Index Vakbarát Hírportál

Kulka Jánossal, egymilliárdból készül a Budapest Noir

2016.01.20. 15:13 Módosítva: 2016.01.20. 18:37

Közel egymilliárd forintnyi Filmalap-támogatásból, sztárszínészekkel forgat filmet Gárdos Éva az ezredforduló utáni hazai irodalmi élet egyik legnagyobb dobásából, a 30-as években játszódó Budapest noir című krimiből, amihez a bordélyházi jelenet szereplőit Vajna Tímea cége a Universe Management válogatta.

A főszereplők névsorát a stáb stílusosan a Centrál Kávéházban jelentette be: az újságírás mellett mellékállásban bűnesetek felderítésével foglalkozó főhős, Gordon Zsigmond ugyanis legalább annyi időt tölt ilyen helyeken, mint a napilapok szerkesztőségében és mindenféle sötét, alvilági helyen.

A száz évvel ezelőtti Budapest hangulatát máig őrző kávézóhoz csodálatos oldtimerek hozták el a színészeket. Akik közül ráadásul sokan korhű ruhákban, a keményöklű krimik kötelező kellékeiben, kalapban, ballonkabátban és nyakkendőben ültek le a sajtótájékoztatóhoz.

Íme az impozáns szereplőgárda:
  • Kolovratnik Krisztián: Gordon Zsigmond. Ő Kondor Vilmos hatkötetes Budapest-regényeinek állandó főhőse, a kalapos-ballonkabátos bűnügyi újságíró, aki magyar Sam Spade-ként olyan ügyeket nyomoz ki a saját szakállára, sokszor a testi épségét is kockáztatva, amikkel a túlterhelt és korrupt fővárosi rendőrség nem tud, vagy nem is akar foglalkozni.
  • Tenki Réka: Eckhardt KrisztinaGordon szerelme, aki minden durvasága, mogorvasága és szemtelenkedése ellenére szereti Budapest önjelölt igazságosztóját, az egyetlen igaz embert a 30-as évek embertelenségében.
  • Kulka János: Vitéz Szőllősy András, a korszak egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere. Nagyon magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkezett. A történet egyik fontos főszereplője, de nem akarjuk elspoilerezni, miért.
  • Kováts AdélSzőllősyné Irma, a mágnás felesége. Borítékolva volt a boldog élet, de végül teljesen máshogy alakult a sorsa.
  • Dobó KataVörös Margó. A legfelsőbb politikai és gazdasági köröket fiatal lányokkal kiszolgáló bordélyház tulajdonosa. Ezt a szereplőt egyébként az író Dashiell Hammett Véres aratásából kölcsönözte - sok más idézettel együtt, ami egy kisebb irodalmi botrányt is kavart a Budapest noir megjelenésekor.
  • Anger Zsolt: Gellért Vladimir felügyelő. A fővárosi gyilkossági csoport vezetője, aki legalább annyiszor akadályozza a főhőst a nyomozásban, mint ahányszor segíti.

 

A Kondor Vilmos-regények nemcsak itthon, külföldön is népszerűek: a rendező, Gárdos Éva is az angol nyelvű kiadást olvasta el egyetlen nap alatt, ezután döntött úgy, hogy filmet akar forgatni belőle.

A Budapest noir operatőre Ragályi Elemér, a forgatókönyvet Szekér András írta, a korabeli díszleteket pedig Verebes István fia, Pater Sparrow tervezte. A casting director Mandel Helga volt, Szabó Simon pedig egy kávéház tulajdonosa lesz a filmben. A film producere Kemény Ildikó, a Magyarországon készülő hollywoodi produkciókat évek óta segítő szervizcég, a Pioneer Pictures vezetője, aki most kifejezetten örült annak, hogy Budapest Párizs, Berlin és Baltimore után végre először Budapest lehet.