Index Vakbarát Hírportál

2014 az ő évük volt a mozikban

03
2014.12.25. 00:13
Kasszasikerek, áradozó kritikák, bátor, meglepő vállalkozások, díjak: ezeknek a színészeknek bejött 2014. Van, akinek azért, mert kockáztatott, és van, akinek azért, mert nagyon is biztosra ment. Összeszedtünk, hogy Hollywoodban idén kinek ment a szekér igazán, de arról sem hallgatunk, hogy minden még nekik sem jöhet össze.

Matthew McConaughey

Ha valaki, akkor Matthew McConaughey elégedett lehet ezzel az évvel. Rögtön azzal indított, hogy begyűjtötte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart, Golden Globe-ot és még egy rakás másik díjat a Mielőtt meghaltam című AIDS-drámában nyújtott teljesítményéért. Alig pár héttel korábban pedig egy másik remek filmben, A Wall Street farkasában lopta el a show-t Leonardo DiCaprio elől, egy vérben forgó szemű, eszelősen hadaró és gesztikuláló, narancssárgára szolizott kokainfüggő bróker szerepében. Aztán ott volt az HBO sikersorozata, A törvény nevében, és benne McConaughey eddigi pályájának legtökéletesebb alakítása, Rust Cohle, az összetört lelkű, alkoholista, cinikus és nagyon okos rendőr, akiről nem tudjuk levenni a szemünket, pedig csak láncdohányzik és üres sörösdobozokat hajtogat.

A törvény nevében - Előzetes

Aztán jött a Csillagok között, Christopher Nolan sci-fije, ami megosztotta ugyan a szerkesztőségünket, de azt senki nem vitatja, hogy az év leglátványosabb filmje, amit kötelező moziban látni, és ami amellett, hogy izgalmas, még jól meg is ríkat minket. McConaughey-é az abszolút főszerep, ő az amerikai hős, aki ha kell, akkor megmenti a világot, és ha kell, könnyekben tör ki a lánya miatt. És közben minden percben érezzük, hogy egy igazi MOZISZTÁRT látunk. Külön öröm, hogy McConaughey marad a megkezdett úton: a biztos vagy annak látszó sikerek helyett (mint például a Magic Mike folytatása) inkább olyan rendezőkkel dolgozik a jövőben, mint Gus Van Sant (The Sea of Trees).

Jó, azért semmi nem tökéletes: Az Emmy-díjátadón a legjobb drámai férfiszínész Bryan Cranston lett McConaughey előtt, aki így nem tudta ugyanabban az évben megnyerni az Oscart, az Aranyglóbuszt és az Emmyt. Pedig simán megérdemelte volna.

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence rögtön egy rekorddal nyitotta az évet: az Amerikai botrányért a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára jelölt színésznő azzal került be az Oscar-díjak nagykönyvébe, hogy 23 éves korára már a harmadik jelölését gyűjtötte be. Erre korábban senki nem volt képes. Ha nyert volna, ő lett volna a legfiatalabb színésznő, aki két Oscart is nyert. (2013-ben a Napos oldal női főszerepéért nyert, első jelölését pedig 2011-ben kapta, A hallgatás törvénye című filmért.)

Nyár végén aztán újabb rekordot döntött: bekerült a 2015-ös Guinness-rekordok könyvébe, mert ő lett minden idők legnagyobb mozis bevételét produkáló színésznője. Ezt az Éhezők viadala-franchise első két filmjének főszerepével érte el, az Éhezők viadala és az Éhezők viadala: Futótűz ugyanis összesen 1,52 milliárd dollárt hozott a világ mozipénztárainál. Női főszereplővel bíró film eddig még soha nem tudott ekkora bevételt produkálni. Nemrég került a mozikba a harmadik rész, és úgy tűnik, hogy ennek a filmnek a bevételei miatt sem kell aggódni.

Jennifer Lawrence a legdögösebb szabadságharcos

És ha valaki elfelejtette volna, tavasszal mutatták be a legutóbbi X-Men-filmet, amiben Lawrence a pucér, kék bőrű alakváltó Mistique. Kritikusunk szerint Az eljövendő múlt napjai simán az idei év képregényfilmje lett: látványosabb, mint a Pókember 2, viccesebb, mint az Amerika kapitány 2, és nem nézi totál hülyének a rajongókat, mint a 300 2. És akik a komolyabb filmeket szeretik, azoknak sem kell aggódniuk, mert Lawrence a következő X-Men- és Éhezők viadala-filmek mellett jövőre eljátszik egy egyedülálló anyát is (Joy).

Jó, azért semmi nem tökéletes: Jennifer Lawrence és Bradley Cooper a Napos oldal és az Amerikai botrány után harmadszor is közös filmet készített Serena címmel. Ugyan két és fél évvel ezelőtt forgatták, de csak nemrég vette meg a terjesztést a Magnolia Pictures, miután a filmet rosszul fogadták az elővetítéseken – mondván, a rossz vágás miatt értelmetlen a sztori, és Lawrence borzalmasan alakítja a lassan megőrülő főhőst. Ráadásul a színésznő volt az egyik áldozata az augusztus végén kirobbant fappening-botránynak.

Rosamund Pike

Csak egy szó: Holtodiglan. Ez a David Fincher-film elég volt ahhoz, hogy a 35 éves Rosamund Pike idén végre valami egészen más ligába kerüljön, mint ahol korábban játszott. Pedig volt ő James Bond-filmben (Halj meg máskor), játszott Ryan Gosling oldalán (Törés), kapott már szerepet nagyszerű, a kritikusok által agyondicsért művészfilmben (Egy lányról), és volt már az övé a női főszerep Tom Cruise mellett (Jack Reacher). De eddig mégsem került be a vezető női filmsztárok közé, nem biztos, hogy a moziba járók összekapcsolták a nevet az arccal és az alakításokkal.

GONE GIRL Trailer 2

Bár a Holtodiglantól nem mindenki volt elájulva az Indexben, tény, hogy ez a thriller eddig 330 millió dollárt hozott világszerte, úgy, hogy csak 61 millióból készült. A kritikusok szinte mindenhol kiemelték, hogy Pike alakítása a film legjobbja, simán lejátszotta mindkét partnerét, Ben Afflecket és Neil Patrick Harrist. Így mostantól egészen más kategóriába került, simán lehet belőle Hollywood egyik vezető színésznője.

Jó, azért semmi nem tökéletes: Rosamund Pike következő filmje is egy thriller lesz, de a szereplőket és a sztorit elnézve egyáltalán nem biztos, hogy egy újabb Holtodiglant kapunk. Egyrészt ott a szebb napokat látott Nick Nolte, de ami még aggasztóbb, hogy színészkedést rendíthetetlenül erőltető Rumer Willis (Demi Moore és Bruce Willis lánya) is fontos szerepet kap a filmben. A sztori meg kicsit ismerős: Pike egy olyan nőt játszik, aki vakrandira megy férfival, aki nem az, akinek mondja magát.

Chris Pratt

A galaxis őrzői vitán felül 2014 egyik nagy meglepetése volt. Közel 800 millió dollárt kerestek vele, és nem csak a nézők szeretették. Az Index kritikusa szerint a film „a játékidő kétharmadában játszi könnyedséggel hozza a Csillagok háborúja-fílinget, ülsz a moziban, zabálod a pattogatott kukoricát, röhögsz a beszólásokon, drukkolsz a hősöknek, és jól érzed magad”. Ennek a kasszasikernek sokat köszönhet a főszereplő Chris Pratt, akit eddig főleg tévés szerepeiről és a Zero Dark Thirty – A Bin Láden-hajsza című filmből ismertünk. Az ember már az első jelenetben elhiszi neki, hogy ő Star-Lord, és ezután a film után jóval kevesebben fogják megkérdezni, hogy Chris kicsoda.

A Galaxis őrzői - hivatalos szinkronos előzetes

Ráadásul nem ez volt az egyetlen sikeres húzása idén, bár a másikat a magyar nézők nemigen élvezhették. A Lego kaland persze hozzánk is eljutott, de nyilván szinkronizálva. Angol nyelvterületen viszont Pratt volt Emmet hangja, így A galaxis őrzői mellett az év másik nagy meglepetéssikerének is a részese lehetett. És a mozis karrierje építése mellett továbbra is láthattuk A városfejlesztési osztály című sorozatban. A következő nagy dobása a Jurassic World lesz, amit 2015 nyarán mutatnak be és amiben övé a főszerep, már amennyiben beszélhetünk ilyenről a dinók mellett.

Jó, azért semmi nem tökéletes: 2014 vitathatatlanul Pratt éve volt, aki most szemmel láthatóan azon van, hogy minél jobban bebiztosítsa magát Hollywood fiatal férfisztárjai között. Ennek legjobb módja a blockbusterekben való szereplés, de azért reméljük, hogy ezek mellett fogjuk még olyan filmekben is látni, mint amilyen a Zero Dark Thirty – A Bin Láden-hajsza volt. Vagyis nemcsak nagy sztár, hanem jó színész is akar lenni.

Jessica Chastain

Jessica Chastain esetében nem a legjobb évről, hanem lassan a legjobb évekről beszélhetünk, hiszen 2012 és 2013 éppen úgy az ő éve volt, ahogy 2014 is. Tavaly mindenki A Bin Láden-hajszában nyújtott alakításától volt lenyűgözve, idén pedig a Csillagok között miatt. Eddig is híres volt, de Christopher Nolan sci-fije után már azok is megtanulták a nevét, akiket nem érdekelnek a kisebb, esetleg független filmek, amikben a színésznő előszeretettel játszik. Ilyen volt az idei év másik projektje, a három filmből álló Egy szerelem története, amiben megismerhettük ugyanazt a sztorit a nő, a férfi, illetve kettejük közös szemszögéből is. Szerintünk ugyan annyira nem sikerült jól, de bátornak bátor vállalkozás volt.

Csillagok között - magyar szinkronos előzetes

Ha hihetünk annak, amit Chastain az Indexnek mondott a Csillagok között londoni bemutatója alkalmával, akkor a jövőben is hasonló filmeket várhatunk tőle. „Nagyon gondosan választom meg a szerepeimet. Nem akarok egy olyan nőalak lenni, aki a férfi főszereplő bábja. Még akkor is, ha csak egyetlen jelenetem van, azt szeretném, hogy legyen a figurának saját íve, hogy aktívan vegyen részt az őt körülölelő világ életében, legyen a maga embere.” Jövőre láthatjuk Ridley Scott Budapesten forgó sci-fijében, egy második világháborús drámában, egy bevándorlókról szóló filmben, egy horrorban, és ha hinni lehet a pletykáknak, akkor a kettes számú Steve Jobs-filmben is.

Jó, azért semmi nem tökéletes: Ahogy ebből is látszik, Jessica Chastain nem pihen. Iszonyú sokat forgat, és hiába válogatja meg gondosan a szerepeit, ha 2015-ben minden harmadik hónapban kijön egy új filmje, akkor fennáll a veszély, hogy a nézők egyszerűen ráunnak.