Index Vakbarát Hírportál

Zeusz melák fia szétrúgja mindenki seggét

pZlnrkg
2014.07.24. 00:23
Brett Ratner, a Csúcsformában és az X-Men 3 rendezője tavaly fél éven át forgatta Biatorbágy környékén és a rákospalotai Origo stúdióban az MGM 110 millió dollárjából, na meg persze a nemrég kiderült 2,8 milliárd forintnyi Filmalap-támogatásból az új Gladiátornak szánt Herkulest. Rattner már a film alapjául szolgáló képregényt is imádta, és kezdettől fogva tudta, hogy a hosszú hajú, szakállas Szikla tökéletes választás lesz főhősnek. A rendezőt a 40 fokos hőségben csíptük el munka közben, miután autóval körbevittek minket a díszletben: a Páty mellett felépített csatamező szélén, egy légkondicionált sátorból instruálta Dwayne Johnsont, John Hurtöt és a görög sereget alakító, teljes harci díszben izzadó 600 magyar statisztát.

Rengeteg Herkules-film készült már az elmúlt évtizedekben. Miért pont erre üljenek be a nézők?

Mert ez minden korábbinál jobb lesz. Már akkor dobtam tőle egy hátast, amikor elolvastam az eredeti képregényt.

Miért isteníti mindenki ezt a Herkules képregényt?

Azért, mert irgalmatlanul jó! Képzeljük csak el egybegyúrva Frank Miller 300-át meg a Hepiend magazin Conanját, és máris megértjük, miért imádja minden geek, élükön Brett Ratnerrel a Hercules: The Thracian Warst. Ami azóta egy Egyiptomban játszódó folytatást is kapott, The Knives of Kush címmel.

Ekkora képregényrajongó?

Fanatikus vagyok, nem véletlenül vállaltam el annak idején az X-Men 3-at. Herkulesért viszont különösen rajongok: már gyerekkoromban rajzoltam egy Herkules Superman ellen képregényt, amiben összeverekedtek, de végül döntetlen lett a végeredmény. Aztán megnéztem a Ben Hurt, és már fiatalon elhatároztam, hogy egyszer én is le akarok forgatni egy grandiózus ókori filmet, többszáz statisztával és lóval.

Akkor miért várt vele ilyen sokáig?

Egy jó forgatókönyvre vártam. Komolyan! Mert ugye miről szóltak az eddigi Herkules-filmek? Jött Zeusz nagydarab, bamba fia, és szétrúgta mindenkinek a seggét. A mi Herkulesünk viszont sokkal többet fog nyújtani, mint egy szokványos görög mitológiás, szandálos mozifilm, mert itt nem a szörnyeken meg a látványon lesz a hangsúly, hanem a főszereplőn. Az önmagát kereső főhősön. Egy félistenen, aki emberként él, és baromira megszenvedi ezt. Persze nem kell aggódni, ez nem Isten fiának útkeresése lesz, ennyire azért nem vagyok vallásos. Sőt, kifejezetten el akarom kerülni, hogy az én Herkulesem isteni közbeavatkozással, csodákkal vagy varázslatos tárgyakkal győzzön. A jól ismert tizenkét próba, az oroszlán, a hidra, ez nálunk már mind a múlt. Nekünk Herkules jelene a fontos, amikor már elveszítette mindenét, és csak az erejére meg az eszére számíthat. Ez a Herkules nem kőagyú tuskó, hanem egy megkeseredett, zseniális hadvezér.

Így ordít Dwayne Johnson a magyar ugaron

De ki ez a Brett Ratner?

Egy 1969-es születésű, kasszarobbantó hollywoodi blockbusterekre szakosodott, közepes rendező. Videoklipekkel kezdte a szakmát, és teljesen véletlenül lett a Pénz beszél című '97-es akcióvígjáték rendezője (hiphop producer haverja, Russell Simmons ajánlotta be), de annyira megtetszett neki ez a giga-költségvetésű popcornfilmek világa, hogy azóta leforgatta a Csúcsformában-trilógiát, a Vörös sárkányt és az X-Men 3-at is. Állítólag ő rendezi majd a Beverly Hills-i zsaru 4-et is. Orbán Viktor jóbarátja

Szóval ez a Herkules-film a Gladiátor és a Trója keveréke lesz? Ókori sztori, veszekedő istenek nélkül?

