Index Vakbarát Hírportál

Harrison Ford rengeteg pénzt keres Az ébredő Erővel

2015.12.21. 08:04 Módosítva: 2015.12.21. 08:33

A Han Solo karakterét immáron negyedjére is eljátszó Ford nem adta olcsón magát: a szerepért eleve 25 millió dollárt kért, ami 73 évesen nem semmi, ugye, de hosszú távon még jobban jár, mert kialkudott magának félszázalékos részesedést a film bruttó bevételéből is. A cikk írásakor a film 517 millió dollárt termelt, ami Fordnak máris 2 585 000 dollár pluszt hoz a konyhára. Ha pedig bejön az, amit a szakemberek jósolnak, és a film valóban eléri az egymilliárd dolláros álomhatárt december 31-ig, az ötmillió dolláros pluszt jelent majd neki.

Ilyen üzleteket a stúdiók csak a legnagyobb sztárokkal kötnek, Johnny Depp és Robert Downey Jr így kereshette magát betegre a Karib-tenger kalózai-, illetve a Vasember-Bosszúállók-filmekkel. A színészek manapság egyre többször vállalnak el egy filmet relatíve alacsonyabb fizetésért, de bevételi részesedésért cserébe, viszont a stúdiók általában a százalékokat a haszonból számolják, amit nem egy esetben mesterségesen eltüntetnek, így a színész nem kap egy fillért sem. Nem túlzunk, David Prowse, az eredeti trilógiában Darth Vadert alakító színész A Jedi visszatér esetében kapott volna fél százalékot a haszonból, de a 32 milliós költségvetésre 475 milliós bevételt termelő film papíron a mai napig veszteséges.

Mivel Ford nem a haszonból, hanem a bevételből részesedik, nem lehet kigolyózni a lóvéból. A szerződése egyébként is sokkal jobb, mint bárki másé a filmen. A két új főszereplőt alakító fiatal brit színész, Daisy Ridley és John Boyega fejenként 450 000 dolláros fizetését vállalta el a filmet, de szerződésükben az is benne van, hogy ha Az ébredő Erő eléri az egymilliárd dolláros bevételt, kapnak egy kisebb összegű bónuszt. Még így is vagy hetvenszer kevesebbet fognak keresni, mint Ford, aki hozzájuk hasonlóan alulfizetetten kezdte a pályafutását a Csillagok háborújában: az első filmért mindössze 10 000 dollárt kapott. 

Daisy Ridley tulajdonképpen ismeretlen színésznőként kapta meg Rey szerepét a filmben, amit valószínűleg akár ingyen is elvállalt volna, hiszen a karrierjét egycsapásra megcsinálta vele. A szerződése több filmre szól, amikért majd több pénzt kap, az emelés mértékét viszont már most kőbe vésték, bár arra semmi garancia nincs, hogy szerepelni is fog bennük. Boyega kicsivel ismertebb színésznek számít, de neki is hatalmas lökést jelent a film, úgy meg pláne, hogy a brit és amerikai talkshow-kban Boyega nagyszerűen szerepel, a közönség imádja, mert vicces és laza.

A filmet  J. J. Abrams ötmillió dolláros fizetésért rendezte meg, ami alacsonynak tűnik, de neki 2 százalékos részesedés jár a bevételből, azaz már most van neki 10 millió dolláros bónusza, és hol van még a vége. Ha Az ébredő Erő tényleg a világ legtöbbet termelő filmje lesz, azaz eléri a 2,8 milliárd dollárt (az Avatar 2,78 milliárdnál tart most), az Abramsnek 56 millió dolláros fizetést jelent majd.

Az ébredő Erőről spoileresen kizárólag ebben a korábbi cikkünkben lehet beszélgetni. Csak saját felelősségre kattintson!