Index Vakbarát Hírportál

Hol tart most a Harry Potter-franchise?

Minden, amit tudni kell Az elátkozott gyermekről és a Legendás állatokról

MV5BMTM2MTA4MTExNV5BMl5BanBnXkFtZTcwMjg5MDQ1NQ@@. V1  SX1243 SY7
2015.10.28. 15:17
Már most megőrül mindenki a Harry Potter-széria folytatása és előzményei miatt, pedig a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab és a Legendás állatok és megfigyelésük trilógia első része is csak 2016-ban fog debütálni.

A felfokozott várakozás persze tökéletesen érthető. Joanne Kathleen Rowling, az állástalan tanárból lett milliárdos írónő olyan elképesztően részletgazdag, poszt-tolkieni fantasyvilágot épített fel az elmúlt évtizedekben, hogy oda 3-tól 103 éves korig mindenki visszavágyódik, aki egyszer is belelapozott egy könyvébe, vagy belenézett az azokból forgatott filmekbe.

Ilyesmire azonban elég régen volt utoljára lehetőség. A hétkötetes regénysorozat befejező része, a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2007-ben jelent meg Angliában, és a kettébontott filmváltozat utolsó felvonása is 2011-ben kaszált 1,3 milliárd dollárt a mozikban. Az utóbbi néhány évben Rowling tudatosan maradt távol a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolától, hogy egy zseniális húzással, Robert Galbraith álnéven az ifjúsági irodalom után a krimik világában is maradandót alkosson (a Cormoran Strike-trilógiáról a Könyvesblogon írtunk részletesen). Ez volt egészen mostanáig, amikoris pár napja bombaként robbant a hír:

Harry Potter kalandjai nem könyvben, hanem egy kétrészes színdarabban folytatódnak!

Harry Potter és az elátkozott gyermek 2016. július 30-án debütál a londoni West End Palace Theatre-ben. A sztorit Rowling ötletei alapján a tévésorozatok világából érkező Jack Thorne írta, és pontosan azt kapják majd tőle a Potter-fanok, amikről én magam is évek óta álmodozom a rajongói fórumokon:

19 évvel Voldemort legyőzése után járunk. Harry Potter már háromgyermekes apuka és túlhajszolt auror, azaz a rosszban sántikáló mágusok felkutatására és elpusztítására szakosodott zsaruféle, akinek legalább annyit kell hadakoznia a Mágiaügyi Minisztérium aktatologatóival, mint a Londont elpusztítani akaró sárkányokkal és egyéb veszélyes szerzetekkel.

A címbéli elátkozott gyermek valószínűleg Harry és Ginny középső gyereke, a 11 éves Albus Severus Potter lesz, aki ugyanolyan lelkesen készül az első tanévre a Roxfortban, ahogy az apja – és ugyanúgy belekeveredik mindenféle kalandokba. Csakhogy neki nemcsak egy olyan családi örökség súlyával kell megbirkóznia, amit ő maga soha nem akart, de a sötét titkokba is olyan mélyen beleártja magát, hogy már csak az apja mentheti meg. Rajongóknak extra jó hír: a felnőtt Harry Pottert a 26 éves Daniel Radcliffe alakítja (a rendező, John Tiffany szintén veterán színházi szakember).

Oké, de Rowling már eddig is sokat kaszált Harry Potterrel, nem?

Pontos számokat nemigen lehet tudni az írónő vagyonáról, mert a magánéletét nem szereti megosztani a nyilvánossággal.

Amit viszont biztosan tudni lehet a pénzügyeiről, az az elmúlt évek Forbes- és The Richest-listáiból bogarászható össze:

  • 1996: Rengeteg visszautasítás után a Bloomsbury Children's Books kiadó végül 1500 fontot (azaz nagyjából 650 ezer forintot) fizetett az írónőnek a Harry Potter és a bölcsek köve első kéziratáért.
  • 2004: 1 milliárd dolláros vagyonnal lépett be a milliárdosok klubjába. A világ leggazdagabb embereit felsoroló listán a Forbes szerint az 552. helyet szerezte meg – viszont ő az első író a rangsorban, azaz aki nem egy vállalatbirodalom elnökeként vagy egy mesés családi vagyon örököseként lett milliárdos.
  • 2008: A The Richest listája szerint 300 millió dollárt keresett a könyvekkel és a Harry Potter-filmekkel.
  • 2011: Csak a Harry Potter-franchise 17,5 millió dollárnyi bevételt hozott neki.
  • 2013: Csak a Harry Potter-franchise 13 millió dollárnyi bevételt hozott neki.
  • 2014: Csak a Harry Potter franchise 14 millió dollárnyi bevételt hozott neki.
  • 2015: Bár már évek óta nincsenek újabb Harry Potter-könyvek és -filmek, a Forbes szerint Rowling 13 millió dollárt keresett csak a Pottermore univerzummal, ami az írónő blogjába oltott hírportál, és általában itt jelennek meg először a novellái, a regényrészletei, valamint innen tölthetőek le a Potter-könyvek elektronikus változatai is.

