Index Vakbarát Hírportál

Leginkább bűzlök az izzadságtól

hercules-the-rock-first-look-1
2014.07.15. 14:59 Módosítva: 2014.07.15. 15:52
Dwayne „The Rock” Johnson, a Skorpiókirály, a Halálos iramban 5-6, a Pain & Gain és egy seregnyi másik popcornfilm sztárja, 2013-ban közel fél éven át, a 40 fokos hőségtől az első mínuszokig forgatta magyarországi helyszíneken idei kasszasiker-várományos szandálos filmjét, a Herkulest. A Páty mellett felhúzott díszletfaluban mi is meglátogattuk, és amikor épp nem 500 magyar statisztával, John Hurttel és Ian McShane-nel dolgozott egy csatajeleneten, feltehettünk neki pár kérdést egy nemzetközi újságírócsapatnak szervezett kerekasztal-interjún. Ahová teljes harci díszben, hosszú hajjal, szakállal, és csatakosra izzadt bőrvértben ült be, mert még erre az időre sem akart kizökkenni Herkules szerepéből.

Miért vállalta el a Herkules főszerepét? Mennyivel több ez a karakter, mint a Skorpiókirály?

Herkules egy izmos fickó, aki mindig egyre tökéletesebb akar lenni, akárcsak én. Herkulest nem rettentik meg a kudarcok és a pofonok. Sokszor elbukik, de mindig talpra áll, és rendületlenül megy tovább. Lételeme az örökös háborúskodás, a folyamatos gyakorlás, és csak egyetlen dolog élteti: ahogy idősödik, napról napra egyre jobb akar lenni. Mint egy jó tequila. Szerencsésnek érzem magam, mert nem sok sztárnak adatik meg mostanában Hollywoodban, hogy olyan mitológiai karaktert alakítson, akit az egész világ évtizedek óta ismer és kedvel, és akinek aztán egy teljesen más oldalát mutathatjuk meg a közönségnek a mozikban.

A film sztorija röviden

Dwayne Johnson Herkulese nem Zeusz óriáserejű fia, hanem egy zsoldos, akit a trák király (John Hurt) bérel fel, hogy verje le Frígia lázongó hadurát, aki egy légiónyi félmeztelen, raszta barbár élén kegyetlenkedik Kis-Ázsiában. A csavar a filmben az, hogy a görög mítoszok mégiscsak visszaköszönnek majd: Herkules unokaöccse, az énekmondó Iolaosz (Reece Ritchie) ugyanis a hidrával, a háromfejű pokolkutyával és más csodás elemekkel turbózza fel az izomhegy rokon hadjáratát. Hazai premier: július 24.

Miért, miben különbözik ez a Herkules az elmúlt 99 év filmtermésének Herkuleseitől?

Leginkább abban, hogy ő nem egyszerűen csak egy drabális görög izomhegy. Hanem egy száműzött, megkeseredett zsoldos, aki aranyért gyilkol, és már régen nem hisz az istenekben. Elvesztett a hitét mindenben, és már egyáltalán nem akar az a legenda lenni, akit a mitológiából ismerünk. És igen, rengeteg Herkules-film készült már, de Brett Ratner rendezése pont azért jobb mindegyiknél, mert az ő verziója sokkal sötétebb és karcosabb lesz, mint a korábbiak. Itt ráadásul az a központi kérdés, hogy a magányos Herkules hogyan veszti el és szerzi vissza újra a hitét és a becsületét.

Korábban olyan testépítősztárok alakították Herkulest, mint Reg Park, Lou Ferrigo és Schwarzenegger. Milyen érzés az ő árnyékukban üvölteni és harcolni?

Az első filmek egyike, amit gyerekkoromban láttam, pont a Herkules New Yorkban volt Schwarzeneggertől. Azóta ő a példaképem, nála jobban csak a régi idők Herkulesét, Steve Reevest kedvelem jobban, aki szintén testépítőből lett színész. Persze nyolcévesen melyik gyereknek nem Stallone, Schwarzenegger és Harrison Ford volt a bálványa?

És mi van Kevin Sorbo Herkulesével?

Kicsodával?

Kevin Sorbo, a Herkules-sorozatból.

Ja igen, a tévéből. Láttam őt is, de ne szórakozz már, ember, én most igazi színészekről beszélek.

Ismerte az eredeti Herkules képregényt is, a Thracian Warst, ami alapján a film készült?

Persze, már 4 évvel a mostani forgatás előtt megmutatta pár producer, amikor még arról volt szó, hogy az Universal újra össze akar hozni valami látványos mozifilmet a Skorpiókirály stílusában. A képregény és az abból írt forgatókönyv már akkor is tetszett: jól megírt, ütős sztori került végül a Paramounthoz.

