Index Vakbarát Hírportál

Bojkottálják az idei Oscar-gálát

2016.01.19. 10:30

Spike Lee rendező és Jada Pinkett Smith színésznő tegnap bejelentette, hogy kösz, de a jelöltek listája láttán nem kérnek az Oscar-gálából, és távollétükkel tiltakoznak a szerintük túl fehérre sikerült idei díjátadó ellen. Lee az Instagramon posztolt egyet, és jelentette ki, hogy egy ilyen hófehér rendezvényen nem hajlandó részt venni.

Will Smith felesége is valami hasonlót mondott egy, a Facebookon közzétett videóüzenetben. 

Könyörögni az elismerésért, sőt, egyáltalán kérni azt, elbagatellizálja magát az elért teljesítményt és megalázza az embert. Mi pedig erősek és büszkék vagyunk. 

Lee az Instagramon azt tette szóvá, hogy az Amerikai Filmakadémia tagsága már második éve zsinórban csak fehéreket jelölt a négy színészkategóriába (legjobb férfi fő- és mellékszerep, legjobb női fő- és mellékszerep). Az Oscar-díjak 87 éves történetében eddig mindössze négy alkalommal nyert fekete férfi a főszereplők között (2006 – Forest Whitaker, 2004 – Jamie Foxx, 2001 – Denzel Washington, 1963 – Sidney Poitier) és egyszer egy fekete nő (2001 – Halle Berry). Tavaly egyébként ugyanilyen bojkottal fenyegették a gálát, de az idei az első alkalom, amikor egy A-listás rendező és egy keresett színésznő jó előre kijelentette, hogy nem vesz részt az eseményen.

A lassan kisebbfajta pr-katasztrófának tűnő gálával kapcsolatban nem Smith és Lee az egyetlen, aki megszólalt. A díjat kiosztó Amerikai Filmakadémia elnöke, a fekete Cheryl Boone Isaacs egy közleményben azt mondta, hogy rendkívül frusztrált és csalódott a nevezések és a faji változatosság hiánya miatt. Azt ígérte, hogy az akadémia drasztikus lépéseket fog tenni az egyenlőtlenségek eltörlése érdekében, mert 

megérett az idő a nagy változásokra.

Boone régi célja, hogy az akadémiai tagság változatosabb legyen (több legyen a nem fehér tag), de egyelőre elég lassan haladnak. Ebben a kérdésben is változást ígér. 2014-ben például 21 forgatókönyvírót  hívtak meg a tagságba (csak meghívással lehet bekerülni), akik között 10 nem fehér bőrű volt. Ugyanez a szám a 26 meghívott rendező esetében 10 volt. Az akadémia tagságának 93 százaléka így is fehér (76 százaléka pedig férfi). 

Nem minden fekete művész borult ki a nevezések láttán

John Singleton rendező, aki az első fekete filmes volt, akit legjobb rendezőnek jelöltek 1991-ben, nem látja olyan tragikusnak a helyzetet, mint pályatársai. Véleménye szerint a nevezések korlátozott száma miatt fordulhat elő, hogy egy-egy kategóriában kimarad valaki, aki történetesen fekete.

Van pár film, ami megérdemelhette volna a nevezést, de hát ez egy szubjektív műfaj. Majdnem mint a lottó. Minden évben megy a hiszti meg a panaszkodás, máskor azért, mert túl sok feketét neveztek. 25 éve vagyok benne az iparban, és el tudom fogadni, hogy ez benne van a pakliban – van amikor neveznek, máskor meg nem. Sidney Poitier mondta nekem még 1991-ben, amikor a Fekete vidék (Boyz n the Hood) kijött, és nem nevezték legjobb filmnek, hogy nem attól lesz valami jó film, hogy Oscarra jelölik.

                

Ne maradjon le semmiről!