Index Vakbarát Hírportál

Senkit sem fognak Brad Pittnek szólítani

2014.10.29. 15:27

A Magyar Nemzeti Filmalap meghozta 2014. évi harmincegyedik döntését, miszerint például:

  • Mundruczó Kornél Jég című forgatókönyvének fejlesztését 5,2 millió forinttal támogatja. Itt minden bizonnyal Vlagyimir Szorokin A jég című regényének adaptációjáról van szó, amit Mundruczó még az előző évtizedben mutatott be a Krétakörrel. Az Indexnek nagyon tetszett.
  • ezzel szemben a Pipás Pista című tervet egyáltalán nem.
  • elhalasztja Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjének előkészületeit és konzultációra hívja az alkotókat.
  • nem támogatja Tokaji Zsolt Szólítsatok Brad Pittnek! című könyvéből készült forgatókönyv fejlesztését
  • nem támogatja Brady Corbet Egy vezér gyermekkora című filmtervét.

Na itt álljunk meg, Brady Corbet nem egy kókler magyar filmrendező álneve, hanem egy fiatal amerikai színész becses neve, méghozzá egy olyan színészé, aki feltűnt többek között a Lavinában és a Nimfomániásban is. Corbet filmje elvileg januártól Budapesten forogna és egy első világháború utáni vezér életét dolgozná fel. A szereplők között olyanok találhatóak, mint Robert Pattinson, Tim Roth vagy Berenice Bejo az Artistából.

Most viszont az, hogy a filmalap nem támogatja a filmtervet, amiben Kemény Ildikó lett volna a producer, azt is jelentheti, hogy nem lesz koprodukció, csak szervízmunkában fog forgatni a filmgyártó Pioneer cég. Azaz nem lesz Corbet filmjében magyar pénz, csak magyar helyszín.