Index Vakbarát Hírportál

Két magyar már ott lesz Cannes-ban

2014.04.16. 15:34

Két magyar kisfilm már biztosan ott lesz a Cannes-i Filmfesztiválon: Szőcs Petra Kivégzés című filmje az Aranypálmáért versenyez a fesztivál hivatalos versenyprogramjában, Kárpáti György Mór diplomafilmje, a Provincia pedig a vizsgafilmeket bemutató Cinefondationba kapott meghívást. A hivatalos programot csütörtökön jelentik be. 

A kivégzés

A Szőcs Petra és Nagy V. Gergő forgatókönyve alapján készült film főszereplője Orsi és Örsi, a testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben nevelőszüleik házassága romokban hever. Egyedül nagyapjukkal tudtak emberi viszonyt kialakítani, ő viszont egész nap a szobájában ül, és nem akar velük ceauşescust játszani.A kivégzés című film a Katapult Film és a Merkel Filmkoprodukciójában készült, producere Angelusz Iván.

A Kivégzés - trailer

Provincia

Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának Provincia című diplomafilmje került be a világ filmfőiskolásainak legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekcióban. A film egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül .A Cinéfondation szekcióban a díjakról neves filmes személyiségekből álló nemzetközi zsűri dönt, idén Abbas Kiarostami iráni rendező elnökletével. Kárpáti György Mór Erdő című, harmadéves vizsgafilmje 2011-ben a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál BerlinaleShorts szekciójában versenyzett. Provincia című diplomafilmjének főszereplői Orosz Ákos és Fátyol Hermina.

Provincia - teaser