Index Vakbarát Hírportál

Anyát végigkergették a XX. századon

anyam es mas futobolondok a csaladbol 01
2015.10.05. 14:03

Akkor ahogyan múlt hét hétfőn ígértük, megérkezett az Anyám és más futóbolondok a családból című új magyar film teljes előzetese, legutóbb még csak hét kis részletet láthattunk belőle, de már ebből is úgy tűnt, hogy Fekete Ibolya az édesanyja történetén keresztül mutatja be a XX. század minden zűrzavarát, jó dumákkal előadva. 

A mostani kétpercből már jobban összeáll a film sztorija: "Anyámat igenis a történelem kergette végig az országon és XX. századon", kezdi a mesélést Básti Juli, aki narrátorként adja elő anyja, Ónodi Eszter sztoriját. Az előzetesben egy térképen is megmutatják, hogy a trianoni döntés értelmében Romániához csatolták a házukat, amire csak annyit tudnak mondani: "És akkor mi külföldiek leszünk?" Anya, aki "nem volt valami csúnya lány", férjhez megy a fess katonaember Gáspár Tiborhoz, ő lesz a történet Lajosa, akit aztán nagyon sokszor szólít fel Anya pakolásra. Összesen 27-szer. 

Anyám és más futóbolondok a családból - előzetes

Ebben az előzetesben már az is látszik, hogy a film nemcsak a stílusokkal játszik: realista jelenetek keverednek a burleszkszerűen előadott csetlés-botlással és a mesefilmmel, de az archív dokumentumfelvételeket is vegyítik a film kedvéért forgatottakkal: az egyik ilyenben Ónodi Esztert látjuk egy régi-régi Nyugati pályaudvar előtt, egy másikban Gáspár Tiborra lőnek fegyverrel, vélhetően valamelyik világháborúban. Aztán jönnek az oroszok, a kitelepítések és '56, amik mind-mind fontos szerepet játszanak a család életében. 

1 család, 90 év, 27 költözés - ezt a tételmondatot emeli ki a film plakátja is, amin láthatjuk, hogy 1908-ból indulunk Székelyhídról, majd a boldog békeidőkön, világháborúkon, forradalmakon keresztül érkezünk meg a 2000-es évekbe, ahol anya már ápolásra szoruló öregasszony, ekkor már nem Ónodi Eszter, hanem a lengyel Danuta Szaflarska játssza.

A film plakátja:

Fekete Ibolya (Bolse Vita, Chico) filmje tehát november 5-én érkezik a magyar mozikba, és az előzetes csak megerősítette, hogy ez is egy olyan XX. századi történelmet létösszegző magyar film, mint amilyen A napfény íze (Szabó István) vagy a Glamour (Gödrös Frigyes) volt, csak megbolondítva egy kicsit.