Index Vakbarát Hírportál

Joe Eszterhas szerint Mel Gibsonnak segítségre van szüksége

2013.10.25. 10:58

A Flashdance és az Elelmi ösztön forgatókönyvének torokrákból felépült írója most forgatókönyv írást tanít Londonban, ami kész csoda azok után, hogy betegsége miatt két évig beszélni sem tudott. Saját könyvet 1997 óta csak egyet készített, és ennek Hollywooddal való számos konfliktusa is oka, amelyről most őszintén beszélt a Guardiannak. Szerinte a forgatókönyv írás oktatására jelenleg nagy szükség van, hiszen igen sok az önként jelentkező, akik nem mindig tudják merre induljanak. Ő 40 év tapasztalattal, és 17 megvalósult forgatókönyvvel a háta mögött úgy érzi, igen sok mondanivalója van a műfajról: erről budapesti előadásán is meggyőzödhetett a közönség. 

Eszterhas 1997 óta csak egyetlen forgatókönyvet írt, a Szabadság, szerelemét. Bármilyen sikeres lett is Hollywoodban mindig hangsúlyozta, hogy ő egy kis magyarországi faluban született, és onnan vándoroltak ki a szüleivel Amerikába. Eszterhas egyébként más magyar vonatkozású forgatókönyvet is írt, például az erősen önéletrajzi indíttatású Hazudozni Amerikában (Telling Lies in America) című filmét, ami egy Ohio-ban élő, magyar származású kamaszfiú története. Hiába nem csinált sok mident az elmúlt években Ezsterhas neve még mindig jól cseng Hollywoodban. A Guardiannak nyilatkozó Eszterhas szerint Hollywood nagyon megváltozott az utóbbi években és kihalt az a fajta producer, aki egyszerűen beleszeretett egy könyvbe, és azt tűzon-vízen át is megcsinálta. Ma, ahogy mondta mindent kielemeznek, felmérnek, statisztikákat készítenek, mielőtt elkészülne a film. A stúdiók élén szerinte ma üzletemberek állnak, akik úgy érzi, meg vannak rémülve a munkájuktól.

Eszterhas legutóbb Mel Gibson oldalán tűnt fel társíróként a Júdás Makkabeus forgatókönyve kapcsán, amivel sokak szerint Gibson az antiszemita kitöréseiről akarta elhárítani a figyelmet. A közös munka azonban nem sült el túl jól, Gibsonnak ugyanis nem tetszett a forgatókönyv, mire Eszterhas nyilvánosan kitálalt, és elmondta, hogy Gibson mélységesen utálja a zsidókat, és egy hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, melyben Gibson őt és családját szidta. Eszterhas a Guardian szerint persze meg is volt sértődve, hiszen ő úgy gondolja, egy kitűnő forgatókönyvet írt. Sőt, szerinte ez az egyik legjobb dolog, amit valaha írt, de nem tudja visszaszerezni, jelenleg is Gibsonnál van.

Eszterhas szerint Mel Gibsonnal valami igen nagy baj van, és ha valaki nem avatkozik közbe és nem téríti észhez, akkor valami nagy baj fog történni, vagy vele, vagy a családtagjaival.