Új Harry Potter-trilógia is lesz, de Harry Potter nélkül

Rowling másik 2016-os nagy dobása a Legendás állatok és megfigyelésük című kötete alapján készülő új mozitrilógia első része lesz. Ezt a magyarul is megjelent könyvecskét direkt úgy állította össze a brit írónő, mintha Harry Potter fergeteges stílusú firkákkal és széljegyzetekkel ellátott szörnyismereti tankönyvét vennénk a kezünkbe, amit Newt Scamander (nálunk a gőte-szalamadra szójáték miatt: Göthe Salmander) hosszú vándorévek és rengeteg szörnnyel való csatározás után vetett papírra, mindenki okulására.

De Rowling Legendás állatokja nemcsak azért jó, mert fergeteges stílusban írt kamutanulmányt az emberek szeme elől évszázadok óta elrejtett varázslóvilág történelméről és dolgos hétköznapjairól. A kötet mókás bestiáriumában leírt mikrosztorikból már 14 éve simán le lehetett volna forgatni az új Szellemirtókat vagy a mágikus Men In Blacket, amiben a Varázslényfelügyeleti Főosztály csúcsos kalapos, pipázó és folyamatosan egymást heccelő kommandósosztaga (például egy nyurga okostojás, egy nagypofájú köpcös fickó és egy harcművészetekben jártas ázsiai nő, vagy a szokásos jó zsaru-rossz zsaru-páros) elszabadult sárkányokat, mérgező leheletű leopárdszellemeket vagy az elektromos hálózaton megtelepedett chizpurfle-rajt kerget a London alatti kazamatákban. Ahol természetesen belebotlanak egy középkori boszorkánymester kriptájába, feldöntenek valami ereklyét, és elszabadul a pokol.

A Legendás állatok trilógia első részének sztorijáról viszont egyelőre csak annyit tudni, hogy a tankönyvíró Newt Scamandert A mindenség elméletéért Oscarral jutalmazott   Eddie Redmayne alakítja, és 70 évvel a Harry Potter és a bölcsek köve eseményei előtt keveredik majd mindenféle izgalmas kalandokba, miközben anyagot gyűjt a kötetéhez.

Redmayne mellett Colin Farrell, Jon Voight, Katherine Waterston, Dan Fogler, Ezra Miller, Alison Sudol, Gemma Chan és Carmen Ejogo is szerepelni fog a filmben, a markáns arcú Ron Perlmanről pedig már most is lehet tudni, hogy egy goblint fog alakítani. A film 2016 novemberében kerül mozikba, a folytatásai pedig 2018-ban és 2020-ban. Az első részt ugyanaz a David Yates rendezi majd, aki a Főnix rendjétől a hátán vitte az összes Potter-filmet, és valószínűleg a szörnyes trilógia másik két részét is rá bízza majd az újabb dollármilliárdokban reménykedő Warner. Mert a stúdió már nagyon szeretne Batman és a többi DC-hős mellé egy olyan betonbiztos régi-új franchise-t, amivel megszorongathatja végre a pénztáraknál a Marvel- és Star Wars-filmekkel jelenleg egyeduralkodó Disney-t.

Az eddigi Harry Potter-bevételek tükrében ez valószínűleg sikerülni is fog nekik:

Film Gyártási költség Mozis összbevétel
Harry Potter és a bölcsek köve (2001) 125 millió dollár 974,7 millió dollár  
Harry Potter és a titkok kamrája (2002)  100 millió dollár  878,9 millió dollár 
Harry Potter és az azkabani fogoly (2004) 130 millió dollár  796,6 millió dollár 
Harry Potter és a Tűz Serlege (2005) 150 millió dollár  896,9 millió dollár 
Harry Potter és a Főnix Rendje (2007) 150 millió dollár  939,8 millió dollár 
Harry Potter és a Félvér Herceg (2009)   250 millió dollár  934,4 millió dollár 
Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész (2010)  250 millió dollár (a 2. résszel együtt)  960,2 millió dollár 
 Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész (2011)  250 millió dollár (az 1. résszel együtt) 
 
1,3 milliárd dollár