Index Vakbarát Hírportál

Nem dicsőítjük a nácikat, nem viccelünk a holokauszttal

2013.09.14. 12:10 Módosítva: 2013.09.14. 13:36
A 2012-es Iron Sky tette nemzetközi sztárrá Timo Vuorensola finn rendezőt, aki az egyik díszvendég volt a Miskolcon megrendezett 10. Jameson Cinefesten. Az űrnácis sci-fi 20 perccel hosszabb rendezői változatát vetítették a filmfesztiválon, ahol Vuorensola a magyar gulyásleves mellett a magyar filmes szakembereket is megdicsérte az interjúnk alatt, így könnyen lehet, hogy jövőre Budapesten fogja leforgatni a dinólovas Hitlerrel sokkoló Iron Sky 2-t.

Az Iron Sky-t már tavaly januárban bemutatták a Berlini Filmfesztiválon, és akkor erről beszélt a fél világ. Miért vártatok másfél évet a rendezői változattal?

A film nagyon sikeres lett, 60 országban vetítették le, az elsők között épp Izraelben. Kétmillióan vettek rá jegyet a mozikban, és ha jól tippelem, minimum ugyanennyi torrentező is megnézte, amit nem tartok akkora bűnnek, hiszen a lényeg az, hogy sok emberhez eljusson a filmem. A rendezői változat bemutatását viszont azért tartottam fontosnak, mert a Berlináléra rohammunkában kellett elkészülnünk, így nem az eredetileg megálmodott verziót vittük ki. Az Iron Sky rendezői változat már 20 perccel hosszabb, és a speciális effekteknél is jobban odatettük magunkat.

Hogy jött egyáltalán az ötlet, hogy inváziós terveket szövögető űrnácikról forgass filmet?

Mint minden jó ötlet Finnországban, ez is egy szaunázáskor született meg még 2005 környékén. Négy pucér férfi közül valaki benyögte, hogy milyen jó lenne a Hold sötét oldalán lévő nácikról forgatni, és rögtön elszabadult az őrület. Azonnal pörögni kezdett az agyam a képi világon és hogy kinek kellene játszania a főszereplőket. Maga az ötlet persze nem volt új, hiszen a Holdra menekülő nácik története az egyik legnépszerűbb összeesküvés-elmélet. Nem csoda, hogy amikor előjöttünk vele, bizonyos körökben sokan megörültek, hogy végre valaki ki meri mondani az igazságot.

De nem pont az ilyen holdkóros Hitler-hívők miatt veszélyes okkult nácis filmet készíteni?

Nem a nácik által elkövetett rémtetteket dicsőítettük, és a holokauszt áldozataival sem viccelődtünk. Egyszerűen csak kifiguráztuk a náci egyenruhát és világfelfogást. Kölyökkoromban én is imádtam a Wolfenstein-videojátékot nyúzni, és mindig is vonzott az a bizarr, misztikus körítés, ami a mániákus nácikat körbelengte. Itt most nem elsősorban a sötét mágiára gondolok, mert az ilyesmit sosem szerettem, hanem a szupertitkos fegyverekre, vagy az üreges Föld elméletére, amiről már eddig is rengeteg film, könyv és képregény született. Többek között a nagy kedvenceim, az Indiana Jones, a Hellboy és a Werewolf Women of the SS.

Ezeknek a filmeknek a rendezői, Spielberg, del Toro és Rob Zombie gratuláltak neked az Iron Sky után?

Néhány híres színész és rendező már megkeresett az ügynökén keresztül azzal, hogy valamikor a jövőben esetleg dolgozhatnánk majd együtt. Úgy is mondhatnám, hogy kaptam egy belépőjegyet Hollywoodba. Quentin Tarantino viszont személyesen is gratulált, ami azért esett jól, mert nagyon szeretem a filmjeit. De sok stúdióvezető is felfigyelt arra, hogy viszonylag kevés pénzből milyen népszerű filmet tudtam összehozni.

1,5 millió eurót dobtak össze neked az Iron Sky-rajongók közösségi finanszírozás formájában. Mit gondolsz, a jelenlegi remake- és folytatásgyártó stúdiók ellenében ez jelentheti a jövőt?

Ha a nagy stúdiók hozzáállását nem is, a független filmgyártást mindenképpen forradalmasítani fogja ez az elv. Hiszen egy nagy, neten is aktív rajongói tábornak ma már sokkal könnyebben lehet filmeket készíteni, mint pár évvel ezelőtt. Ha rögtön látod, hogy szerintük jó, amit csinálsz, te is nagyobb lelkesedéssel folytatod a munkát. Viszont a közösségi finanszírozásban megvan az a rizikó is, hogy mi van, ha nem tetszik a pénzt adó rajongónak a végeredmény? Erre mondom azt, hogy meg kell értenie mindenkinek: itt a rendező szépen megköszöni a pénzt, aztán alkotóként megvalósítja a saját elképzeléseit, és nem a rajongók ötleteiből forgat filmet. Ha úgy vesszük, ez bizony egy diktatúra, ahol én vagyok a kemény, de jószívű diktátor. Oké, minden diktátor azt mondja magáról, hogy jószívű és csupa jót akar, de nálam ez tényleg így van.

Iron Sky előzetes

De nem érzed úgy, hogy pont azoknak a rajongóidnak okozták csalódást, akik a trailerek alapján Amerika-ellenes szatíra helyett egy zúzós B-filmet vártak, náciölő fekete hőssel? Mi van azokkal a kritikusokkal, akik szerint túl sok és túl béna volt a társadalomkritika az Iron Sky-ban?

