Index Vakbarát Hírportál

Lenyűgöző lesz Spielberg és Tom Hanks új háborús filmje

2015.07.08. 17:01

Újabb előzetest kapott Steven Spielberg és Tom Hanks legfrissebb történelmi filmje, a Bridge of Spies, ami nálunk Kémek hídja címmel fog mozikba kerülni valamikor az év végén. Íme:

Új trailer a hidegháborús Ryan közlegényhez

Az már a fentiekből is látszik, hogy az alapsztori egy hidegháborús Ryan közlegény megmentése: Tom Hankset ismét hazafias szolgálatra kérik fel, csak ezúttal nem a nácik, hanem a szovjetek fogságából kell kihoznia egy pórul járt amerikait. A kép pedig megint archív filmesen fakóra szűrt, mint a Ryan közlegényben, a szovjetek gonoszabbak, mint a nácik, az örök jófiú Tom Hanks pedig szokás szerint egyes egyedül marad az embertelenségben!

Az új Spielberg-film persze most is valós történelmi események idealizált, melodramatikus (ha úgy tetszik, nyálberges) újraértelmezése lett. A CIA 1962-ben ugyanis tényleg felkért egy James B. Donovan nevű ügyvédet (őt alakítja a filmben Tom Hanks), hogy utazzon Kelet-Berlinbe, és keresse meg Francis Gary Powerst, akinek a U–2 Dragon Lady kémrepülőjét  1960-ban a Szovjetunió fölött lőtték le, és érje el, hogy a szovjetek kiadják őt egy lebuktatott orosz kémért, Rudolf Abelért cserébe.

Az amerikai hírszerzés persze azért választotta pont Donovant a feladatra, mert ő volt a lebukott Rudolf Abel védőügyvédje az 1957-es kémperben, és bár vesztett az állam ellen, nagyon jól kiismerte a kommunista blokkot. A titkos bevetésre pedig azért volt szükség, mert az amerikai kormány végig tagadta a U-2-es kémrepülő lelövését, és azt végig egy légkörkutató gép balesetének állította be a közvélemény előtt.

Hogy James B. Donovan valóban annyi disznósággal szembesült-e a vasfüggöny innenső oldalán, mint amit az idealizált '60-as évekbe visszavágyódó Spielberg most elképzelt, nem tudni, a filmet mindenesetre nagyon várjuk már! (via Geektyrant