Index Vakbarát Hírportál

Bemásztunk Bruce Willis helikopterébe

05
2014.10.03. 13:35 Módosítva: 2014.10.03. 17:03

Tudta-e Ön, hogy a csapnivaló Die Hard 5 két évvel ezelőtti budapesti forgatása alatt, amikor a fél ország megőrült a piros 7-es mellett álló Bruce Willistől, két luxuslakókocsi az akciósztár rendelkezésére állt a rákospalotai Origo stúdióban?

Az egyikben Bruce pihent két jelenet között, míg a másikban, ami egy igazi luxus pelenkázó-babaszoba volt, Emma gondozta a 6 hónapos Evelynt.

Én nem tudtam erről, de megerősítem: Bruce Willis luxuslakókocsija tényleg nagyon vagány! Tele van szép fabútorokkal, van benne egy nagy franciaágy, kényelmes fotel, sőt, még egy kis konyha is, ha a sztárnak esetleg nem ízlene a stábbüfé ebédje, és maga akar összerittyenteni egy omlettet. Szóval semmivel sem szűkösebb vagy néz ki rosszabbul ez a kis kégli, mint egy új építésű társasház legkisebb lakása valami menőbb környéken. És az is biztos, hogy sokkal kényelmesebb és otthonosabb, mint egy másfél szobás lakótelepi panel.

Maga az Origo stúdiókomplexum egyébként 2009-ben épült, 2010-ben adták át.

  • 18 hektáron helyezkedik el,
  • 18 000 000 négyzetméternyi hasznos stúdióterületet biztosít a filmeseknek,
  • 9 műterem található benne,
  • ezek közül a legkisebb 1100 négyzetméteres,
  • a legnagyobb 4300 négyzetméteres, 20 méternyi hasznos belmagassággal (amivel egyébként az egyik legnagyobb stúdió a világon),
  • bónusznak pedig a stúdióépületek mellett van egy 30 000 négyzetméternyi backlot, azaz külső, beépíthető terület is (itt húzták fel például a Herkuleshez azt a  10 000 négyzetméteres citadella díszletet, amiről Dwayne Johnson naponta áradozott a Twitterén, de itt volt a 47 ronin szamurájfaluja is, amit nemcsak a filmben, a valóságban is felgyújtottak).

Miket is forgattak ezekben a betonkockákban?

Érzed ezt a bűzt, Sziamiaú?

Egy érdekesség: a 2015-ben mozikba kerülő Fallen című ifjúsági fantasy rendezője, Scott Hicks úgy döntött, a porig égő könyvtáras jelenetben a hitelesség kedvéért tényleg felgyújt egy rakás könyvet a díszletben, amit majd CGI-lángokkal tovább turbózhat később. A füstszagot viszont annyira nehéz volt kiszellőztetni a műteremből, hogy csak a következő filmhez odavitt, frissen festett helikopterek hígítószaga tudta elnyomni.

Rákospalotán tényleg rengeteg hollywoodi sztár fordult meg az elmúlt években: amikor épp nem valami többszázmilliós költségvetésű amerikai produkció bérli ki a stúdiókat, akkor a magyar tévések és filmesek is előszeretettel költöznek be az itteni műtermekbe.

  •  az 1-es és a 2-es műterem átjárható, de hangszigetelt ajtókkal el is választhatók egymástól, így két külön stáb is tud forgatni (így amikor a 2-esben a Liza, a rókatündér című magyar film forgott, addig a 1-esben simán lehetett Die Hard-díszletet építeni),
  •  az egybenyitható, összesen 5200 négyzetméternyi hellyel rendelkező, 3-as és 4-es műtermekben lett felépítve a Herkuleshez egy életnagyságú oszlopcsarnok,
  • az 5-ös műterem 2000 négyzetméteres, itt vették fel a Voice-ot és Angelina Jolie is itt rendezett be egy lakásbelsőt A vér és méz földjénhez,
  • a legnagyobb, 6-os műteremben vették fel a Játék határon nélkül 13 részét, épült fel Keanu Reeves bambuszerdeje egy Buddha szoborral a 47 roninhoz, de itt forgatták le zöld háttér előtt a Die Hard 5 helikopteres jeleneteit is, és a nemrég bemutatott Szabadesés néhány díszlete is itt volt felhúzva,
  • a 7-es műterembe most a Sport tévé költözött be a Lomb utcából, legalább egy évig még itt maradnak,
  • a 8-as műteremben készült a köztévés Maradj talpon vetélkedő, az HBO Terápiája és Jáksó gigabukása, a Marslakók tévésorozat is.

Tiszta Hollywood, csak kicsiben

Rákospalotán egy tekintélyes méretű utómunka stúdiót is kialakítottak, fényelő szobákkal, vágószobákkal, utószinkron stúdiókkal és többszáz terabyte-os szerverparkokkal. Két vetítőterem is van, és a berendezések, az akusztika, sőt, még a bútorok is pontosan ugyanolyanok, mint amilyenekhez Los Angelesben vagy Londonban már hozzászokhattak a külföldi filmesek, így a Die Hard 5 és a 47 roninon is az itteni digitális vágóasztalokon dolgoztak.

