Index Vakbarát Hírportál

Andy Vajna fiatalosra veszi a figurát

2015.07.02. 15:41

Ez alatt azt értjük, hogy az Andy Vajna vezette Filmalap a fiatalok felé fordul: és az Inkubátor Program keretében várja az elsőfilmesek terveit, amit kis fejlesztés után kis költségvetésből egy év alatt meg is lehet valósítani. Teljesen ésszerű ez a döntés a részükről, hiszen elég jól sikerültek a Filmalap támogatásával készült elsőfilmek: 

  • a Viharsarok című melegfilm Berlinben szerepelt jól
  • a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és az Utóélet Karlovy Varyban nyitott, a VAN-t a magyar közönség tombolva fogadta, és az Utóélet is szerény közönségsiker könyvelhetett el
  • szintén első film a Liza, a rókatündér, ami nemcsak folyamatosan nyeri a világon mindenhol a díjakat, de az emberek is szívesen nézték a moziban
  • a Megdönteni Hajnal Tímeát pedig egészen addig volt nézettségi mérce, amíg egy másik elsőfilm, a Liza meg nem döntötte
  • és igen, a Cannes-t és a magyar mozikat is lesöprő Saul fia is egy elsőfilmes rendező munkája.

Nem csoda, hogy a Filmalap nagyon akar elsőfilmeket csinálni. Csakhogy ehhez elsőfilmesek is kellenek, és szerintük nem jelentkezett elég elsőfilmes támogatásért, ezért úgy döntöttek, kicsit megkönnyítik a dolgukat, és az Inkubátor Program keretében mindenféle segítséget nyújtanak a fiataloknak, csak csináljanak már friss és fiatalos filmeket, vagy ahogy ők mondják: "innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozásokat". Nyilván szimbolikus gesztus az is, hogy a programról szóló  sajtótájékoztatót is a fiatal filmesek törzshelyén, a Madách téri Központban tartották meg.  

Nemcsak hagyományos nagyjátékfilmek ötleteket várnak, hanem dokumentumfilmeket és animációs terveket is. Játékfilmre 60, dokura 20, animációra 80 millió forint a maximális megítélhető támogatás, és egy hosszú folyamat során fogják kiválasztani azt az öt rendezőt, aki megkapja ezt a lehetőséget. 

Szeptember 15-ig lehet jelentkezni, ha még nem csináltunk egész estés filmet Magyarországon, egy treatmentet kell írni, vagyis nem egy egész forgatókönyvet pontosan kidolgozott párbeszédekkel, csak a cselekményt kell részletesen összefoglalni. A jelentkezéseket egy öt tagű zsűri értékeli, ők:

  • Enyedi Ildikó, rendező, a nemrég végzett rendezőosztály vezetője volt, ahol Reisz Gábor és Szimler Bálint is végzett. 
  • Kerékgyártó Yvonne, ő rendezte azt a Sziget-filmet, aminek Free Entry a címe
  • Pataki Ági, producer, Üvegtigristől a Fekete Keféig minden fontos filmnél ott volt az elmúlt években
  • Petrányi Viktória, producer, Mundruczó Kornél állandó munkatársaként szoktak rá hivatkozni
  • és Pusztai Ferenc, aki olyan elsőfilmesekben bízott már, mint Gigor Attila és Zomborácz Virág

A jelentkezők közül 10-nek megadják a lehetőséget, hogy november 10-én előadják az ötletüket a nagybetűs Magyar Filmszakmának is, ami azért nagyon fontos, mert itt fog eldőlni, hogy mi az az 5 ötlet, amiből tényleg film is fog készülni egy éven belül, ráadásul a zsűri csak 2 tervet választ ki, a másik 3-at a jelenlévő közönség szavaz majd meg (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek). 

A kiválasztottak pedig minden segítséget megkapnak a Filmalaptól, legyen szó fejlesztésről, jogi segítségről vagy céges háttérről, ami egy-egy kezdő alkotónak igenis nehézség lehet. 

De a lényeg, hogy ezzel mi nézők és adófizetők csak nyerhetünk, hiszen egy átlagos magyar film költségvetéséből kihoznak 5 másikat, miközben olyan alkotóknak adnak lehetőséget, akik eddig még nem filmeztek, és a szakmai segítség miatt remélhetőleg megfelelő színvonalú filmeket is kapunk majd a végén, alig kicsit több mint egy év múlva.