Az, hogy a trailerben megmutattunk valamit, és utána a film más lett, abszolút tudatos reklámfogás volt. Én is voltam filmes újságíró, tudom hogyan működik ez a világ, így azt is tudom, mennyire sokkoló élmény az, ha bizonyos elvárásokkal beülsz egy filmre, és utána teljesen mást kapsz. Az a gyanúm egyébként, hogy néhány filmkritikus már azelőtt megírta a gyűlölködő cikkét az Iron Sky-ról, hogy mozikba került volna a film. Ezzel viszont nem tudok mit kezdeni.

Azért egy-két észrevételt megfogadsz, ha tényleg lesz Iron Sky 2?

Lesz Iron Sky 2, és az arányokon is változtatni fogok. A jelenlegi állás szerint 2015-ben kezdjük a forgatást és 2016-ban kerülne mozikba a film, visszatérne benne Julia Dietze sőt, Udo Krier is. Sötétebb, nagyszabásúbb filmet akarok, bár a társadalomkritikus vonalat is meghagynám. A Holdon lakó nácikat viszont lehozzuk a Földre: az okkult vonal erősebb lesz, és előhúzunk még néhány népszerű konspirációs teóriát. Ott van például az üreges Föld elmélete, ami már évszázadok óta foglalkoztatja a sci-fi írókat és a nácikat is nagyon érdekelte. Mi van, ha a Föld mélyén egy ősi civilizáció bujkál, és a világ tele van odalent vad harcosokkal és dinoszauruszokkal? Elképesztően jól mutatna a filmben egy dinón lovagló Hitler, nem?

Abszolút, egy néződ már biztosan van. De nem félsz attól, hogy ezt a témát már ellőtte az Asylum a Nazis at the Center of the Earth-szel?

Azért ne felejtsük el, hogy az a film direkt az Iron Sky-t másolta, és pont akkor jöttek ki vele, amikor mi is elkészültünk. De ha valaki az Iron Sky 2-t a Nazis at the Center of the Earth-höz fogja hasonlítani, nyugodtan tegye. Más lesz ugyan a két film sztorija, de így legalább én lehetek az első rendező a filmtörténelemben, aki elkészítette egy mockbuster mockbusterét.

Sok második világháborús film készült már Magyarországon, például Viggo Mortensen Goodja. Te nem akarod nálunk leforgatni az Iron Sky 2-t?

Nagyon jókat hallottam a magyar filmes szakembergárdáról, akik most a Herkulesen dolgoznak, így én is erősen gondolkodom rajta, hogy ide jövünk leforgatni az Iron Sky 2-t. Már az Origo stúdió felé is elkezdtünk tapogatózni, de persze egyelőre még nincs aláírva semmilyen konkrét szerződés. A szándék mindenesetre megvan: a gulyáslevest nagyon szeretem, és azt is, ha adókedvezmény formájában nekem fizetnek azért, hogy itt forgassam le a filmemet.

Bond-lány akar lenni a Holdról jött náci

Timo Vuorensola rendező mellett az Iron Sky náci tanárnőjét alakító Julia Dietze is a Jameson Cinefest díszvendége volt. A 32 éves félig német, félig francia színésznő sorra kapja a szerepeket az amerikai filmekben, így volt miről mesélnie a fesztiválon készített miniinterjúnkban.

10 éven át német tévéfilmekben szerepeltél. Az Iron Sky volt a belépőd  Hollywoodba?

Remélem, igen. Most épp Danny Trejóval forgattam egy akciófilmet, a Bulletot. Imádom őt, mert valójában egyáltalán nem az a kemény gengszter figura, aminek a filmekben látjuk. Nagyon vicces, amikor fegyverrel a kezében dörmögni kezd, hogy milyen veszélyes fickó, hiszen ő egy kedves nagypapa, akinek van egy velem egyidős lánya is.

Azért Danny Trejo nem a nők bálványa. Nem játszanál szívesebben olyan filmben, ahol mondjuk Brad Pitt vagy Leonardo DiCaprio a partnered?

Brad Pittről sajnos lemaradtam, kiszórtak a következő filmjéhez szervezett szereplőválogatáson. De inkább Joaquin Phoenix-szel játszanék együtt. Tetszett tőle A nyughatatlan, és nagyon bírtam, amikor egyszer csak kijelentette, hogy soha többé nem forgat filmet és inkább rapper lesz.

Nem félsz, hogy geek csajnak fognak beskatulyázni, és csak thrillerekbe meg horrorokba hívnak?

Voltak azért romantikus szerepeim is. Nem mondok egyébként automatikusan igent minden filmre. Egyszer például hívtak egy drága, amerikai kaszabolós horrorba is főszereplőnek. Nemet mondtam, és nem érdekelt, milyen sokat akarnak fizetni, egyszerűen nem láttam értelmét annak a sok, öncélú kaszabolásnak. Nem a véres jelenetekkel volt bajom, mert az ilyesmi lehet vicces is. Itt viszont az egésznek nem volt semmi értelme, nem volt benne egy cseppnyi emberség sem. Viszont ha felajánlanák, hogy legyek én az új Bond-lány, gondolkodás nélkül igent mondanék.

Melyik Bond-lány lennél? A kis ártatlan MI6-ügynök, akit mindig megölnek az elején, vagy a főgonosz csatlósa, aki csak a végén áll Bond mellé?

Természetesen a gonosz Bond-lány lennék, mert őt mindig jobban kidolgozzák, sokkal izgalmasabb női karakter, mint a többi. Nagyon jó rosszkislány tudnék lenni.

Az Iron Sky október 10-től  a magyar mozik műsorán.