Index Vakbarát Hírportál

A kritikusok imádják a virtuális Scarlett Johanssont

2013.12.05. 12:25

Miután a Római Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek választották Spike Jonze Her című filmje miatt Scarlett Johanssont, a romantikus vígjáték elnyerte az Amerikai Filmkritikusok Szövetségétől az év legjobb filmje díját, és Jonze lett az év legjobb rendezője is.

A Her egy válófélben lévő íróról szól (Joaquin Phoenix), aki vesz egy mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszert, ami Scarlett Johansson hangján beszél vele, az író pedig egyre inkább beleszeret a virtuális nőbe. A Her, amiben játszik még Amy Adams és Olivia Wilde is, jövő januárban kerül az amerikai mozikba.

Her - Official Trailer (HD) Joaquin Phoenix, Amy Adams

Az amerikai filmkritikusok szerint az év színésze Bruce Dern, a Nebraska című Alexander Payne-film főszereplője lett, míg a legjobb színésznőnek járó díjat Emma Thompson kapja a Mr. Banks megmentése című film Mary Poppinsaként - írja az MTI.

A legjobb férfi mellékszereplő Will Forte lett a Nebraskából, a legjobb női mellékszereplőnek pedig Octavia Spencert választották a Fruitvale Station című filmből. Az eredeti forgatókönyvek között az Inside Llewyn Davis című film szkriptjét, pontosabban annak két íróját, Joel és Ethan Coent jutalmazzák.

Az adaptált művek mezőnyében Terence Winter kapja a díjat Martin Scorsese tőzsdefilmje, A Wall Street farkasa forgatókönyvéért. A legjobb idegen nyelvű film Aszgar Farhadi iráni rendező A múlt című alkotása, a legjobb dokumentumfilm Sarah Polley kanadai rendező Stories We Tell című munkája lett.