Index Vakbarát Hírportál

Mexikó Cuarón Oscar-díját ünnepli

2014.03.04. 14:47

Mexikó az ország első rendezői Oscar-díját ünnepli, amelyet vasárnap Alfonso Cuarón vehetett át Hollywoodban Gravitáció című filmjéért, a latin-amerikai ország új filmes generációja azonban kevéssé bízik abban, hogy nekik is jut a szobor dicsfényéből.

Cuarón űrthrillerje összesen hét Oscar-szobrot gyűjtött be vasárnap, többet bármely más Oscar-jelölt filmnél. Az alkotást egyebek mellett a súlytalanságot ábrázoló látványeffektusaiért, operatőri munkájáért és hanghatásaiért is díjazták, a legjobb film elismerését mégis a 12 év rabszolgaság szerezte meg az amerikai filmakadémia szavazatai alapján.

A Sandra Bullock főszereplésével forgatott Gravitáció, amelyben a sztár egy fatális baleset következtében szabadon sodródik az űrben és megpróbál visszajutni a Földre, eddig 700 millió dolláros (158 milliárd forintos) jegybevételt hozott a világ mozijaiban. A produkció elkészítésére az életéből hosszú éveket áldozó Cuarón pedig az első latin-amerikai filmes lett, akit a legjobb rendezésért járó Oscar-díjjal ismert el az amerikai filmakadémia.

Az 52 esztendős rendező azonban pályafutása zömét Mexikón kívül töltötte, mivel hazájában nem tudta a filmjeihez szükséges anyagi támogatást megszerezni, és két ugyancsak nemzetközi hírű honfitársa, Guillermo del Toro és Alejandro González Inárritu szintén külföldön keresi a boldogulást.

A fiatal mexikói filmes nemzedék az ünneplés mellett nyomban sietett is rámutatni, hogy Cuarón filmjének nem sok köze van a mexikói filmiparhoz. A Gravitációra a Warner Bros. filmstúdió mintegy százmillió dollárt (23 milliárd forintot) költött, miközben a mexikói rendezőknek nagy küzdelmébe kerül, hogy kétmilliót (450 millió forintot) össze tudjanak szedni egy filmre. Számos mexikói filmesnek nagyobb sikerei vannak külföldön, mint saját hazájában, és a filmkészítők arra panaszkodnak, hogy nem bírják a versenyt a hollywoodi produkciókkal.

"Az egyetlen hely, ahol nem lehet mexikói filmet látni, az Mexikó" - állítja Ivan Avila Duenas, akinek negyedik játékfilmje vasárnap debütált a FICUNAM mexikói nemzetközi filmfesztiválon.

Cuarón Mexikóban alapozta meg filmes karrierjét, de legismertebb munkái már hollywoodi háttérrel készültek. A kilencvenes években kezdett az Egyesült Államokban dolgozni, majd Nagy-Britanniába ment, ahol brit szerzők műveinek adaptációival, köztük J. K. Rowling Harry Potter-sorozatának harmadik epizódjával és P.D. James Az ember gyermeke című regényének feldolgozásával tett szert népszerűségre.

Nemzetközi hírneve lehetővé tette, hogy Mexikóban is forgathasson: az Anyádat is című filmje mások mellett Gael García Bernal és Diego Luna nemzetközi karrierjének beindításában játszott közre. Mindkét színészt díjazták alakításáért a 2001-es Velencei Filmfesztiválon, ahol Cuarón a forgatókönyvéért kapott díjat.

Cuarón pályájának kezdetén Mexikóban még alig tíz film készült évente. Tavaly már több mint száz produkció született. A filmes ágazat fejlődését adókedvezmények segítik, a szponzoráció is beindult és a filmesek számos külföldi koprodukciós vállalattal állnak kapcsolatban.

Cuarón, Del Toro és Inárritu nem mexikói filmeket készítenek, nem a mexikói filmgyártási rendszerben dolgoznak, és alkotásaik nem a mexikói kultúrát, társadalmat tükrözik - véli Julian Hernandez, aki sötét hangulatú, homoerotikus filmjeivel aratott nemzetközi elismerést, ám miközben külföldön nagyobb nézőtábort vonzanak, a konzervatív Mexikóban nem sokan ülnek be rájuk a moziba.

"Mindannyian örülünk egy mexikói elismerésének, de ez nem azt jelenti, hogy ez jótékony hatással is lesz a mexikói filmművészetre" - magyarázza Hernandez.

Mióta a "három amigo", Cuarón, Del Toro és Inárritu világszerte befutott, egy újabb mexikói filmes generáció érett be, és szerzett egy sor nemzetközi elismerést, az ő hollywoodi támogatásuk azonban még várat magára. Michel Franco Desputes de Lucia című drámája 2012-ben Cannes-ban nyert az Egy bizonyos tekintet elnevezésű szekcióban, Amat Escalante pedig tavaly aratott fesztiválsikert a francia Riviérán. Alonso Ruizpalacios egy hónapja Berlinben vitte el a legjobb első film díját Gueros című alkotásával.

Tavaly két mexikói produkció lett hazai kasszasiker: a felső tízezerről szóló, Nosotros los Nobles című vígjáték, amely 26 millió dollárt (közel hatmilliárd forintot) hozott a jegyleadásokból, valamint az Instructions Not Included című film, amelyre közel ötven millió dollár értékben váltottak jegyet a nézők. Az ismert helyi tévésztár főszereplésével forgatott komédia egy playboyról szól, aki magához veszi a küszöbére tett kisbabát. A spanyol nyelvű produkció a nemzetközi bevételekkel együtt több mint 85 millió dollárral (húszmilliárd forinttal) zárta forgalmazását.

Győzelme után Cuarón az Oscar-színpad kulisszái mögött arról beszélt: reméli, sikere nagyobb figyelmet irányít a mexikói filmesekre, mert szerinten nem kap elég figyelmet a mexikói kultúra.