Index Vakbarát Hírportál

Miért nézi el Hollywood Tom Cruise baromságait?

2015.08.06. 20:30 Módosítva: 2015.08.07. 14:44
Idén 25 éve annak, hogy Tom Cruise az exfelesége, Mimi Rogers nyomására 1990-ben belépett a szcientológusok közé. Csakhogy nem mondott le a világi javakról, és nem költözött be egyetlen misszió rendházába sem, de még a titkos bunkerbe sem, ahol aranylemezeken őrzik az egyházalapító sci-fi író, L. Ron Hubbard tanait. Holott egy rendes hívőnek így illene. Ehelyett évek óta 20 milliós, vagy még ennél is magasabb sztárgázsikat akaszt le minden egyes filmjéért (tavaly óta például 40 millió dollárt keresett), és a szcientológusok extrém jófej kirakatembereként haknizza körbe a médiát. Miközben állítólag még a magánrepülőjét és a motorját is a rendtársaival pucoltatja fényesre, nevetséges rabszolgabérért.

Soha senki nem támadta még meg Tom Cruise-t a furcsa vallása miatt Hollywoodban. Sőt, legutóbb Jimmy Fallon is vidáman ökörködött vele a Tonight Show népszerű playbeckelős etapjában, a Lip Sync Battle-ben:

Cruise zsebében a hollywoodi szórakoztatóipar?

Tom Cruise sokak szerint a Szcientológus Egyház második legbefolyásosabb embere, mégsem lehet soha a vallásáról kérdezni őt. Pedig az elmúlt hetekben a Mission: Impossible 5 sajtókörútján is meg lehetett volna szorongatni pár kemény újságírói kérdéssel, hogy végre kiderüljön, mennyi igaz a szcientológia sötét titkaiból.

Még az a Jon Stewart sem volt képes tökösen kérdezősködni, aki ugyan idén már távozik a Comedy Centralon futó The Daily Show műsorvezetői székéből, de miután Obamától kezdve McCain szenátoron át Al Gore-ig mindenkivel interjúzott már, úgy emlegették, mint

Amerika legmegbízhatóbb embere, aki a nép nyelvén beszél, és bár néha mocskos szájú, mindig igazat mond.

De Tom Cruise csak a szuper diétájáról mesélt neki, és hogy még 53 évesen sem kell festenie a haját, Jon Stewart pedig szemérmesen bevallotta, hogy legalább tízszer látta A holnap határát, nagyon jó film, és a fiának nagy kedvence. 

A The Atlantic munkatársa persze már egy összeesküvés-elméletet is felállított magyarázatként: a Comedy Central a Viacom médiavállalat része, akárcsak a Mission: Impossible 5-öt gyártó Paramount stúdió, így a Comedy Central tévés fenegyereke a lap szerint parancsba kapta, hogy ne tegyen fel kényelmetlen kérdést a cégcsoport dollármilliókat termelő aranytojást tojó tyúkjának, inkább promózza szépen a filmjeit.

Holott a The Atlantic szerint Alex Gibney dokumentumfilmje, a Going Clear: Scientology and the Prison of Belief elég sok furcsaságot felfed a sztár vallásáról, amikre simán rákérdezhettek volna az újságírók az elmúlt hetekben. Például:

  • Tom Cruise magánrepülőjét és a kedvenc motorját állítólag a szcientológus hittársai tartják karban modernkori rabszolgaként, 40 centes órabérért (ez nagyjából 114 forint),
  • Tom Cruise exbarátnőjét, a félig iráni, félig amerikai Nazanin Boniadit 2004-ben állítólag a Szcientológus Egyház vezetői személyesen választották ki Cruise számára, ám miután a színésznő egy barátjának arról panaszkodott, hogy a szcientológusok cselédként bánnak vele, az egyház megbüntette, majd eltávolította a sztár közeléből,
  • a Szcientolgus Egyházba belépőket a tagok állítólag arra kényszerítik, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a családjukkal és a barátaikkal.

Sok újságíró úgy vélte korábban, hogy a Sundance-et és sok más filmfesztivált valamint tévécsatornát megjárt Going Clear dokumentumfilm majd

jól bekefetíti Tom Cruise nyarát. 

Ez viszont szemlátomást nincs így, sőt! Az augusztus szinte egészen biztos, hogy Cruise hónapja lesz, mivel a Mission: Impossible 5 a július 27-i premierje óta máris 127,3 millió dollárnyi bevételt termelt.

Pucér Tom Cruise a múzeumban

Cruise megtérésének 25 éves évfordulóját sokan elég furán ünneplik. A floridai Szentpéterváron (igen, ilyen is van), a Corey Allen Contemporary Art elnevezésű galériában például augusztus 8-án nyílik meg „A szcientológia leple” alcímmel Daniel Edwards kiállítása, a Pop-up Church of Scientology. Amit egyfajta szcientológus zarándokhelynek szán az alkotó, ahol olyan kamu szcientológus ereklyéket lehet megnézni, amelyek akár igaziak is lehetnének. Például néhány érmét, ami úgy ábrázolja Cruise-t, mintha valami ókori császár vagy középkori király lenne.

A legröhejesebb kiállított kegytárgy viszont egyértelműen az a fordított torinói lepel, ami Tom Cruise-t ábrázolja, amint pucéran fekve magához öleli a szcientológusok keresztjét. Az alkotó szerint a 426x91,44 centis óriáskép nem más, mint

egy fotónegatív Tom Cruise lelkének fényéről.

Hogy ezt az alkotó komolyan gondolta-e, vagy csak polgárpukkasztás az egész, és görbe tükör a Tom Cruise-t éltető fogyasztói társadalom felé, nehéz eldönteni. Edwards, és galériatulajdonos Corey Allen még csak nem is szcientológusok. Az egyház vezetőit megkeresték ugyan, hogy adják áldásukat a pucér Tom Cruise-lepelre és az érmére, de nem méltatták őket válaszra. Edwards egy zavaros sajtótájékoztatón még azt is fejtegetni kezdte, hogy a kamulepellel voltaképp a régészek radiokarbonos kormeghatározásának mindenhatósága ellen lázad, emellett azt akarja bemutatni, hogy Tom Cruise saját magával bizonyítja be: a Szcientológia Egyház egyáltalán nem az az obskúrus szekta, aminek sokan hiszik.