Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Isten Európa legjobb filmjei között

2014.09.16. 12:10

Az idei év európai kulturális fővárosában, Rigában jelentették be az Európai Filmakadémia ötvenes listáját. A listán szereplő filmeket javasolja jelölésre az akadémia. A Fehér Isten mellett olyan alkotások kerültek a javasoltak listájára, mint a lengyel Ida, a Cinefesten nálunk is bemutatott Girlhood, a Kálvária, a Frank, Az eltűnés sorrendjében, a Mi vagyunk a legjobbak! és a Locke.

Az a húsz ország, amely a legtöbb akadémiai taggal rendelkezik, közvetlenül beszavazhatott egy-egy filmet a válogatáslistára. Egy szelekciós bizottság döntött a listán szereplő további filmekről, a bizottságban EFA igazgatósági tagok, valamint a következő meghívott szakértők kaptak helyet: Mark Adams (Egyesült Királyság), Marit Kapla (Svédország), Stefan Kitanov (Bulgária), Paz Lázaro (Spanyolország), Christophe Leparc (Franciaország) és Elma Tataragic (Bosznia-Hercegovina).

A következő néhány hétben az Európai Filmakadémia háromezer főt meghaladó tagsága dönt a jelöltekről az alábbi kategóriákban: legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró. A jelölteket november 8-án Spanyolországban, a Sevilla Európai Filmfesztiválon jelentik be. Egy hét tagot számláló zsűri dönt a legjobb európai operatőr, vágó, jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök és látványtervező kategóriák győzteseiről.

A 27. Európai Filmdíjakat december 13-án adják át Rigában.