Index Vakbarát Hírportál

A filmesek imádják az Opera melletti utcákat

2014.04.28. 13:51

Jason Stathamet pár hete csíphették el a Budapestiek az Opera melletti Dalszínház utcában: a Callas Caféban forgatott épp egy jelenetet  a Spy című filmjéhez. Igen, ez az a kémes vígjáték, amiben a Zimány Lindával csőröző Jude Law is játszik.

Az étterem egyébként egy saroképület a Dalszínház utca és a Révay utca metszéspontjában, szép kilátással a Magyar Állami Operaházra:

Az Opera környéki kis utcákat egyébként imádják a hollywoodi filmesek. Megfordult már itt többek között Steven Spielberg, Madonna, Antonio Banderas és Eric Bana is.

Madonna az Operában

Evita részlet

1996-ban, az Andy Vajna produceri felügyelete mellett készülő Evitában az Opera utcafrontját, a jellegzetes oldalbejáratait, erkélyeit és a belső tereit is felhasználták Buenos Aires-i utcaképként. Antonio Banderas és Madonna még énekelt is az Opera sarkán egy lángoló autó mellett. Az argentin first lady életéről és haláláról szóló zenés filmben feltűnt a Keleti pályaudvar, a Kincsem park, az Anrdássy úti villasor, a Szabadság tér és Néprajzi Múzeum is.  

A Münchenben Budapest volt Párizs

Felvételek az Opera mellett

Sőt, London, Amszterdam, München és Velence is. Az Opera Hajós utcai oldala egy párizsi jelenetben bukkan fel: itt sétálgatott szigorú arccal Ciarán Hinds, aki a filmben a müncheni mészárlást elkövető terroristák után nyomozó izraeli ügynökök egyikét alakította. Egy másik jelenetben az Operával szemközti, kamu vasedénybolt kirakatát bámulja Eric Bana (szintén Moszad-ügynök a filmben) a Hajós utca és az Andrássy sarkán, arról ábrándozva, hogy egyszer majd nyugodt életet élve sütögethet egy hasonlóan szép dizájnkonyhában. (A film magyar line producere, a mafilmes Zákonyi Tamás egyébként pár éve egy minivideót is készített arról, melyik budapesti utcarészletet hol használta fel Spielberg a Münchenben.)

Itt robbantak fel a Die Hard 5 autói

Ganxsta Zolee felrobbantja az Operát

A bűnrossz Die Hard - Drágább, mint az életedben a Dalszínház utca és a Lázár utca sarkáról nézhettük végig, ahogy a kókler rendező, John Moore anyacsavarokká robbant néhány fekete BMW 7-est. A jelenet a zagyva történet szerint a moszkvai bíróság mellett történt (ezt a filmben a Szépművészeti helyettesítette), és az egész tűzijáték arra ment ki, hogy a gonoszok kihozzák a tárgyalás vádlottját, Komarovot, az atomtitkok őrzőjét, de én végig a veszkócsizmás kommancs terroristán, Ganxta Zolee-n röhögtem.

A Call of Duty-reklám is itt forgott

Pesten forgatott Call of Duty reklám

2011 szeptemberében a város összes gémere azon pörgött, hogy komcsi katonákkal megtömött, terepszínű UAZ-ok kergettek a rakparton egy Call of Duty-matricás Jeep Wrangler terepjárót. A COD Modern Warfare 3-reklámot egy hónappal később már meg is csodálhattuk: szerintem még ma is ütős, ahogy a helikopter a Bazilika előtti, rommá lőtt Szent István tér fölött lebeg. Gyanús, hogy az Opera mellett azok a jelenetek készültek, ahol már nincs villamossín, de még látszik a macskakő, mivel a videó oroszlánrésze, az üldözés a Lánchíd és a Francia Intézet között, a rakparton lett felvéve.

Meztelen Schell Judit a Dalszínház utcában

Schell Judit egy szál bugyiban

Majdnem 10 éve, 2005-ben mutatták be a mozik az egyik legjobb rendszerváltás utáni magyar vígjátékot, a Csak szex és más semmit, amiben Schell Judit Dobó Kata segítségével próbált magának ha nem is férjet, de legalább egy normális spermadonort fogni. A Csak szex egyik legemlékezetesebb jelenetét, ahol az erkélyre kicsukott főhősnő az útépítő munkások legnagyobb örömére egy szál bugyiban mászik át Csányi Sándorhoz, szintén az Opera melletti Dalszínház utca 8-ban vették fel. A beazonosítást megkönnyíti a bérház jellegzetes kőerkélye, és hogy a vigyorgó Csányi válla fölött többször is látszik az Operával szemben álló, egykori Balettintézet saroktornya.

Titkos MTVA-projekt készült az Operánál

A Google Maps Street View szolgáltatásában egy héttel ezelőtt még egy olyan utcakép volt látható a Dalszínház utca és a Révay utca virtuális sarkáról nézve, amin épp reflektorokkal világítják be az utcáról az Opera egyik szobáját, és MTVA-mellényes biztonsági őrök vigyáznak a köztévé teherautóiból jövő vezetékkötegekre. A felvétel 2011. októberében készült, de azt sajnos nem tudtuk meg a köztévétől, hogy milyen nézettségi rekordot döntő műsorra tapsolták el a drága adóforintjainkat, mivel az MTVA Sajtóiroda mondvacsinált okokra hivatkozva következetesen visszapattint hónapok óta minden olyan kérdést, ami a köztévé működését firtatná.

Az ön kedvenc filmjét is az Operánál forgatták?

Kihagytuk a cikkből az évszázad kémdrámáját vagy reklámfilmjét? Írja meg a kommentek közt, vagy küldjön filmrészletet és jelenetfotót erre a címre!