Index Vakbarát Hírportál

Plágiummal vádolják Michel Hazanavicius Oscar-díjas rendezőt

2014.09.03. 11:26

Plágiummal vádolja egy francia forgatókönyvíró Michel Hazanaviciust, a The Artist - A némafilmes Oscar-díjas rendezőjét.

Christophe Valdenaire a kedden napvilágra került bírósági dokumentumok szerint keresetében arra hivatkozott, hogy ő már a kilencvenes évek végén megírta egy fekete-fehér némafilm forgatókönyvét, amely a hangosfilmre való áttérésnek állított emléket. Mi több, a könyvet annak idején elküldte Berenice Bejo színésznőnek, Hazanavicius élettársának. Mikor később megnézte A némafilmest, számos tagadhatatlan hasonlóságot fedezett fel - állította.

Az öt Oscar-díjjal kitüntetett The Artist - A némafilmes rendezője a vádat visszautasítva leszögezte, hogy a lelkiismerete kristálytiszta, a szóban forgó másik forgatókönyvnek a világon semmi köze az ő filmjéhez, ennek bizonyítása pofonegyszerű, elég csak összehasonlítani a kettőt.

Hazanavicius ugyanakkor kijelentette: természetesen Valdenaire-nek joga van hozzá, hogy perelje, ő azonban megvédi magát. "A legjobb válasz, amit adhatok: olvassák el a forgatókönyvét és hasonlítsák össze a filmmel!" - fűzte hozzá a rendező.