Index Vakbarát Hírportál

Tizenöt rövidfilm versenyez az Európai Filmdíjért

2013.10.07. 14:34 Módosítva: 2013.10.07. 14:36

Az Európai Filmakadémia bejelentette az idei rövidfilmes jelölteket az Európa Filmdíjra. A kisfilmes műfaj azért speciális,  mert az év során 15 filmfesztiválon egy független zsűri a versenyprogram egy-egy európai rövidfilmjét díjazta, amely egyúttal jelölést jelentett az Európai Filmdíjak rövidfilmes kategóriájában. Magyar kisfilm nincs a jelöltek között.

A kísérleti műfajból a német Cut (Christoph Girardet & Matthias Mueller) kapott egyedül jelölést, míg az animációs mezőnyt szintén egy német film, a Sunday 3 (Jochen Kuhn) képviselheti. A dokumentumfilmek között erős az orosz felhozatal, a Zima (Cristina Picchi) és a Letter (Sergei Loznitsa) mellett a spanyol A Story For The Modlins (Sergio Oksman) versenyez az Európai Filmdíjért.

A fikciós műfajban a jelöltjek közé került a belga-dán Death Of A Shadow (Tom Van Avermaet), a belga Houses With Small Windows (Bülent Öztürk), a kínai-francia Butter Lamp (Hu Wei), spanyol Mistery (Chema García Ibarra), az angol-ír Morning (Cathy Brady), a portugál The Waves (Miguel Fonseca), a brit Orbit Ever After (Jamie Stone), a bolgár Jump (Petar Valchanov & Kristina Grozeva), az egyiptomi-palesztin-brit Though I Know The River Is Dry (Omar Robert Hamilton), és az ukrán fikciós Nuclear Waste (Myroslav Slaboshpytskiy).

A 26. Európai Filmdíjak díjkiosztó ceremóniáját idén ismét Berlinben, az Európai Filmakadémia székhelyén rendezik meg december 7-én, a gála élőben követhető lesz az HBO-n és az europeanfilmawards.eu oldalon is. A People's Choice Awardra jelölt nagyjátékfilmek közül a közönség is kiválaszthatja a kedvencét, október 31-ig lehet szavazni itt.