Igen, valahogy így. Látványos és szórakoztató történelmi film lesz, pont amilyet a közönség elvár tőlünk. Tele lesz brutális akciójelenetekkel, és ez legalább olyan emlékezetes és hiteles lesz, mint a Gladiátor vagy a Rettenthetetlen, mert arra direkt mi is figyeltünk, hogy a csatajelenetekben 600 jelmezes katona csapjon össze. De nem fogunk finomkodni a horrorral sem, láthatta azt a sok levágott és karóba húzott fejet a díszletfaluban. Vér és belezés tekintetében mindig is Ridley Scott volt a példaképem, imádtam tőle a Hannibált, ami számomra A bárányok hallgatnak horrorverziója. Oké, lehet, hogy a végleges korhatár miatt végül nem fog látszani a kispriccelő vért, de az eredmény, a sok hulla igen. Ez az, amit én „Jackie Chan-vérengzésnek” vagy „PG14-es korhatárnak” hívok, mert ez egyszerre brutális és szórakoztató. Csak nehogy feljelentsenek miatta az Amerikai Mozgóképszövetségnél!

Miért pont Dwayne Johnson lett a főszereplő?

Ez már akkor el volt döntve, amikor az MGM megvette a Herkules képregény megfilmesítési jogait. A stúdió már dolgozott Dwayne Johnsonnal az Utazás a Föld középpontjába 2 alatt, és nagyon elégedettek voltak vele. Amit teljesen megértek, mert Rock elképesztő munkabírású, és eszelős tempót diktál. Hajnalban kel, pedig a forgatás csak reggel 8-kor kezdődik. De ő addigra már betol nyolc steaket meg tizenkét tojást, három órát ücsörög a sminkszobában, és teljes vértezetben várja a munkát. Soha életemben nem láttam még ilyen szintű elhivatottságot és profizmust. Korábban nem dolgoztam vele együtt, csak hallottam másoktól, hogy nagyon jó vele forgatni. Aztán az első munkanapon farkasszemet néztünk, és tudtam: ez a fickó Herkules szerepére született! (Dwayne Johnsonnal készült interjúnk itt olvasható.)

Mi alapján lett kiválogatva a többi színész?

Egyszerűen: a legjobb színészek Angliában vannak. John Hurt maga egy legenda, Ian McShane is Shakespeare-darabokon edződött, Joseph Fiennes is fantasztikus. Nincs is a filmben amerikai Dwayne Johnsonon kívül. A főszereplők britek, a többiek mind ausztrálok, norvégok és svédek. Meg persze magyarok.

Miért éppen Magyarországon készült a film?

A producerek már 2012 januárjában eljöttek ide, hogy terepszemlét tartsanak. Mindenben igazuk volt: jó Magyarországon forgatni, mert itt hatalmas, jól belátható, sík terepek vannak, de ha kell, találhatunk kiválóan berendezhető, dombos vidéket is. Ráadásul isteni a kaja. Mindent itt vettünk fel, akkora díszletet építettünk, mint a Colosseum. Van falunk, erődünk, labirintusunk, csatamezőnk. Angliában sokkal drágább lett volna ezeket megcsinálni.

Palvin Barbi, Irina Sejk és más hírességek Ratner stábjában

Legkelendőbb exportcikkünk, Palvin Barbara Mükéné királynőjét alakítja majd a filmben, de felbukkan még Ingrid Bolsø Berdal mint Atalanta, az íjásznő és Christiano Ronaldo aktuális csaja, Irina Sejk szupermodell is. Sőt, állítólag Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos neje, Vajna Tímea is kapott egy kis szerepet a történetben: makedóniai asszony lesz.

Palvin Barbi Herkules-trailerben csücsörít!

A külföldi sztárok közül John „belőlem kelt ki először Alien”Hurt Trákia királyának szerepét kapta meg, a Magyarországra lassan már hazajáró Ian McShane, a Katedrális tévésorozat korábbi főszereplője lesz Amphiarius, Ralph Fiennes öccse, Joseph Fiennes pedig Mükéné királyát, a Herkulesnek tizenkét feladatot adó Eurüsztheuszt alakítja.