Index Vakbarát Hírportál

Julian Assange szerint hazug a róla készült film

2013.10.10. 10:20

Julian Assange, a WikiLeaks megalapítója már többször kifejezte nem tetszését a róla készült film kapcsán, most azonban napvilágot látott egy levél is, amiben  Benedict Cumberbatch főszereplőt próbálja meggyőzni arról, hogy álljon el a forgatástól. Assange a levélben főleg a színész lelkiismeretére kívánt hatni, hangsúlyozva, hogy nem vonja kétségbe, hogy ő jó ember, de a "nyamvadt filmnek" a céljai csöppet sem pozitívak. Assange emellett azt hangsúlyozza, hogy a film legtöbb eseménye és szereplője egyáltalán nem valós, hanem fikciós, miközben a rendező, Bill Condon úgy próbálja beállítani, mintha teljes egészében igaz történetről lenne szó. Assange szerint a The Fifth Estate című film egy hazug könyvön alapul (Daniel Domscheit-Berg könyve) ami megpróbálja bemocskolni őt, és bosszút állni az általa alapított szervezeten. Szerinte számos pozitív könyv is született a WikiLeaksről, a Steven Spielberg vezette DreamWorks mégis ezt a lejárató könyvet választotta. Assange, mint írja, ezért nem ért egyet a filmmel, és ezért utasította vissza azt is, hogy Cumberbatch-csal találkozzon. Szerinte a színészt fegyverként használják az ellene folyatatott harcban.

A The Fifth Estate című filmet, az Egyesült Államokban igen vegyes kritikák fogadták, a Rotten Tometoes-on jelenleg 40 százalékon áll.

Assange 2010-ben robbant be a köztudatba, amikor az általa létrehozott honlapon, a WikiLeaks-en titkos amerikai dokumentumokat, katonai és diplomáciai üzenetváltásokat hozott nyilvánosságra az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatban, magára haragítva az amerikai hatóságokat.

A Svédországnak való kiadatás elől tavaly júniusban keresett menedéket a londoni ecuadori nagykövetségen. A svédek állítólagos szexuális zaklatás miatt akarják felelősségre vonni. Mint mondta: azért nem akar személyesen felelni a vádakra, mert meggyőződése, hogy nyomban átadnák az Egyesült Államoknak.