Index Vakbarát Hírportál

Október végéig döntenek Roman Polanski kiadatásáról

2015.09.23. 09:56

A krakkói bíróság október végén dönt a pedofilvádakkal gyanúsított Roman Polanski kiadatásáról, írja a Hollywood Reporter. Amennyiben az október 30-ai ülésen a bíróság helyt ad a kérelemnek, a lengyel törvények értelmében az igazságügy-miniszternek kell kimondania a végső szót az ügyben, írja az MTI is.

Dariusz Mazur bíró elmondta, hogy a bíróságnak feltett szándéka, hogy a következő ülésen döntést hozzon Roman Polanski esetleges kiadatásáról. "Fontos volt számomra, hogy ma ott legyek a tárgyalóteremben, és örömmel tölt el, hogy az ügyvédeim által benyújtott dokumentumok mindegyikét figyelembe vették" – mondta Polanski a meghallgatás után.

A rendező ellen egy 1977-es Kaliforniában elkövetett ügy miatt folyik eljárás: a vádak szerint egy 13 éves lányt rontott meg, amit később be is ismert. Az amerikai hatóságok már többször megpróbálták kiadatni a lengyel származású rendezőt – ezidáig sikertelenül. Legutóbb év elején próbálkoztak, most pedig úgy tűnik, idővel talán véget érhet a Polanski-ügy. Az amerikaiak korábban már Svájctól is megpróbálták kiharcolni az ideiglenesen ott tartózkodó Polanskit. Ott sem jártak sikerrel.