Így ordít Dwayne Johnson a magyar ugaron

Tényleg ilyen jó ez a Herkules képregény?

Tényleg. Képzelje el egybegyúrva Frank Miller 300-át meg a Hepiend magazin Conanját, és máris megérti, miért imádja minden geek és Rock is Steve Moore Trák háborúkját. Ami azóta egy Egyiptomban játszódó folytatást is kapott, The Knives of Kush címmel.

Ha ennyire jó orra van a jó sztorikhoz, gondolkozott már azon, hogy producer legyen?

Nem lenne rossz, de csak abban az esetben, ha elég a nevemet adni a filmhez. A viccet félretéve, nekem mindig is jó adottságaim voltak ahhoz, hogy ugyanolyan jól kijöjjek a rendezővel, mint a világosítókkal. Szeretem ezt a fajta csapatmunkát, hiszen évtizedek óta a filmstúdiók és a pankráció világában élek, ahol az üzleti tárgyalások és a kreatív egyeztetések ugyanúgy hozzátartoznak a feladataimhoz, mint a verekedések.

A Herkulesnél viszont tényleg kivételes helyzetben voltam: ez a 14. mozifilmem a 2001-es A múmia visszatér óta, de komolyan mondom, még sosem dolgoztam olyan produkcióban, ahol ennyire odatette volna magát az egész stáb. A díszletesek, a jelmezesek, a sminkesek mind-mind a legjobb formájukat hozták. Tényleg megtiszteltetésnek éreztem, hogy ilyen megbízható szakemberek ragasztgatták fel mindennap szálanként a szakállamat és a hosszú hajamat.

Miért nem növesztette meg a saját haját hosszúra?

Nem tehettem meg, mert 2013 első felében színészként és pankrátorként az előző filmjeimet és a Wrestlemaniát kellett népszerűsítenem, ahol végig ragaszkodtak hozzá, hogy a kopasz Sziklát lássák a rajongók.

Milyen egy tipikus forgatási napja Magyarországon?

Leginkább bűzlök az izzadságtól. Minden nap hajnalban kelek, hogy egy jó kis kardió edzéssel nyithassak. Ezután bedobok pár steaket és tojást reggelire, ami csak a napi hét étkezésem egyike. Ezt követi a gyúrás az edzőteremben az itteni személyi tréneremmel, aztán jön a 10-12 órás forgatás.

Milyen sztárokat láthatunk még a Herkulesben?

John Hurt Trákia királyának szerepét kapta meg, Ian McShane lesz Amphiarius, Joseph Fiennes Mükéné királyát, a Herkulesnek tizenkét feladatot adó Eurüsztheuszt alakítja majd. Ingrid Bolsø Berdal Atalantaként, Irina Shayk Megaraként, nemzeti büszkeségünk, Palvin Barbara pedig mükénéi királynőként domborít majd.

De olyan hazai hírességek is láthatóak lesznek majd a filmben, mint Andy Vajna felesége, Palácsik Tímea vagy a Trónok harcáért a kaszkadőrök Oscarjával, a SAG-díjjal jutalmazott magyar kaszkadőrcsapat

Volt azért ideje nézelődni és kikapcsolódni? Menyire jött be Budapest?

Nagyon, imádom. Korábban az összes ismerősöm áradozott a városról, én viszont csak azt hajtogattam, hogy persze, persze, mindenki ezt mondja, de majd szépen megnézem magam, hogy tényleg így van-e. És tényleg így van. Az edzőtermek kiválóak, a kaja mennyei, a lányok pedig gyönyörűek. Ráadásul Budapest nemcsak szép, de szakmailag is abszolút profi szinten áll: nagyon jól felszereltek a stúdiók, profi stábokkal dolgoznak. A fővárostól távolodva pedig nagyon szép vidékeket láthattunk, amik tényleg ideálisak külső forgatási helyszínnek.

A Szikla imádta a magyar díszleteseket és statisztákat

Olyannyira, hogy folyamatosan posztolt róluk a forgatás alatt a Twitterén és az Instagramon, holott az effajta szivárogtatás szigorúan meg volt tiltva mindenkinek (állítólag statisztát is rúgtak ki ilyenért). Rock szinte naponta írt ki ilyeneket a közösségi oldalaira: „Csodálatos volt ma körbejárni a díszletet, hihetetlenül részletgazdag ez a dizájn!” vagy épp „Ez a legcsodálatosabb mozidíszlet, amit valaha láttam. Egy éven át épült, akkora, mint egy futballstadion. Tényleg igazi megtiszteltetés számomra Herkules szerepe!” De rendszeresen bemutatta a rajongóival készített közös fotóit, és a tőlük kapott, Budapest-feliratú ajándékokat is.