Index Vakbarát Hírportál

Mától csak jó filmeket nézünk Miskolcon

2014.09.12. 14:07

Ma keződik Miskolcon a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol egy hét alatt több mint 200 filmet mutatnak be.

Levetítik például a Sundance-en fődíjat nyerő Whiplash-t, amit már mi is láttunk Cannes-ban,

a Whiplash a kiképzős filmek izgalmával dolgozza fel a dobolni tanulás egyébként monoton élményét, a két főszereplő pedig emberére akadt a másikban. Miles Teller véres tenyérrel és szétizzadva teljesen szétdobolja az agyát, J. K. Simmons pedig olyan rohadt gonosz, hogy öröm nézni az összecsapásukat. 

Szintén Cannes-ban láttuk a Lavinát, ott még Turist, illetve Force Majeure néven futott:

Ruben Ostlund teremt egy egyszerű, teljesen hétköznapi szituációt, ami tényleg bárkivel megeshetne, és a reakciók is teljesen tipikusak, de pont ettől jó szembesülni a Tourist lélektani pontosságával, ettől lesz rettenetesen szórakoztató és jó értelemben véve kínos film, amit nagyon-nagyon jó nézni.

Három magyar film is van a programban, Kerékgyártó Yvonne Szigeten forgatott Free Entryje, a másik Reisz Gábor nagyon várt Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanja, előbbit a Szigeten, utóbbit Karlovy Varyban láttuk. A harmadik Miklósy Zoltán Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja c. animációs filmje. 

A hetes buszon dőlt el a legfiatalosabb magyar film sorsa

A fesztiválon minden program teljesen ingyenes.