Index Vakbarát Hírportál

Liam Neeson mindig is kiégett férfi szeretett volna lenni

2014.11.19. 15:33

Legutóbbi filmjében, a Sírok között című borongós thrillerben egy alkoholista magánnyomozót alakít az észak-ír Liam Neeson, akit nyomban ki is neveztünk a világ legszomorúbb férfijává. "Ebben a filmben Neeson már annyira szomorú, hogy végig annak drukkoltam, adjon már neki valaki egy jégkrémet vagy egy tábla csokit, hátha attól elmosolyodik" – írtuk a színész pályáját összefoglaló cikkünkben is.

A remek krimiket jegyző Lawrence Block regényéből készült Sírok között története szerint a piától kiégett exzsarut felbéreli egy drogdíler, hogy – lehetőleg élve – kerítse elő elrabolt feleségét. Matt Scudder természetesen elvállalja az ügyet, de közben nemcsak a saját démonjaival kell megküzdenie, hanem egy problémás tinédzser is folyton körülötte lábatlankodik. A 62 éves színész egy interjúban mesélt a legfrissebb szerepéről. 

Sírok között (A Walk Among the Tombstones) 16E

Neeson azt mondja, elsősorban amiatt vállalta el Matt Scudder szerepét, mert a piás exzsaru ugyanúgy New Yorkban él, ahogy ő is, ami jócskán megkönnyítette számára a főhőssel való azonosulást. Ezen kívül régi, gyerekkori álma is megvalósult az alakítással:

Ez egy olyan karakter, amiért már kiskölyökként teljesen meg voltam őrülve. Rob Mitchum ballonkabátban, amint egy fénysugár átvonul az arcán… Tudják, volt valami igazán rejtélyes és férfias benne. És ezek a férfiak kiégtek ugyan, a morális tartás mégis nagyon erős bennük.

A színész arra is fel van készülve, hogy a Sírok közöttet többen is az Elrabolva-filmekhez hasonlítják majd, szerinte azonban Matt Scudder jóval sötétebb figura, mint a Taken-trilógia volt CIA-ügynöke, Bryan Mills, akit szintén ő testesített meg a mozivásznakon.

Nem jár edzeni hetente négyszer. Pisztolya van, mint mindegyik ilyen hősnek, de nincs túl jó fizikai állapotban

– mondja az iszákos nyomozóról, aki ha igazán nagy a baj, mindig a helyes utat választja. Az alakításra való készülésről azt is elárulta, hogy elsősorban arra törekedett, hogy a saját nyomát rajta hagyja a szerepen, illetve hogy ezzel egyidőben őrá is hatással legyen a forgatókönyv, és megfesse őt a saját színeivel.

Ilyenkor igyekszem elfeledkezni a legutóbbi filmemről vagy az azelőttiről, és próbálok friss szemmel nézni az egészre

– magyarázta a felkészülést a színész.

A film forgatókönyvéül szolgáló regény szerzője, Lawrence Block állítólag maga javasolta Neesont a főszerepre, aki épp egy étteremben forgatott filmbeli társával, Astróval, amikor bemutatták őket egymásnak. Az író még akkor bevallotta: az 1996-os Michael Collins című filmet látva döntötte el, hogy Neesonnak kell alakítania az általa megteremtett, saját gondjaival küszködő hőst. 

A színésznek a hajléktalan tinit alakító rapperről, Astróról is csupa kellemes emlékei vannak, noha a közös jeleneteken kívül nem sokat érintkeztek egymással:

Csupán 16 éves lehetett a forgatások idején. Jól emlékszem arra a korra én is, amikor állandóan kimerült az ember, növésben van, és mivel sok éjszakai felvételünk volt, teljesen megbolondult a biológiai órája is. A jelenetek között szegény szinte küzdött azért, hogy ébren maradjon, úgyhogy nem sokat lógtunk együtt, de kiválóan játszott: amikor őt vette a kamera, bármit mondott, az igaz volt.

Azt is kiderült, hogy a filmet rendező és a forgatókönyvet író Scott Frank sokat idegeskedett a forgatások alatt, egy alkalommal bevallotta: sokkal idegesebb volt amiatt, hogy ezt a filmet ő maga rendezte, mintha valaki más ült volna a direktori székben.

Néha valóban ideges volt kicsit , de megosztotta velünk a kétségeit, ami nagyszerű emberi gesztus. És mindig izgalmasan oldotta meg a feladatot. Ha te vagy a rendező, és kétszáz embert kell nap mint nap irányítanod a forgatásokon, akik a te instrukciódat várják, akkor mondanod kell nekik valamit. És ő nagyon jól csinálta ezt, szeretnék újra együtt dolgozni vele . Nagyon okos és barátságos ember

– mesélt Neeson a rendezővel közös munkáról, aki állítólag a gyerekszereplőkkel is kitűnően megértette magát:

Elérte, hogy biztonságban érezzék magukat. Nem emlékszem már a kislány nevére, de fantasztikusan játszott. A temetőben forgattunk egy jelenetet, hajnali 3-4 óra körül és nagyon hideg volt. A kislány ott állt, reszketett, és nem tudtam, hogy játszik-e vagy tényleg ennyire fázik, de ez mindenképpen hozzátett valami pluszt a jelenethez.

Neeson azt is elárulta, a kész filmet még csak iPaden láthatta, mert a stúdió annyira tartott attól, hogy az esetleg idő előtt felkerül a netre, hogy még neki sem küldtek dvd-t. Épp emiatt nagyon várja, hogy közönséggel együtt is megnézhesse a végeredményt, hiszen imádja a mozik hangulatát.

Van ebben valami mágikus, még ha az ember épp nem is élvezi különösebben, amit lát. Csodálatos élmény idegenekkel együtt, a sötétben nézni a szélesvásznat. Sokkal jobban szeretem a mozit, még ha egyszerűbb is otthon filmet nézni

– mondja.

Neeson egyébként örömmel benne lenne a folytatásban is. Ez persze, tudja ő is, elsősorban azon múlik majd, hogyan fog teljesíteni a Sírok között a mozikban.

Azt tudom, hogy Scott Frank szeretné, és én is biztosan benne lennék. Elég sok kalandja van még, Lawrence tizenöt vagy tizenhat könyvet írt a pasasról!

– lelkesedett a világ legszomorúbb férfija.