Index Vakbarát Hírportál

Meleg papról és szcientológiáról is szó lesz a jövő évi Sundance-en

2014.12.09. 10:40

Jennifer Lopez, James Franco, Ewan McGregor, Greta Gerwig, Jesse Eisenberg, Ryan Reynolds, Peter Sarsgaard, a rendezők közül pedig Noah Baumbach, Michael Almereyda, Rodrigo Garcia, James Ponsoldt, Robert Pulcini és Shari Springer Berman. Többek között ilyen húzónevek vannak a Sundance filmfesztivál, most bejelentett, jövő évi filmjei között. A fesztiváligazgató, John Cooper szerint bár a 16 film között populárisabb darabok is vannak, mindegyik fölött ott lebeg a független filmes érzés.

Különösen provokatív filmként az I Am Michael című alkotást jelölte meg (Justin Kelly), ami egy volt újságíróról és egy melegjogi aktivistáról szól, aki homoszexualitása ellenére lelkész lesz. Ethan Hawke a fiával kapcsolatot kereső apát alakít a Ten Thousand Saints című alkotásban, míg Viola Davis és Jennifer Lopez egymás támaszaivá váló édesanyákat alakítanak a Lila & Eve című filmben. A szervezők szerint a filmek kiválasztása a dokumentumfilmek esetében még nehezebb volt, mert úgy látják, az utóbbi időben megtanulták a filmesek, milyen is a jó dokumentumfilm, és igen erős lett a felhozatal. A beválasztott filmek között szerepel az HBO szcientológiáról szóló dokumentumfilmje is, a Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, amiről már mi is írtunk. A dokumentumfilmes szekcióban vetítik  Nina Simone amerikai énekesnőről szóló What Happened, Miss Simone? című alkotást, valamint Kurt Cobain: Montage of Heck című filmet is, ami szintén az HBO produkciójában készült. Ez az első olyan film Cobainról, amely családja közreműködésével született.

Számunkra külön öröm, hogy idén először magyar filmet is bemutat az az 1978 óta létező Sundance fesztivál. Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét a Spotlight szekcióban mutatják be, azaz nem a hivatalos versenyprogram részeként.