Nem kell persze mindig nagyokat álmodni: az itteni kütyüparkot a mozifilmeknél kisebb erőforrásigényű reklámfilmesek és tévéfilmesek is gyakran használják.

Az Origo szkennerei ráadásul még a régi, klasszikus celluloid filmeket is képesek beolvasni és digitalizálni a nyersanyagot az újabb, nagy felbontású tévék számára. A rákospalotai stúdió kapta például idén azt a feladatot, hogy szkennelje be az utókornak azokat a korai Roman Polanski-filmeket, amiket a híres lengyel rendező még a főiskolai évei alatt forgatott.

Megfogdostam Bruce Willis játékszerét

A filmhez használt díszlet mindig az adott produkció tulajdona, nem a stúdióé, és általában a producerek mindent megsemmisítenek a forgatás után. A Die Hard 5 stábja viszont Rákospalotán hagyott egy helikoptercsontvázat, mert annyi bonyodalmat okozott a beszerzése Fehéroroszországból, hogy az visszaszállítása vagy a bezúzása csak további nyűg lett volna a produkciónak. Így a géptest végül Magyarországon ragadt.

Ez a masszív ócskavashalom egyébként egy ugyanolyan szovjet gyártmányú Mi-26T típusú helikopter használaton kívüli gépteste, mint ami Kiskunlacházáról szállt fel, hogy a budapesti forgatás idején repkedjen felettünk. A valaha 33 méter hosszú, 8 méter magas, kibelezett törzs megtartotta a filmhez használt terepszínű festését és a 27-es számot, belül pedig még mindig megvannak az eredeti, cirill betűs feliratok. A kényelmetlen üléseket mi is kipróbáltuk: nem lettünk volna a 80 katona helyében, akik a hidegháborús években itt szorongtak, miközben a Szovjetunió egyik zord vidékéről a másikba vitték őket.

 

Szép, szép, de nyomasztó

A nagy betonkockák és az ittfelejtett szovjet helikopter nem túl szívderítő látvány, a stúdióval szomszédos rákospalotai szemétégető gigantikus kéményével együtt már több mint utópisztikus a látvány. 

Én készséggel elhiszem, hogy az Origo képes felvenni profizmusban a versenyt az olyan neves európai stúdiókkal, mint amilyen mondjuk a londoni Leavsden, de ott szervezett Harry Potter túrákon mutogatjék a rajongóknak a díszlet-Roxfortot, a Lucasfilm-főhadiszálláson pedig még a vécére sem lehet kiosonni az irodákból úgy, hogy ne menjen el az ember minimum tíz vitrinbe tett gumidinoszaurusz és Star Wars-ereklye mellett. Rákospalotán viszont nincs sem látogatóközpont, sem stúdiótúra, és úgy tudjuk, nem is terveznek ilyen fejlesztéseket, hiszen nincsenek saját gyártású filmjeik, lényegében csak bérbeadják a hatalmas tereket a filmeseknek. 

De akkor hogy jutott most be az Index?

Most az volt az apropó, hogy az Origo Film Studios és a  Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola együttműködési megállapodást kötött. A BKF terve ugyanis az, hogy a rákospalotai stúdióval összebútorozva és a felsőfokú  médiamunkás- és művészképzés  helyét kiterjesztve a leendő operatőrök, vágók, producerek, tévések és dramaturgok ne csak egy elitista szemléletű, elméleti képzést kapjanak, hanem a gyakorlatban is megmerhesség a filmkészítést. Például egy Bruce Willis vagy Dwayne Johnson kaliberű hollywoodi sztár filmes stábjában. 

A Rákospalotán forgatott külföldi produkciók, számokban

Régóta köztudott, hogy a Magyarországon forgatott külföldi filmek többsége rossz: a Hellboy 2 és a Suszter, baka, szabó, kém kivételével erősen gondolkodnunk kell azon, melyik volt jó az ezredforduló utáni koprodukciós alkotások közül, mivel a Boszorkányvadászoktól a Die Hard 5-ön át a 47 roninig szinte mindenben csalódtunk.

Ezeknek az "elátkozott filmeknek" persze csak a töredéke forgott a 2010-ben megnyílt stúdióban - megnéztük, mekkora bevételt termeltek, és mennyire tetszettek a nézőknek és a kőszívű kritikusoknak.

Nálunk forgatott film  Költségek  Összbevétel Rotten Tomatoes értékelés Metacritic értékelés IMDb átlag Port.hu csillagok Index-ítélet
Suszter, baka, szabó, kém (2011)   21 millió dollár 80,6 millió   83%   85% 7,1     6,8   7/10
Vér és méz földjén (2011)    13 millió dollár 1,2 millió   55%   56%   4,3  7,3 8/10
Die Hard 5 (2013   92 millió dollár   304,6 millió   14%    28%  5,3   5,1    3/10 
47 ronin (2013)   175 millió dollár  150,9 millió   14%    28%  6,3 6,7    4/10 
Herkules (2014)   100 millió dollár   223,3 millió   60%    47%  6,4   6,7   2/10