Index Vakbarát Hírportál

Huszonhétszer költözött, persze, hogy film készült róla

anyam es mas futobolondok a csaladbol 01
2015.09.28. 15:07

Ősszel ellepik a magyar filmek a mozikat, ilyen sorrendben érkeznek majd:

  • október 22, Veszettek (Goda Kriszta filmje a Magyar Gárdáról)
  • október 29, Drifter (Hörcher Gábor díjnyertes dokuja egy rallizni vágyó roma srácról)
  • november 5, Anyám és más futóbolondok a családból (erről fog szólni ez a cikk)
  • november 26, Az éjszakám a nappalod (Dési András György és Móray Gábor filmje a pesti éjszakáról)
  • december 3, Szerdai gyerek (Horváth Lili mosodás, Karlovy Varyban díjazott filmje)
  • december 17, Hajnali láz (Gárdos Péter a szülei szerelméről csinált filmet)

Ebben a cikkben tehát Fekete Ibolya új filmjéről, az Anyám és más futóbolondok a családból-ról lesz szó, a magyar nép zivataros évtizedein átivelő történelmi film a rendező édesanyjáról és más futóbolondokról szól, és mielőtt megnézhetnénk jövő héten az előzetest teljes hosszában, hogy kiderüljön, milyen is lett a film, kaptunk néhány szpotot ízelítőül.

A sztori egyébként egy négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi egy család sorsát: a főszereplő összesen huszonhétszer költözik, végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, a 20. század elől rendre menekülniük kell, végicsinálnak két világháborút, egy 56-ot, néha Erdélyben, néha Budapesten, néha az Isten háta mögött. Így nem csoda, ha a film egyik visszatérő jelmondata, a "Lajos, pakolunk!".

Az anyát a keretsztoriban a lengyel Danuta Szaflarska játssza, a film nagy részében pedig Ónodi Eszter, a férje pedig Gáspár Tibor lesz a filmben.  A filmet forgalmazó Vertigo Médiától hét kis videót kaptunk, így még az előzetes előtt belenézhetünk a film valóban színesnek és változatosnak ígérkező világába.

Az elsőben Ónodi Esztert látjuk, amint Anyaként megszületik benne a gondolat, ami ezek szerint összesen 27-szer született meg benne az élete során: Lajos, pakolunk!

Anyám és más futóbolondok

A másodikban végre megérthetjük, hogy miért mondta a rendező már a forgatáson is azt, hogy az Anyám és más futóbolondok tele lesz meseszerű elemekkel, keveredik majd a filmben a némafilm, a burleszk, a háborús film, a komédia és a könnyes dráma is. Itt láthatjuk az idős lengyel színésznőt, Danuta Szaflarskát is. 

Anyám és más futóbolondok

Sütőpor nélkül nem lehet nekimenni egy háborúnak! - az idős Anya telefonon keresztül igazgatja a lányát, akit Básti Juli alakít.

Anyám és más futóbolondok

A részletek alapján úgy tűnik, a film tele lesz mindenféle bonmot-val (Lajos, te maradj ki a történelemből!"), de ha mindegyiket ilyen arccal adja elő Ónodi Eszter, még az is lehet, hogy működni fog ez a koncepció. 

Anyám és más futóbolondok

Az Ön családja sztrájkolt '56-ban? - kérdezi a videó végén a felirat, miközben Ónodi Eszter és Gáspár Tibor a függöny mögül lesik a forradalmat.

Anyám és más futóbolondok

Ó, hogy rogyna rá a reterát a népi demokráciára! - ebben a jelenetben nem is ez a duma a vicces, hanem az a nagyon szomorú, ahogy utána meg kell igazítani a telefonkagylót, hogy biztosan senki más nem hallotta ezt a mondatot. 

Anyám és más futóbolondok

Neked van gyereked? - kérdezi az anya. Nincs, nekem anyám van - válaszolja a lány, és egy pofavágás a jutalma. 

Anyám és más futóbolondok

A kis videók alapján úgy tűnik, Fekete Ibolya (Chico, Bolse Vita) továbbra is a történelem nagy kérdéseire keresi a választ a filmjeiben, ezúttal viszont személyes történetből dolgozott, amikor saját anyjának és családjának a történetét dolgozta fel, ráadásul olyan címen, ami határozottan emlékeztet a szintén elég kaotikus és borzasztóan szórakoztató Gerard Durrell-könyvre, a Családom és egyéb állatfajtákra. A huszadik századi családtörténet miatt eszünkbe juthatnak olyan magyar filmek is, mint a Glamour (amiben szintén Ónodi Eszter volt a női főszereplő), Az én XX. századom (hogy egy másik női rendező tablóját emeljem ki), vagy a legklasszikusabb verzió, a Napfény íze. Az Anyám és más futóbolondok a családból 480 millió forintból készült, ebből 190-et állt a Filmalap.

A film előzetesét jövő hétfőn mutatjuk be.