Index Vakbarát Hírportál

106 évesen meghalt a kungfufilmek atyja

2014.01.07. 10:31

106 éves korában meghalt Run Run Shaw kínai producer, a Shaw Brothers Studio egyik alapítója. Jórészt ennek, a testvérével alapított stúdiónak köszönhető a kungfufilm műfaja, közel ezer filmet készítettek. A legenda szerint azért hívták Run Runnak, mert fiatal korában mindig rohant, biciklivel szállította a filmtekercseket a mozikba. De Shaw nemcsak kungfufilmek készítésében vett részt, hanem olyan legendás amerikai klasszikusok társproducere is volt, mint a Szárnyas fejvadász vagy a Flúgos futam. Producerként 323 filmet jegyez, az impozáns listát itt nézhetik végig.

Shaw-nak köszönheti karrierje indulását John Woo akciórendező, vagy a színész, Chow Yun-fat. De Shaw tévéjénél kezdte a karrierjét Wong Kar-wai, a Csunking expressz és a Szerelemre hangolva rendezője is. A legnagyobb kungfulegenda, Bruce Lee azonban nem tartozott a sztárjai közé.

A gazdag textilkereskedő családba született Run Run Shaw egészen 104 éves koráig dolgozott. A filmek mellett az ázsiai tévé világának is az egyik legbefolyásosabb szereplője lett. 1967-ben indította el a TVB néven ismert hongkongi kereskedelmi televíziót, amit mára milliárdos televíziós birodalommá fejlesztett. Shaw sokat jótékonykodott: dollármilliókkal támogatott iskolákat, alapítványokat, kórházakat. A nevét viseli számos hongkongi és kínai épület.

2002-ben alapította meg a Shaw-díjat, amit keleti Nobel-díjként is emlegetnek. Az egymillió dolláros díjat azok kaphatják meg, akik a csillagászat, a matematika vagy az orvostudomány területén elérnek valami különleges eredményt. Run Run Shaw-t II. Erzsébet lovaggá ütötte a hetvenes években.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport