Index Vakbarát Hírportál

Ez nem is az a 2015, amit Hollywood ígért

2015.01.06. 19:44

Az elmúlt három évtized sci-fijeiben a 2015-ös év maga volt a futurisztikus jövő, légdeszkákkal, lézerpisztolyokkal, hologram szeretőkkel és persze a jól ismert, fluxuskondenzátorral hajtott, repkedő és időutazó DeLoreannal. Bár a légdeszkát szinte minden évben beígéri valaki, de a mai napig nem készült olyan példány, mint amin Michael J. Fox száguldozott a Vissza a jövőbe-széria második részében. Íme néhány fantasztikus kütyü és ketyere a szórakoztatóiparból, amit még mindig nem találtak fel a tudósaink.

Nem haverkodhatunk a saját klónunkkal!

Azt mindenki tudja, hogy a Vissza a jövőbe 2 jövőbeli jelenetei 2015-ben játszódnak. Arra viszont már valószínűleg csak a fanatikus Schwarzenegger-rajongók emlékeznek, hogy a 2000-ben 96 millió dollárt kaszáló A hatodik napon című klónozós sci-fi jelene is 2015.

Arnold egyetlen ütéssel leteríti Schwarzeneggert!

A film sztorija nagyjából annyi, hogy a bikanyakú főhőst a tudtán kívül klónozzák, ám ő maga is életben marad, így először beveri ugyan az imposztor orrát, de később együtt győzik le a klónozásban utazó, gátlástalan nagyvállalatot.

Ami már megvalósult A hatodik naponból

A film egyik jelenetében Arnoldnak a gonoszok autójával kellene elmenekülnie, de a kocsi csak a tulajdonosa ujjlenyomatával indul, így a főhős kénytelen az egyik klónozott bérgyilkosnő levágott ujját felhasználni. Az ujjlenyomatolvasóval felszerelt autó időközben valósággá vált: 2007-ben a Totalcar csapata is kipróbálta, milyen érzés ellopni egy olyan kocsit, amibe beszereltek egy ilyen futurisztikus kütyüt.

Schwarzi ujjlenyomattal induló kocsija

Arnold A hatodik naponban egy ijesztően élethű robotbabát vesz a lányának, és pont ez a kis vakarcs menti meg azzal, hogy őt találja el a gonosz bérgyilkos lézerfegyvere a főhős helyett.

Lelövik a hülye robotgyereket

Nem klónozhatjuk elpusztult háziállatainkat

Arnold szokásos "I'll be back"-je a 6. naponból

A hatodik napon alaptörténete a '90-es évek második felének egyik legnépszerűbb tudományos divattémájából, egy Dolly nevű bárányból nőtte ki magát, aki a világ első klónozással létre hozott emlőse volt. Az állatok és emberek klónozásának etikai aggályai természetesen a filmben is megjelentek: Schwarzenegger nem akarja, hogy a kislánya az elpusztult kutyája helyett egy klónkutyát (fájdalmas szóviccel: Re-Petet) kapjon, és ugye ekkor még nem is sejti, hogy a gonoszok őt is klónozták.

Nincs senkinek lézerpisztolya

Tavaly volt 50 éves a lézerfegyver (a '64-ben induló Star Trekben tűnt fel először, bár ha úgy vesszük, futurisztikus, halálszóró stukkerek már H.G. Wells Világok harca című 1898-as regényében is voltak), mégsem tudott eddig senki ilyesmit megépíteni.

Schwarzenegger lézerpisztollyal lövöldözget

Oké, a Lockheed repülőgépgyár már dolgozik a lézerágyún, és sci-fikbe illő ketyerékkel már most képes az amerikai hadsereg távolról robbanásig hevíteni egy kilőtt rakétát, de a sci-fik klasszikus, fénynyalábokat köpködő lézerfegyvereire még várni kell.

Szép új Mad Max-világ 2015-ben

Az 1979-es Mad Max akkora siker lett a videókazettapiacon, hogy a '80-as évekre egy egész műfaj nőtte ki magát belőle. A kisebb-nagyobb stúdiók egészen a '90-es évekig ontották az olyan apokalipszis után játszódó autós filmeket, amikben egy marcona bőrszerkós főhősre lövöldöznek az újkori barbárok a sivatagban.

Egy fergetegesen rossz ZS-film: Firebird 2015 AD

A zsáner egyik legszörnyűbb fércműve a Kanadában forgatott, 2015-ben játszódó Firebird 2015 AD. Ebben a zsarnok amerikai kormány felügyeli a benzinárusítást, és szinte mindenkinek betiltotta az autózást. Kivételt csak a kormány emberei képeznek, na meg persze az olyan forradalmi lelkületű, vakmerő, törvényen kívüli hősök, mint amilyen a címbéli, 1978-as Pontiac Firebird Trans Am sofőrje.

Nincs egy geeknek sem hologramszeretője

A filmben Schwarzeneggernek volt egy hülye haverja, aki teljesen rákattant az agglegényeknek készített, egyedi hologrambarátnőkre. Az egyik vicces jelenetben a jó öreg Arnold is kipróbálta a virtuális szeretőt:

Arnoldra rámászik egy hologram barátnő

Hol az önbefűzős Nike cipő, a légdeszka és a repülő DeLorean?

Természetesen a Vissza a jövőbe 2 sokkal több hétköznapi használatra szánt szuperkütyüt vonultatott fel 1989-ben, mint Schwarzenegger klónos filmje az ezredfordulón. A legemlékezetesebb ezek közül a '80-as évekből 2015-be keveredő Marty McFly (Michael J. Fox) frissen szerzett Nike cipője, ami egyúttal a filmtörténelem legpofátlanabb és egyben legsikeresebb termékelhelyezése.

A Vissza a jövőbe 2-ben rengeteg megmosolyogtató egyéb tárgyat láthattunk a háztartási szeméttel meghajtott, repkedő és időutazó DeLorean DMC–12-től kezdve a semmiből előpattanó kóláig. Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket hiába jósolt meg Robert Zemeckis és Bob Gale, még mindig nem létezik:

  • méretre állítható, szelet fújó sportdzseki, ami azonnal megszárad,
  • automata kutyasétáltató robot,
  • ételhidratáló, ami megnagyobbítja a pizzát,
  • a Cápa 19. része, mellé hologramos moziplakát,
  • fura divat szerint készített sisakok,
  • beszélő ruhák,
  • azonnal előugró Pepsi Perfect,
  • hanggal irányítható gyümölcsöstálak,
  • háztartási szeméttel működ Mr. Fusion minireaktor,
  • repkedő DeLorean DMC–12,
  • és rózsaszín légdeszka.

És hol vannak az óriásrobotok?

A Vissza a jövőbe 2-höz és A hatodik naponhoz hasonlóan szintén 2015-ben játszódik a kultikus japán animeszéria, az 1995-ös Neon Genesis Evangelion, amiben az emberiség gigarobotokban ülő tinikkel vívja elkeseredett harcát az angyaloknak nevezett szörnyetegek ellen.

15 évvel vagyunk a második csapásnak nevezett kataklizma után, ami a Föld lakosságának felével végzett. A maradékot viszont idegen lények sanyargatják, és csak a japán animékből kihagyhatatlan óriásrobotokkal (itt mecha helyett eva néven futnak) lehet lenyomni őket, ezekkel is csak úgy, ha a csapás után született, 14 éves tinik ülnek az irányítófülkéikben. A három főszereplő, Shinji, Asuka és Rei is ilyen robotirányító fiatalok, akik a Végjátékhoz vagy A holnap határa eredeti regényváltozatához hasonlóan merülnek alá a gyerekkatonák poklában.

Ilyennek képzelte tehát a Neon Genesis Evangelion 2015-öt:

Neon Genesis Evangelion Trailer

Ami ebből nincs:

  • eleve nem volt Második csapás 2000-ben,
  • nincsenek óriásrobotok,
  • nem lehet őket telepatikusan irányítani,
  • nem vívunk háborút az angyalokkal.

Mondjuk ezekért pont nem kár, bár egy ideig biztosan mókás lenne óriásrobottal járni dolgozni vagy iskolába vinni a gyereket, és beelőzni a reggeli dugóban araszoló autókat és BKV-buszokat.

A Neon Genesis Evangelion népszerűsége máig töretlen. Az eredetileg 1995 és 96 között futó anime sztorija az elmúlt 20 évben  mangaváltozattal, regényekkel és egy színdarabbal is kibővült.

Készült emellett egy rakás Neon Genesis Evangelion videojáték, valamint egész estés animáció és alternatív befejezés is, sőt, évek óta szólnak pletykák egy élőszereplős változatról. A rajongók természetesen ma már akár akciófiguraként is megvehetik a kedvenc szereplőiket, az egyikükről pedig már szobor is készült, háromméteres lándzsával.