Index Vakbarát Hírportál

Négygenerációs családi mozit forgat Ónodi Eszter

2013.11.20. 15:39

Magyarország után jelenleg Bulgáriában forog Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című nagyjátékfilmje, amelynek főbb szerepeit Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Básti Juli és a lengyel Danuta Szaflarska alakítja.

A rendező, akinek a nevéhez olyan díjnyertes alkotások fűződnek, mint a Karlovy Varyban a legjobb rendezés díját elnyert Chico vagy az Európa-díjas Bolse Vita, felidézte, hogy hat éve írta a film forgatókönyvét, amely édesanyja történetén alapul, aki 94 évet élt és ez alatt huszonhétszer költözött a történelem változásaira reagálva.

A film meséje fiktív, tele van kitalált vagy mások történeteiből vett eseményekkel, epizódokkal. "Négygenerációs családtörténetet forgatunk, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi a főszereplők és a térség történetét" - mondta a rendező. 

Fekete szerint filmje műfaja nehezen meghatározható, sok minden keveredik benne: "lesz benne némafilm, burleszk, háborús film, komédia és reményeim szerint könnyes dráma is. A legfőbb cél, hogy szívet melengető mese legyen egy kicsit bolondos famíliáról az elmúlt évszázad viharai közepette".

A film két főszereplője Ónodi Eszter és Gáspár Tibor, Ónodi Eszter időskori szerepében a legendás lengyel színésznő, Danuta Szaflarska lesz látható, akivel két éve, 96 évesen forgatták le a jelenkori kerettörténetet. Ebben az idősíkban a lányát Básti Juli alakítja, aki egy másik korszakban saját nagymamájaként is megjelenik a filmben. A további szerepekben többek között Lengyel Ferenc, Csomós Mari, Cserna Antal, Kerekes Viktória, Szervét Tibor és Spolarits Andrea tűnik fel.

A 480 millió forint összköltségvetésű mozi magyar (CinemaFilm), német (NikoFilm) és bolgár (Kaboal Pictures) koprodukcióban készül a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos támogatása mellett, a német MDM és a Bolgár Nemzeti Filmalap, illetve az előforgatás során az akkori Nemzeti Erőforrás Minisztérium (ma: Emberi Erőforrások Minisztériuma) és a Nemzeti Kulturális Alap részvételével.