Index Vakbarát Hírportál

Poéngyilkos filmcímek

2013.08.05. 15:06

A businessinsider.com készített egy listát azokról a filmekről, amiknek a címe lelövi a poént. Nem is kell megnézni a filmeket, elég, ha elolvassuk a címüket és máris megkíméltük magunkat az egész estés izgalmaktól.

A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford a címadó világbajnokságon biztos hamar elvérezne. Ez az egyik leghosszabb filmcím és jól le is lövi a poént. Igaz, nem nagyon van olyan ember (különösen Amerikában), aki ne tudná, hogy miként halt meg Jesse James. Ha mégis akad, az sem izgul sokáig: amint feltűnik Robert Ford (Casey Affleck) egyből tudja, hogy rá kell gyanakodni.

Ha a Titanic egy görög drámaként lenne feldolgozva, akkor még reménykedhetnénk, hogy az isteni közbenjárás megmenti Jack Dawsont és az elsüllyeszthetetlennek hitt hajót, de így nem. James Cameron majdnem mindent úgy mesélt el, ahogy történt, így nem lepődünk meg, amikor a Titanic nekimegy a jéghegynek, aztán elmerül a mélyben.

A Kill Bill című filmben Uma Thurman feltett célja, hogy megölje Billt. Némi hezitálás után meg is teszi, ha már egyszer eljutott odáig. Mi pedig az első perctől tudjuk, hogy így lesz, hiszen a címben már benne volt.

A Birodalom visszavág, a Csillagok háborúja ötödik része is elég poéngyilkos. Senki sem gondolta, hogy majd nem lesz megbosszulva a Halálcsillag felrobbantása. A címadás után meg pláne felesleges ezt képzelni. Alcímnek még befért volna Darth Vader „Én vagyok az apád” mondása is, hogy minden világos legyen.

Az 1973-as Ilyenek voltunk is magába foglalja a szomorú végkifejletet. Itt nincs happy end. Barbara Streisand és Robert Redford nem fog kéz a kézben elsétálni a hollywoodi naplementében, mert a film címe nem az, hogy Ilyenek vagyunk.

Az ügynök halála sem különbözik a felsoroltaktól. A filmben szereplő ügynök meg fog halni. De a Tíz kicsi néger (And Then There Were None) a híres Agatha Christie novella alapján készült film is legalább ennyire beszédes. Ennél nyilvánvalóbb már csak akkor lenne, ha a Mindenki meghal címet adták volna a műnek.

A Raul a terítéken (Eating Raoul) sem a szimbolikus címadás mintapéldája. A filmben van egy Raoul Mendoza nevű karakter. Könnyen kitalálhatjuk, hogy milyen sorsra fog jutni.

Új példának itt van a Lone Survivor, ami egy katonai bevetés igaz történetét meséli el és nem lesz több túlélője, csak egy. A Django elszabadul is beszédes címet kapott, ahogy A Támad a Mars! esetében sem gondoljuk, hogy a Földre érkező űrlények békével jönnek. És ahogy Willy is szabad lesz a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben, úgy a Ryan közlegény megmentése című film sem szól másról, mint Ryan közlegény megmentéséről.

Lone Survivor

De nem csak a címről kell megfeledkezni, ha jól akarunk szórakozni: néha a jól megvágott előzetesek talán még nagyobb poéngyilkosok.