07.24. 10:06

Véget értek Mundruczó Kornél Fehér Isten című új filmjének forgatási munkálatai. A 676 millió forintból készülő mozi sztorija szerint Magyarországon elfogadják az ebadót: a keverék kutyák után többet kell fizetni, mint a fajtiszták esetében, az őshonos magyar fajták gazdái pedig mentesülnek a fizetési kötelezettség alól. Budapesten ezután tömegesen utcára teszik a korcsokat, azok pedig falkába verődnek, és fellázadnak korábbi gazdáik ellen. A film főszereplője, Lili (Psotta Zsófi) kutyáját apja szintén kicsapja az utcára, de a kislány szeretett eb nyomába ered. Addigra azonban a kutyák bosszút esküsznek, így Lilinek is menekülnie kell.

A filmet 200 betanított kutyával vették fel Budapesten, az 55 napos forgatás alatt a stáb az Erzsébet hídon, az Alagútban, a Szabadság téren, a Városligetben és az Anker közben is megfordult - írja a Népszabadság. A lapnak a rendező Mundruczó Kornél elmondta, "a legnagyobb döbbenet akkor ért, amikor rájöttem, hogy egy kutya tud ugyanolyan lenni, mint egy színész. Egyszer összeszámolták a gesztustárát: mintegy huszonegy különböző gesztust tudott előadni, az alvástól a vicsorgáson át az imitált alvásig".

A főszereplő kutyát, Hagent egy shar pei-labrador keverék alakítja, aki mint Monte Cristo grófja, bosszút áll azokon, akik gonoszak voltak vele. Mundruczó szerint az első gyilkosságnál, amikor az ebnek vicsorognia kellett, és bevérezték a száját, hogy látsszon, már túl van az ölésen, a kutyák trénere, Teresa Miller elsírta magát, annyira átélte a jelenetet.

A film producere, Petrányi Viktória elmondása szerint a Fehér Isten másféle történet lesz, mint amit Mundruczó eddig csinált, sokkal szigorúbb dramaturgiára épül. "Nem titkolt szándék, hogy nyissunk a közönség felé, hogy más embereket is megszólítsunk, mint eddig. De mindezt persze a saját hangunkon szeretnénk tenni, szóval per definitionem közönségfilmre túlzás lenne gondolni".

A rendező úgy nyilatkozott a lapnak, hogy előző filmjével, "a Szelíd teremtéssel véget ért valami: tízévnyi munka ars poeticus lezárása volt, amit nem is lehet, de nem is kell folytatni... A Fehér Isten egy olyan történet a kisebbségekről, amelyet a kisebbségek esszenciájával mesélsz el. A kutyák is egy kisebbség, ők az emberek barátai, erre lettek szocializálva, de bárhol és bármikor beléjük rúghatunk. A kutyák meg lesznek személyesítve, így a cél az, hogy őket a saját tükörképünknek, embernek lássuk. A cím is erre a perspektívára utal: a kutyáknak mi vagyunk a Fehér Isten".

Fogadd örökbe Mundruczó kutyáit!

A Fehér Isten forgatásán részt vevő kutyáknak örökbefogadási programot indítottak. A stáb egy külön honlapot és egy Facebook oldalt is létrehozott június végén, ahol 118 kutya fényképe közül lehetett válogatni. Úgy tudjuk, hogy a menhelyen még mindig nagyon sok kutyus van, akik várják szerető gazdáikat.

A honlap szerint a kutyusok nem csak fantasztikus színészek voltak, de hű társak is, akik hallgatnak a főbb vezényszavakra, fegyelmezetten utaznak autóban és mivel hozzászoktak a hangzavarhoz, családba, kisgyerekek mellé is ideálisak.