Index Vakbarát Hírportál

Cameront pereli a Titanic egyik színésze

2014.02.20. 10:36

Több mint kétmilliárd dolláros bevételeivel máig a Titanic minden idők második legsikeresebb filmje. Ahol pedig ilyen mértékű profitról beszélhetünk, ott idővel felütik a fejüket a követelőzők is. Bizonyos Vi Jay perét például a múlt pénteken iktatták be a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon, írja a CinemaBlend. A férfi állítólag napi hatvan dollárért segédkezett a film háttérmunkálataiban, ám 1996-ban, a mexikói forgatás helyszínén a rendező, James Cameron a munkálatok hevében arra kérte őt, hogy játssza el a nyurga hordár szerepét. A panaszos a Molly Brownt alakító Kathy Bates első filmbeli jelenetében tűnik fel: poggyászokat cipel és még néhány szót is szól.

A per három nagy hollywoodi stúdiót is megnevez – Twentieth Century Fox, Paramount Pictures és Walt Disney Pictures –, de érintett még a Cameron's Lightstorm Entertainment, az Earthship Productions és a Walden Media.

Jay, aki nem volt tagja az amerikai színészek szakszervezetének, a Screen Actors Guildnek, azt is kifogásolja, hogy a szervezet nem értesítette őt megváltozott munkaköréről, de még csak a lehetőségét sem kínálták fel annak, hogy csatlakozzon a SAG-hoz. A per szerint a statisztáló Jayt is megilletnék a Titanic vetítéseiből származó jogdíjak – legyen szó például a tévés leadásokról vagy a felújított változatról is akár.

Vi Jay ügye így tizenhat év távlatából talán kissé megkésettnek tűnik, ő azonban meghatározhatatlan károkra hivatkozva pereskedik. Azt természetesen senki nem vitatja, hogy az ő együttműködése és alakítása áll a film sikereinek hátterében.