Index Vakbarát Hírportál

Nagy per elé nézhet Shia LaBeouf

2013.12.19. 11:40

Szerzői jogi pert akaszthatnak Shia LaBeouf nyakába, mert nem tüntette fel tavaly készült rövidfilmjén, hogy más ötletéből dolgozott. LaBeouf, a Transformers-filmek sztárja hétfőn tette föl az internetre Howard Cantour.com című rövidfilmjét, amelynek főszerepét Jim Gaffigan játssza. A kisjátékfilm egy online filmkritikus gyötrődéseit ábrázolja, de a történet gyakorlatilag egy az egyben lefedi Daniel Clowes, Justin M. Damiano című, 2007-ben megjelent képregényét, írja az MTI.

Eric Reynolds, Clowes kiadója szerint LaBeouf mindössze a főhős nevét változtatta meg, és képes forgatókönyvként használta Clowes munkáját a saját filmjéhez, még a párbeszédeket is szóról szóra átvette. A dolog szerintük teljesen kimagyarázhatatlan.

A színész rövidfilmje 2012-ben mutatkozott be filmfesztiválokon, egyebek mellett Cannes-ban, az internetre azonban csak hétfőn került föl. Röviddel megjelenése után eltűnt a netről, és LaBeouf Twitter-üzenetben kért bocsánatot azért, hogy Clowes munkájából merített és úgy tüntette fel, mintha a saját ötlete lett volna. Azzal mentegetőzött, hogy amatőr filmkészítő, és elveszett az alkotói részletekben, és ezért nem tette meg a megfelelő lépéseket.

"Szégyellem, hogy nem tüntettem fel szerzőként Daniel Clowest, akinek Justin M. Damiano című eredeti képregényéből merítettem ihletet. Mélyen megérintett a munkája, és tudtam, hogy megrendítő, fontos rövidfilm lehetne belőle. Mindenkitől bocsánatot kérek, aki azt hitte, én vagyok a szerző. Nagyon sajnálom, hogy ilyen körülmények között derült fény a dologra" - fogalmazott bejegyzésében.

LaBeouf egyelőre kísérletet sem tett arra, hogy közvetlenül Clowestől kérjen bocsánatot, a kiadó is csak a Twitter-bejegyzéseit olvasta, ezért most gondolkodnak, hogy milyen jogi lépéseket tegyenek az ügyben.

LaBeouf az 2004 óta a Howard Cantour.com című produkcióval együtt öt rövidfilmet készített.