Index Vakbarát Hírportál

Nem aggályos a Cinema City hazai túlsúlya

2015.12.01. 17:28

A Gazdasági Versenyhivatal szerint ésszerűnek tekinthető, és nem vet fel versenyjogi aggályokat, hogy a Cinema City mozilánc 80-85 százalékos piaci részesedéssel bír a magyarországi mozipiacon - írja a GVH a honlapjára frissen kirakott piacelemzési tanulmányának tervezetében.

A moziüzemeltetési piac azután lett ennyire koncentrált, hogy 2011-ben fuzionált a Cinema City International N.V. és a Palace Cinemas hálózat, így a Cinema City a legnagyobb multiplex mozikat üzemeltető társasággá vált itthon. A hálózatába tartozó moziknak a tanulmány szerint alig akad versenytársuk. Erről bővebben ebben a cikkünkben írunk.

A moziüzemeltetési piacot tovább koncentrálta a digitális vetítési technikára való átállás. Ez a filmkészítő stúdióknál komoly megtakarítással járt, mivel nem kellett kópiákat készíteni a filmekről, ugyanakkor a mozi üzemeltetők jelentős beruházásra kényszerültek, hogy az új technikával vetíthessenek.

A nagy forgalmazók a terhek szétterítését úgy oldották meg, hogy a moziknak vászonhasználati díjat fizetnek, de ezt megtérítik nekik a filmgyártó stúdiók. A kis moziüzemeltetők ugyanakkor nem tudták elérni a nagy forgalmazóknál a digitális átállás megfinanszírozását, ezért versenyhátrányba kerültek a Cinema Cityhez képest. A kisebb forgalmazók pedig azért nem tudják vállalni a vászonhasználati díj megfizetését, mert nekik nem térítik meg ezt a filmkészítő stúdiók.

A tanulmány szerint azonban mindez nem versenypolitikai probléma: a kultúrpolitikának kell megoldani azt, a filmforgalmazási piac jelentősebb támogatásával.