Index Vakbarát Hírportál

Alfonso Cuarón rendezői Oscart fog kapni

2014.01.26. 11:02

Tegnap este a színészek, írók és producerek céhei után a rendezők is kiosztották idei díjaikat, és nem túl nagy meglepetésre a szakma is azt az Alfonso Cuarónt díjazta, akit a külföldi újságírók gittegylete az Aranyglóbusz-gálán. Ezek a céhes díjak azért fontosak, mert nem amatőrök, hanem hozzáértők ítélik oda, a kollégák, akikkel együtt dolgoznak a jelöltek, így feltételezhető, hogy a döntéskor nem a "de jó fej ez a fickó, adok neki egy díjat, a múltkor is jót beszélgettünk" elv alapján ítélik oda a szobrot, hanem annak megfelelően, hogy ki volt az adott év legjobbja.

Márpedig 15 000 tagot számláló céh tagsága a Gravitáció rendezőjét tartotta a legjobbnak, és ezt illik komolyan venni - az elmúlt 65 évben mindössze hét alkalommal nem az nyert Oscar-díjat, akit a DGA is a legjobbnak tartott. Ha Cuarón ezek után nem nyer a Filmakadémia gáláján, az nagyobb meglepetés lenne, mintha a Depresszió zenekar vinné haza Eurovíziós Dalfesztivál fődíját. Igaz, az Oscar-díjak okoztak már meglepetést ebben a tekintetben is, tavaly a DGA Ben Afflecket díjazta, a Filmakadémia pedig Ang Lee-t, az Argo-akciót rendező Afflecket pedig nem is jelölték.

Az idei DGA-nevezések az Oscar-jelölésektől csak egy ponton tértek el: Cuarón melett Paul Greengrasst, Steve McQueent, David O. Russellt és Martin Scorsesét jelölték, míg az Oscarra nevezett rendezők között Paul Greengrass helyett Alexander Payne vigyorog majd. 

A fontosabb DGA Award-kategóriák nyertesei (a teljes lista itt olvasható):

  • Film: Alfonso Cuarón (Gravitáció)
  • Tévésorozat (dráma): Vince Gilligan (Breaking Bad - Felina c. epizód)
  • Tévésorozat (vígjáték): Beth McCarthy-Miller (30 Rock - Hogcock!/Last Lunch c. epizód)
  • Tévéfilm vagy minisorozat: Steven Soderbergh (Túl a csillogáson)