Index Vakbarát Hírportál

Saját filmjével szabotálta a róla szólót Julian Assange

2013.10.21. 16:31
Saját filmjével járatott le egy másik róla szóló filmet Julian Assange. A WikiLeaks-alapító ugyanis éppen a The Fifth Estate észak-amerikai premierjéhez időzítette saját dokumentumfilmje, a Mediastan feltöltését.

Assange az ingyenes letöltési lehetőséget egyszerű marketingszöveggel is megpróbálta csábossá tenni: „ahelyett, hogy hollywoodi propagandára pazarlod a pénzed és az időd, miért nem hívod át a haverokat és nézitek meg inkább a Mediastant?” Az ausztrál aktivista ezzel el is érte célját: amint elterjedt a feltöltés híre, ki is nyírta a rivális Fifth Estate-et. A Hollywood Reporter szerint a film Amerika mozijaiban 1,7 millió dolláros bevételt hozott a hétvégén, ami az év eddigi legrosszabb nyitánya. Nem csoda, hogy a Disney már közleményben sajnálkozott a bukáson. 

Azt egyelőre nem tudni, a Mediastant hányan töltötték le.

Assange már korábban hadjáratott indított Bill Condon filmje ellen, mert szerinte az egy hazug könyvön alapul, ami megpróbálja bemocskolni őt és bosszút állni az általa alapított szervezeten. Mindez nem meglepő, hiszen az utált könyvet Daniel Domscheit-Berg írta, akivel az aktivista 2010-ben egy csevegőszobában szakított. Domscheit-Berg akkor kritizálta a WikiLeaks működését, ő egy erős szervezetet akart irodával és fizetett alkalmazottakkal, Assange-nak viszont ez nem tetszett.

Assange a filmet korábban úgy is megpróbálta szabotálni, hogy levelet írt a főszereplőnek:  Benedict Cumberbatchot arra kérte, álljon el a forgatástól. A levél főleg a színész lelkiismeretére kívánt hatni, hangsúlyozva, hogy nem vonja kétségbe, hogy ő jó ember, de a „nyamvadt filmnek” a céljai csöppet sem pozitívak.